Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η κρίση στην Αργεντινή θα επιδεινωθεί – Δεν αποκλείεται νέα υποβάθμιση

Moody's: Η κρίση στην Αργεντινή θα επιδεινωθεί – Δεν αποκλείεται νέα υποβάθμιση
Νέα έκθεση της Moody's για την Αργεντινή 
Η σοβαρή οικονομική κρίση που χτύπησε ακόμη μία φορά την Αργεντινή δεν αναμένεται να υποχωρήσει εύκολα, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's, αποτιμώντας, μάλιστα, αρνητικά (credit negative) για το κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση -δηλαδή δεν αποκλείεται μία νέα υποβάθμιση.
«Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η αστάθεια του νομίσματος, ο υψηλός πληθωρισμός και η συνεχιζόμενη πολιτική αβεβαιότητα οδηγούν σε αρνητικό πιστωτικό περιβάλλον και ασκούν πίεση στα οικονομικά της κυβέρνησης.
Ζητήματα ρευστότητας θα προκύψουν τις επαρχίες και τους δήμους ως αποτέλεσμα της δυσκολίας στην αναχρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στην αγορά.
Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα υποβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, καθώς η ικανότητα αποπληρωμής των δανείων θα επιδεινωθεί και το κόστος χρηματοδότησης θα αυξηθεί.
Οι καταθέσεις μειώνονται μετά τις εκλογές, με τις συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σε δολάρια να μειώνονται κατά 23% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες», σχολιάζεται.
Στις 30/8, η Moody's Investors Service υποβάθμισε σε «Caa2» -από «Β2»- υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής, θέτοντας μάλιστα υπό επιτήρηση για υποβάθμιση –τους επόμενους 3 μήνες– τις αξιολογήσεις.
Την ίδια στιγμή, η βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής επιβεβαιώθηκε στο Not Prime (NP).
Η απόφαση του αμερικανικού οίκου αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη προσδοκία ζημιών για τους επενδυτές ομολόγων της χώρας ως συνέπεια της αυξανόμενης πίεσης στα οικονομικά της κυβέρνησης, που αντανακλάται στην πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου χρέους ύψους άνω των $8 δισεκ. και να γνωστοποιήσει επίσης την πρόθεσή της να αναδιαρθρώσει μέρος του μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους της Αργεντινής.
Στις 12/7, η Moody's υποβάθμισε σε αρνητικές -από σταθερές- τις προοπτικές (outlook) της Αργεντινής.
Με την επιφύλαξη της συνέχισης της πολιτικής, ο οίκος αναμένει οι εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες να συνεχίσουν να προσαρμόζονται, με τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ να προστατεύει την κυβέρνηση από εξωτερικούς κινδύνους αναχρηματοδότησης μέχρι το 2019.
Η επιστροφή εμπιστοσύνης στην οικονομία θα επέτρεπε την ανάπτυξη, επιτρέποντας στην Αργεντινή να βασίζεται σε θεμελιώδη πλεονεκτήματα, όπως η αναπτυγμένη και συγκριτικά πλούσια οικονομία.
Η απόφαση του οίκου να υποβαθμίσει τότε τις προοπτικές αντικατοπτρίζει:

1. Την αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνεχή εφαρμογή πολιτικών που, αντιμετωπίζοντας τις θεμελιώδεις ανισορροπίες της Αργεντινής, αποκαθιστούν αξιόπιστη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και εμπεριέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω ζημιογόνων νομισματικών κλυδωνισμών.

2. Τον, σχετικά, αυξανόμενο κίνδυνο της πολιτικής αβεβαιότητας που οδηγεί σε μια ουσιαστική, σταθερή μετατόπιση του συναισθήματος που αυξάνει τις πιέσεις της χρηματοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης