Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο μικροσκόπιο των δανειστών το πακέτο μέτρων Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, η ετυμηγορία τέλη Νοεμβρίου και το Eurogroup 13/9

Στο μικροσκόπιο των δανειστών το πακέτο μέτρων Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, η ετυμηγορία τέλη Νοεμβρίου και το Eurogroup 13/9
Στο μικροσκόπιο του Eurogroup οι προτάσεις της Ελλάδας για φοροελαφρύνσεις
Από το μικροσκόπιο του Eurogroup, που συνεδριάζει αύριο Παρασκευή (13/9) στο Ελσίνκι της Φιλανδίας, πρόκειται να περάσουν τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που εξήγγειλε η Αθήνα και θα παρουσιάσει ο Χρήστος Σταϊκούρας στην πρώτη του επαφή με τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το εύρος της επίπτωσης στον προϋπολογισμό του 2020.
Εάν, δηλαδή, πρόκειται για μέτρα που επηρεάζουν αρνητικά τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο προκαλώντας δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020.
Βέβαια η ετυμηγορία από τις Βρυξέλλες, πάνω σε αυτό το ζήτημα, δεν θα βγει τώρα αλλά στο τέλος Νοεμβρίου με τη νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία θα αποτυπώνονται τα αποτελέσματα του 4ου κύκλου της μεταμνημνονιακής αξιολόγησης.
Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται εντατικά αυτήν την περίοδο προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοικτά μέτωπα αφού οι εκκρεμότητες είναι πολλές με τις περισσότερες να αποτελούν ουρές από την 3η αξιολόγηση.
Τουλάχιστον 12-13 είναι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά μέχρι την επόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, όπου θα ξεκινήσει το σκανάρισμα των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από την τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών.
Μια εβδομάδα αργότερα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των δανειστών και χωρίς το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος θα κινεί τα νήματα της διαπραγμάτευσης από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Βέλγιο.
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να ανεβάσουν στροφές στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων διότι αποτελούν το κλειδί για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑΝFAs).
Πρόκειται για ένα ποσό που φτάνει το 1,2 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει παρασκηνιακά τις συζητήσεις για τον συνυπολογισμό αυτών των κερδών στο πρωτογενές πλεόνασμα. Το θέμα είναι πολύ πιθανό να θίξει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο περιθώριο του Eurogoup στις συναντήσεις που θα έχει με πρόσωπα-κλειδιά των θεσμών.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ελληνας υπουργός θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβφσκις 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να έχει με το μέρος τους συγκεκριμένους αξιωματουχους στη μάχη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα δοθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Η Ελλάδα θα είναι κεντρικό θέμα συζήτησης στην τελευταία υπουργική σύνοδο του 2019, στην οποία θα συζητηθεί η 4η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το θέμα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και η νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα θέσει ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup της Παρασκευής, αποστέλλοντας παράλληλα σχετικές επιστολές αιτήματος στον ESM και στον προκάτοχό του οργανισμό EFSF.
Πρόκειται για περίπου 2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%. Με την πρόωρη εξόφλησή τους το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ θα πέσει κάτω από το 3%.
Η προεξόφληση θα μειώσει κατά 75 εκατ. ευρώ τις ανάγκες για την εξυπηρέτηση των τόκων σε ετήσια βάση, ενώ ΔΝΤ και ΕΚΤ θα δουν από διαφορετική γωνία την προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές ομολόγων.
Η εξοικονόμηση θα ήταν διπλάσια, δηλαδή θα έφτανε τα 150 εκατ. ευρώ σε βάθος διετίας, εάν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές, οπότε και η προεξόφληση των ακριβών δανείων θα γινόταν νωρίτερα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ενημερώσει από την περασμένη άνοιξη την Κριστίν Λαγκάρντ για τα ελληνικά σχέδια για την πρόωρη αποπληρωμή δόσεων ύψους 3,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020.
Οι εκλογές καθυστέρησαν αυτόν τον σχεδιασμό, με αποτέλεσμα η χώρα να εξοφλεί κανονικά μέσα στο καλοκαίρι τις δανειακές δόσεις που είχαν συμφωνηθεί με το τσουχτερό αυτό επιτόκιο. Οι δόσεις που πλήρωσε η Αθήνα μέσα στο καλοκαίρι έφτασαν το 1 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης