Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Draghi υπέκυψε στα «γεράκια» και έδειξε δειλία - Αδύναμα τα νέα μέτρα της ΕΚΤ, εκτιμούν 8 επενδυτικοί οίκοι

tags :
Ο Draghi υπέκυψε στα «γεράκια» και έδειξε δειλία - Αδύναμα τα νέα μέτρα της ΕΚΤ, εκτιμούν 8 επενδυτικοί οίκοι
Για… δειλία «κατηγορούν» την ΕΚΤ αρκετοί αναλυτές, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε λήψη πιο γενναίων αποφάσεων για επιτόκια και QE
Καλή ως προσπάθεια αλλά όχι αρκετή για να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο στήριξης τόσο για την οικονομία της ευρωζώνης όσο και για τις τράπεζές της, θεωρούνται οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΚΤ από τους περισσότερους αναλυτές.
Ταυτόχρονα η ύπαρξη κόντρας στο εσωτερικό της τράπεζας, με κορυφαία μέλη του διοικητικού της συμβουλίου να θεωρούν λάθος τόσο τη μείωση επιτοκίων όσο και την επιστροφή του QE, δημιουργεί ένα όχι και τόσο θετικό περιβάλλον, ιδιαίτερα για την επόμενη πρόεδρο της ΕΚΤ, Christine Lagarde.

TD Securities: «Αδύναμες» οι αποφάσεις της ΕΚΤ – Δεν αρκούν

Περισσότερο επιθετική εμφανίζεται η TD Securities αναφορικά με την κριτική της στην ΕΚΤ, καθώς υποστηρίζει ότι τόσο η μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης όσο και το QE των 20 δις. ευρώ μηνιαίως είναι… ψίχουλα μπροστά σε αυτά που πραγματικά χρειάζεται η ευρωζώνη.
Προσθέτει, μάλιστα, ότι ο Draghi υποχώρησε στις πιέσεις των… «γερακιών» της ΕΚΤ, κάτι που μπορεί να ισχύει, με δεδομένο ότι όπως αποκάλυψαν τα διεθνή ΜΜΕ, ενάντια και στα δύο μέτρα τάχθηκαν οι κεντρικοί τραπεζίτες Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας αλλά και ο μέχρι πρότινος «σύμμαχος» του Draghi, Benoit Coeure.
«Δεν πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ έκανε αρκετά.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο 2019 και τον Μάρτιο 2020 και να αυξήσει, τον Μάρτιο του 2020, το επίπεδο του QE στα 40 δισ. ευρώ μηνιαίως».

Pictet, Danske Bank, Credit Suisse: To QE που μπορεί να διαρκέσει 9 έως 12 μήνες

Η ανακοίνωση του Mario Draghi ότι το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα διατηρηθεί ενεργό για όσο χρειαστεί είναι αυτό που κοινώς λέμε «πολύ καλή για να είναι αληθινή».
Ο λόγος εξαιρετικά απλός.
Η ΕΚΤ έχει ένα όριο –αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 33%-  για τις αγορές ομολόγων ανά χώρα της Ευρωζώνης, το οποίο με δεδομένη την ύπαρξη των προηγούμενων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης για κάποιες χώρες θα συμπληρωθεί πολύ σύντομα.
Όπως, μάλιστα, τονίζουν οι αναλυτές, κατά μέσο όρο το νέο QE δεν μπορεί να ξεπεράσει σε χρονικό ορίζοντα τους 12 μήνες, εκτός εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αλλάξει το όριο και να το κάνει για παράδειγμα 50% από 33%.
Σύμφωνα με τον Frederik Ducrozet της Pictet, εάν υποθέσουμε ότι από τα 20 δισ. μηνιαίως τα πέντε δισ. αφορούν εταιρικά ομόλογα και τα υπόλοιπα 15 δισ. χρησιμοποιηθούν για αγορές κρατικών ομολόγων, τότε το QE δεν μπορεί να ξεπεράσει τους εννέα μήνες.
Από την πλευρά του ο Peter Sorensen της Danske Bank αναφέρει ότι η ΕΚΤ έχει περιθώριο να αγοράσει γερμανικά κρατικά ομόλογα μόνο για 14 μήνες, για τα ιταλικά διαθέτει 87 μήνες, ενώ για γαλλικά και ισπανικά 57 και 25 μήνες αντίστοιχα.
«Ο Draghi άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε κάποια συζήτηση για αύξηση του ορίου του 33%, όμως εάν δεν συμβεί αυτό τότε η πραγματική περίοδος εφαρμογής του QE θα είναι μεταξύ έξι και 12 μήνες», υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Credit Suisse.

ING: Το βάρος στη Lagarde – Δύσκολο το έργο της ΕΚΤ

«Είναι σαφές ότι με τις αποφάσεις του ο Draghi άφησε τη σφραγίδα του στην ΕΚΤ.
Το τι θα συμβεί, φυσικά, στο μέλλον το αφήνει στη Lagarde…», τονίζει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING, ο οποίος εκτιμά ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν αρκετά καλές, αλλά δεν αρκούν για να στηρίξουν την ευρωζώνη, καθώς –όπως έχει τονίσει και ο Draghi- η νομισματική πολιτική δεν φθάνει, θα πρέπει να υπάρξουν και γενναίες μεταρρυθμίσεις.
Από την πλευρά του ο αναλυτής της ING, Antoine Bouvet υποστήριξε ότι «η πρώτη μεγάλη έκπληξη είναι ότι το guidance συνδέεται με τα οικονομικά στοιχεία.
Η αγορά θα το εκλάβει ως σημάδια ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για ακόμα περισσότερο.
Η δεύτερη έκπληξη είναι ένα πιο γενναιόδωρο TLTRO, με επιμήκυνση της ωρίμανσης στα τρία έτη με πιο γενναιόδωρους όρους.
Αυτό θα ωφελήσει περισσότερο την Ιταλία.
Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό της αγοράς, το ερώτημα που παραμένει είναι εάν αυτό θα είναι αρκετό για την επίτευξη της ανάπτυξης και την αύξηση του πληθωρισμού, καθώς ο πραγματικός ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η δημοσιονομική πολιτική».

Berenberg: H EKT οδηγεί τις κυβερνήσεις να αυξήσουν το χρέος τους

«Η ΕΚΤ διευκολύνει τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τη μέτρια δημοσιονομική επέκταση που σχεδιάζουν ούτως ή άλλως» δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος του Berenberg και συμπληρώνει «το πιο σημαντικό είναι ότι η ΕΚΤ περιορίζει τους κινδύνους που σχετίζονται με την ύφεση».
Για να μετριάσει τους φόβους ότι τα αρνητικά επιτόκια θα ζημιώσουν το εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα καθιερώσει ένα κλιμακωτό σύστημα για να αποκλείσει ορισμένες καταθέσεις από τα αρνητικά επιτόκια.
Το ίδιο έχουν κάνει άλλωστε και άλλες χώρες με αρνητικά επιτόκια, όπως η Ιαπωνία, η Δανία και Ελβετία.

Capital Economics: «Κλειδί» η ανοικτή η λήξη του QE

Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει ανοικτή τη λήξη του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αποτελεί το βασικό στοιχείο από τις σημερινές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.
Όπως σημειώνουν, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων, όπως αναμενόταν.
Η μείωση των 10 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων ήταν η μικρότερη δυνατή, ενώ και οι μηνιαίες αγορές ύψους 20 δισ. ευρώ είναι χαμηλότερες από ότι αναμενόταν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, το σημείο «κλειδί» είναι η ανοικτή λήξη του QE.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί λίγο πριν η ΕΚΤ αποφασίσει να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου.
Επίσης, η ΕΚΤ βελτίωσε τους όρους χορήγησης των TLTROs.
Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις για τη συνεισφορά των μέτρων στην προσπάθεια αύξησης του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, κοντά στο 2%.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Οι αγορές τίτλων θα αρχίσουν το Νοέμβριο του 2019.
Η απόφαση της ΕΚΤ φαίνεται ότι απηχεί την επιφυλακτική στάση των "γερακιών" του διοικητικού συμβουλίου, με τις αγορές να ανέμεναν ένα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της ήδη αναιμικής οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης.
Βέβαια, παράλληλα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%, από -0,40% προηγουμένως.
Ειδικότερα, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων  θα μειωθεί στο -0,50%, από -0,40%, ενώ τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα που συμβαδίζουν με την επιδίωξή του μεσοπρόθεσμα.

Henderson Rowe: Βαρύς «φόρος» στις ευρωπαϊκές τράπεζες η νέα μείωση του καταθετικού επιτοκίου της ΕΚΤ

Η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο -0,50%, από -0,40% προηγουμένως, είναι "ουσιαστικά ένας φόρος στις τράπεζες της ευρωζώνης και για την ήδη αποδυναμωμένη οικονομία που χρηματοδοτείται από τις τράπεζες".
Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο του Artur Baluszynski, επικεφαλής έρευνας στην Henderson Rowe, για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, προειδοποιώντας ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.
"Επίσης, καθώς η Fed εξακολουθεί να είναι η πιο συνδεδεμένη με τις κεντρικές τράπεζες του G-7, η ρευστότητα του ευρώ θα μπορούσε να βρεθεί υπό πίεση προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στο όλο και πιο ασταθές ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης