Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποιες είναι οι πέντε ενέργειες που θα «ξαναχτίσουν» το προφίλ των ελληνικών τραπεζών

Ποιες είναι οι πέντε ενέργειες που θα «ξαναχτίσουν» το προφίλ των ελληνικών τραπεζών
Αλλάζουν τις δεξαμενές πελατών και ενισχύουν την κερδοφορία τους
Τράπεζες από την αρχή και όχι όπως παλιά θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του συνολικού σχεδιασμού των πιστωτικών ιδρυμάτων με επίκεντρο την πιστωτική επέκταση.
Τι προσπαθούν οι ελληνικές τράπεζες;
Μα να προσαρμοστούν στα πολύ διαφορετικά δεδομένα των καιρών και ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία τους να ενσωματώσουν το διεθνές περιβάλλον κάτι που ασφαλώς δε συνέβαινε στην προ κρίσης εποχή.
Το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό είναι πως τα πιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να αλλάξουν τις δεξαμενές της πελατείας τους.
Χρειάζονται καινούριους πελάτες για μια νέα αρχή.
Βασικό εμπόδιο του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι ο φόβος των καταναλωτών να απευθυνθούν στις τράπεζες ως απότοκο της κρίσης.
Οι παλιοί πελάτες στην συντριπτική τους πλειονότητα υπέστησαν βάναυσα ή χαλαρότερα την κρίση και πάντως το αποτύπωμα της δύσκολης αυτής κατάστασης έχει έχει επηρεάσει τη συναλλακτική τους συμπεριφορά.
Κάποιοι από αυτούς άντεξαν και παρέμειναν καλοί πελάτες, κάποιοι άλλοι παρουσιάσαν προβλήματα που στη συνέχεια τα επέλυσαν και κάποια άλλη όχι μικρή κατηγορία πελατών εκδήλωσε σημαντικά προβλήματα στις συναλλαγές της  με τα πιστωτικά ιδρύματα.
Μέσα σε αυτήν την τελευταία κατηγορία εντάσσονται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, σε όλο το παραπάνω προφίλ θα πρέπει να προστεθεί και το πέρασμα μιας δεκαετίας που μοιραία μετέβαλε τα δεδομένα των πελατών αυτών.
Σε ότι αφορά τις εταιρίες τα πράγματα είναι απλούστερα. Οσες παρουσίασαν καθυστερήσεις έπαψαν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Οσες άντεξαν, δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και τέλος κάποιες νέες επιχειρήσεις προβάλουν στο χάρτη διεκδικώντας θέση σε μια πίτα που τώρα διαμορφώνεται.
Τι υποστηρίζουν οι τράπεζες;
Ρευστότητα υπάρχει, χρειάζεται να υπάρξουν και projects για να χρηματοδοτηθούν.
Ποιο είναι το προφίλ του νέου δανειολήπτη, ιδιώτη ή επιχειρηματία;
Εκείνο του συντηρητικού δανειολήπτη.
Πολλά μικρά δάνεια επιθυμούν να χορηγήσουν οι τράπεζες για να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή διασπορά κινδύνου.
Η διαμόρφωση των δεδομένων για την προσέλκυση νέων πελατών κινείται και μέσα από τα επιτόκια.
Δεν είναι τυχαίο που οι τράπεζες αρχίζουν να δίνουν σταθερά επιτόκια. Η προοπτική είναι χαμηλά έως και αρνητικά επιτόκια για πολλά ακόμη χρόνια.
Το στοιχείο αυτό είναι το δεύτερο σημαντικό προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να αρχίζουν να κτίσουν εκ νέου μια υγιή κερδοφορία.
Στεγαστική πίστη πάνω απ' όλα.
Ο τρόπος με τον οποίον οι τράπεζες διαχειρίζονται την πιστωτική επέκταση παρακολουθεί την πορεία της οικονομίας η οποία καταγράφει μια ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων και μια δειλή ανάκαμψη στην οικοδομική δραστηριότητα.
Τα στεγαστικά δάνεια χρηματοδοτούν μέχρι το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και σε επίπεδο μέσου όρου κινούνται στα 60.000 ευρώ.
Συγχρόνως οι τρεις από τις τέσσερεις τράπεζες ανακοίνωσαν επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών με επίκεντρο τη στεγαστική πίστη.
Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες έχουν απόλυτη ανάγκη να χτίσουν μια καινούρια κουλτούρα πληρωμών και συνέπειας, όχι τόσο για τους καινούριους πελάτες τους αλλά κυρίως για εκείνους που παρέμειναν συνεπείς μέσα στην κρίση βλέποντας άλλους να κουρεύουν τα δάνειά τους προκειμένου να τα αποπληρώσουν.
Αυτά τα "δώρα" των πελατών προς τους συνεπείς δανειολήπτες θέλουν να τονίσουν πόσο σημαντική είναι συνέπεια για το πιστωτικό ίδρυμα που δεν μπορεί να αντέξει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Επιχειρηματικά μιλώντας, οι τράπεζες έχουν ανάγκη από κερδοφορία. Παρακολουθούν λοιπόν την πορεία της οικονομίας και διαλέγουν πελατεία. Πεδία στόχευσης, τουρισμός, logistics, ενέργεια, περιβαλλοντικά projects, οικοδομή.
Η μάχη θα δοθεί και στο μέτωπο της τεχνολογίας τόσο ως προς την άντληση πληροφοριών όσο και ως προς την εξυπηρέτηση μιας και οι τράπεζες έχουν να ανταγωνιστούν τεχνολογικούς κολοσσούς που εισέρχονται διεθνώς στα χωράφια τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης