Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μια ματιά στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Μια ματιά στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν
ΑΓΟΡΑ: Το σύστημά μας, ή αλλιώς ο πάροχος, αντιμετώπισε θέματα οπότε δεν είδαμε προσυνεδρίαση και τα πρώτα λεπτά. Λίγο μετά το άνοιγμα η συνεδρίαση κινείται με μικρή άνοδο και χαμηλό τζίρο αλλά με μεταβλητότητα. Έχουμε αρκετά αποτελέσματα και θα ασχοληθούμε με αυτά.

AUTOHELLAS: Πολύ καλά τα πήγε στο εξάμηνο ο όμιλος με την καθαρή κερδοφορία να ενισχύεται στα 16,1 εκατ. ευρώ από 13,2 εκατ. ευρώ στο περσινό πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι πωλήσεις ανήλθαν στα 258,8 εκατ. ευρώ από 227,2 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 68,4 εκατ. ευρώ από 60,7 εκατ. ευρώ.

Αυξημένες είναι οι αποσβέσεις (43,5 εκατ. ευρώ από 36,7 εκατ. ευρώ), αυξημένα είναι τα χρηματοοικονομικά έξοδα και μειωμένος ο φόρος εισοδήματος έναντι της περσινής περιόδου. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές κατά 1,6 εκατ. ευρώ λόγω αγοράς ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων 105,6 εκατ. ευρώ, αλλά οι ελεύθερες ταμειακές ροές είναι υψηλές αν και μικρότερες από πέρυσι.

Τα ταμειακά διαθέσιμα λόγω αύξησης δανείων αυξήθηκαν στα 60,8 εκατ. ευρώ με τον καθαρό δανεισμό να ανέρχεται στα 333 εκατ. ευρώ από 287,2 εκατ. ευρώ και το συντελεστή μόχλευσης να αυξάνεται στις 1,33 φορές από 1,17 φορές. Σημειώνουμε πως το τρίτο τρίμηνο είναι ένα δυνατό τρίμηνο για την εισηγμένη λόγω τουρισμού.

Οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 660,1 εκατ. ευρώ από 564,6 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018 και η καθαρή θέση αυξήθηκε μόλις κατά 1,6 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 250,4 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι στα 301 εκατ. ευρώ. Η στήλη παρακολουθεί τη μετοχή και την έχει στις επιλογές της με μοναδικό αστερίσκο το ύψος των υποχρεώσεων. Όσο όμως δημιουργεί υψηλά EBITDA και ταμειακές ροές, η ανησυχία είναι περιορισμένη.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Η πορεία των αποτελεσμάτων της Mermeren έδωσε μία εικόνα για τον κλάδο στο εξάμηνο και επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα της Ικτίνος. Έχουμε σημαντική μείωση στα μεγέθη της συγκεκριμένης και το σημαντικότερο για εμάς είναι η αστοχία των εκτιμήσεων της διοίκησης για τα μελλοντικά μεγέθη.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν 26,6% και στα 20,9 εκατ. ευρώ και αποδίδεται στη μειωμένη παραγωγή και πώληση ογκομαρμάρων Βώλακα λόγω κακών καιρικών συνθηκών αλλά και στην καθυστερημένη έναρξη των υπόγειων εξορύξεων. Ήδη, λειτουργούν δύο εξορυκτικά μηχανήματα (πριόνια), στο τέλος Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί το τρίτο και στο τέλος του έτους θα παραδοθεί και το τέταρτο.

Στο δεύτερο εξάμηνο, προβλέπεται ότι θα υπάρξει βελτίωση των μεγεθών, ούτως ώστε η μείωση του κύκλου εργασιών του πρώτου εξαμήνου να περιοριστεί στο 12% ετησίως, με αντίστοιχη βελτίωση των κερδών. Οι προβλέψεις για το 2020, είναι για άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 20% σε σχέση με το 2019. Σημειώστε όμως ότι στη χρήση 2018 έλεγε πως περίμενε αύξηση πωλήσεων και τελικά τώρα λέει, μείωση 12%.

IKTIN: Τα EBITDA υποχώρησαν στα 6 εκατ. ευρώ από 16 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 2 εκατ. ευρώ από 10,5 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 35,8 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως πέρυσι υπήρχαν και έκτακτα κέρδη. Η αποτίμηση είναι στα 111,3 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να υποχωρεί στα 44,5 εκατ. ευρώ. Επίσης η πορεία των ταμειακών ροών δεν ήταν καλή.

Η στήλη παρακολουθούσε τη μετοχή πριν γίνει το reverse split και μάλιστα όταν είδε τη δυναμική ανάπτυξη στη Mermeren, έστρεψε το βλέμμα της στην Ικτίνος με την… ευχή, να βάλει για λίγο στην άκρη τα τουριστικά και να ασχοληθεί με το μάρμαρο. Αυτό έγινε και ακολούθησε μία καλή κερδοφορία με εκτίναξη της μετοχής. Στα τρέχοντα επίπεδα πλέον θεωρούμε πως δεν αδικείται και δεν την έχουμε στις επιλογές μας. Επιπλέον λόγος για να διατηρήσουμε την ίδια πολιτική είναι η αστοχία των εκτιμήσεων. Υποχωρεί σημαντικά στο άνοιγμα η μετοχή και δικαιολογημένα.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Οριακή η άνοδος των ενοποιημένων πωλήσεων στα 1,08 δισ. ευρώ, βελτίωση του προσαρμοσμένου EBITDA στα 78,5 εκατ. ευρώ από 68,7 εκατ. ευρώ, μείωση κερδών προ φόρων στα 31,4 εκατ. ευρώ από 33,1 εκατ. ευρώ και καθαρών στα 19,5 εκατ. ευρώ από 28,9 εκατ. ευρώ. Η χαμηλή φορολογία το 2018 είναι η αιτία που φαίνεται τόσο μεγάλη η διαφορά φέτος στα καθαρά κέρδη.

Η καθαρή θέση βελτιώθηκε στα 725,7 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές υποχρεώσεις να αυξάνονται στα 1,01 δισ. ευρώ. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές βελτιώθηκαν και κάλυψαν τις επενδυτικές, αλλά όχι και τις χρημοτοδοτικές και χρειάστηκε η αύξηση λίγο των δανείων. Στα 31,3 εκατ. ευρώ το ταμείο. Ο συνολικός δανεισμός είναι στα 589,6 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές του κλάδου έχει την προτίμησή μας καθώς δεν έχει ξεφύγει ο δανεισμός όπως σε άλλες. Η κερδοφορία μειώθηκε αλλά μας ικανοποιεί με δεδομένες τις συνθήκες και η αποτίμηση είναι κάτω από 700 εκατ. ευρώ. 

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Η εταιρεία ξεχωρίζει εδώ και χρόνια με τα μεγέθη της και κυρίως με το σχεδόν μηδενικό δανεισμό της. Έβγαλε καθαρά κέρδη 7,6 εκατ. ευρώ από 7,3 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και αύξησε τις πωλήσεις της στα 57,4 εκατ. ευρώ ή κατά 12,6%. Έγιναν επενδύσεις 3,8 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο.

Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν στα 63,4 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 48,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων δανειακές 15 εκατ. ευρώ αλλά υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 13,3 εκατ. ευρώ. Χαμηλές οι λειτουργικές ταμειακές ροές, δεν κάλυψαν τις επενδυτικές και αυξήθηκε λίγο ο δανεισμός. Η αποτίμηση των 174 εκατ. ευρώ κρίνεται ικανοποιητική για τα σημερινά νούμερα αλλά η ανάπτυξη που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί θα παίζει με χαμηλό p/e τα μελλοντικά κέρδη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης