Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H αντίδραση των αναλυτών στο νέο QE της ΕΚΤ - Το «κλειδί» στα νέα μέτρα και οι 2 εκπλήξεις

tags :
H αντίδραση των αναλυτών στο νέο QE της ΕΚΤ - Το «κλειδί» στα νέα μέτρα και οι 2 εκπλήξεις
Η πρώτη αντίδραση των αναλυτών στις ανακοινώσεις του Mario Draghi ήταν ιδιαίτερα επικριτική
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε μείωση του βασικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%, από -0,40% προηγουμένως αλλά και νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2019.
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια μετά τον Μάρτιο του 2016, ενώ στο νέο guidance σηματοδότησε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν αρχικά.
«Η ΕΚΤ διευκολύνει τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τη μέτρια δημοσιονομική επέκταση που σχεδιάζουν ούτως ή άλλως» δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος του Berenberg και συμπληρώνει «το πιο σημαντικό είναι ότι η ΕΚΤ περιορίζει τους κινδύνους που σχετίζονται με την ύφεση».
Για να μετριάσει τους φόβους ότι τα αρνητικά επιτόκια θα ζημιώσουν το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα καθιερώσει ένα κλιμακωτό σύστημα για να αποκλείσει ορισμένες καταθέσεις από τα αρνητικά επιτόκια.
Το ίδιο έχουν κάνει άλλωστε και άλλες χώρες με αρνητικά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία, η Δανία κια Ελβετία.
Από την πλευρά του, ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, δηλώνει «αυτό είναι ότι τελευταίο " whatever it takes" του Mario Draghi.
«Η πρώτη μεγάλη έκπληξη είναι ότι το guidance συνδέεται με τα οικονομικά στοιχεία.
Η αγορά θα το εκλάβει ως σημάδια ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για ακόμα περισσότερο.
Η δεύτερη έκπληξη είναι ένα πιο γενναιόδωρο TLTRO, με επιμήκυνση της ωρίμανσης στα τρία έτη με πιο γενναιόδωρους όρους» επισημαίνει ο Antoine Bouvet από την ING τονίζοντας ότι αυτό θα ωφελήσει περισσότερο την Ιταλία.
Παρά τον ενθουσιασμό της αγοράς αυτή τη στιγμή, το ερώτημα που παραμένει είναι εάν αυτό θα είναι αρκετό για την επίτευξη της ανάπτυξης και την αύξηση του πληθωρισμού, καθώς ο πραγματικός ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η δημοσιονομική πολιτική».

«Κλειδί» η δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει ανοικτή τη λήξη του QE

Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει ανοικτή τη λήξη του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αποτελεί το βασικό στοιχείο από τις σημερινές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.
Όπως σημειώνουν, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων, όπως αναμενόταν.
Η μείωση των 10 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων ήταν η μικρότερη δυνατή, ενώ και οι μηνιαίες αγορές ύψους 20 δισ. ευρώ είναι χαμηλότερες από ότι αναμενόταν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, το σημείο «κλειδί» είναι η ανοικτή λήξη του QE.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί λίγο πριν η ΕΚΤ αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου.
Επίσης, η ΕΚΤ βελτίωσε τους όρους χορήγησης των TLTROs.
Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις για τη συνεισφορά των μέτρων στην προσπάθεια αύξησης του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, κοντά στο 2%.
«Με τη πρώτη ματιά, φαίνεται σαν ένα πολύ dovish πακέτο.
Ωστόσο, παραμένει η αμφιβολία εάν είναι αρκετό για την επανεκκίνηση της οικονομίας της ευρωζώνης, πόσο μάλλον για το εάν θα επιτευχθεί ο στόχος πληθωρισμού κοντά στο 2%» επισημαίνει ο Andrew Kenningham από την Capital Economics.

Οι ανακοινώσεις για τα TLTROs

Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε να βελτιώσει τους όρους της νέας σειράς τριμηνιαίων στοχοθετημένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III), προκειμένου να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες τραπεζικού δανεισμού, να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να υποστηριχθεί περαιτέρω η ευνοϊκή στάση της πολιτικής.
Το επιτόκιο για κάθε πράξη θα καθοριστεί τώρα στο επίπεδο του μέσου συντελεστή που εφαρμόζεται στις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος κατά τη διάρκεια ζωής του αντίστοιχου TLTRO.
Για τις τράπεζες των οποίων ο επιλέξιμος καθαρός δανεισμός υπερβαίνει ένα σημείο αναφοράς, το επιτόκιο που εφαρμόζεται στις πράξεις TLTRO III θα είναι χαμηλότερο και μπορεί να είναι τόσο χαμηλό όσο το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων που επικρατεί στη διάρκεια της πράξης.
Η διάρκεια των πράξεων θα παραταθεί από δύο σε τρία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης