Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μπάτλερ-επενδυτή για το Σπύρο Λάτση ψάχνει η Κυβέρνηση

Μπάτλερ-επενδυτή για το Σπύρο Λάτση ψάχνει η Κυβέρνηση
Επίσης δεν μπορούμε να γνωρίζουμε  εκ των προτέρων αν η υπόθεση της πώλησης απασχολήσει στο μέλλον τις Εισαγγελικές Αρχές της χώρας
Στις 30 Μαΐου του 2003 η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη ανακοινώνει  την πώληση  μετοχών των ΕΛΠΕ και την είσοδο της Petrola στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Κατά διαβολική σύμπτωση την ημέρα της ανακοίνωσης  είχε προγραμματισθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Motor Oil.
Όταν ήρθε η στιγμή των ερωτήσεων προς τον πρόεδρο του Ομίλου Βαρδή Βαρδινογιάννη, η πρώτη που έπεσε στο τραπέζι ήταν ο σχολιασμός  της  διοίκησης για την είσοδο της Petrola στα ΕΛΠΕ.
O Βαρδής  Βαρδινογιάννης  είχε δηλώσει για το γεγονός της εποχής ότι «το θέμα είναι πολιτικό και όχι επιχειρηματικό. Εξαρτάται από την κυβέρνηση της Ελλάδας.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης είναι για ιδιωτικοποιήσεις. Καμιά φορά όμως μας εκπλήσσει και με κρατικοποιήσεις»
H Petrola του Σπύρου Λάτση απέκτησε το 16,66% των μετοχών ( 43,5 εκατ. μετοχές ) και το κόστος ανά μετοχή ήταν 7,5 ευρώ ανά μετοχή.
Τα ΕΛΠΕ του 2019 έχουν την ίδια αξία με αυτή του 2003 διότι σε αυτές τιμές  εκτιμάται ότι θα γίνει  η πώληση πακέτου μετοχών που κατέχει το Δημόσιο.
Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ανέρχεται στα 2,6 δις  ευρώ με 305 εκατ μετοχές και πριν 16 χρόνια ήταν στο 1,9 δισ ευρώ  με 261 εκατ. μετοχές.
Το ερώτημα  που θα προκύψει στο άμεσο μέλλον θα είναι;
Το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πουλήσουν το ποσοστό του Δημοσίου στα 7,5 ευρώ ανά μετοχή ή αν χρειαστεί ακόμη και  πιο χαμηλά για να αποχωρήσει το κράτος από αυτή τη δραστηριότητα;
Αν τρέχουσες συνθήκες πώλησης των μετοχών του Δημοσίου επιβάλλουν τα ίδια επίπεδα τιμών με αυτά του 2003, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ή επιβεβαιώνει την τότε δήλωση του προέδρου της Μότορ Όιλ που έλεγε για  κρατικοποίηση της Petrola και όχι για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ.
Επίσης δεν μπορούμε να γνωρίζουμε  εκ των προτέρων αν η υπόθεση της πώλησης απασχολήσει στο μέλλον τις Εισαγγελικές Αρχές της χώρας.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ θα βάλει υπογραφή για την πώληση ή την ευθύνη θα την αναλάβει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι 158 βουλευτές  της Νέας Δημοκρατίας.
Έγκυροι αναλυτές θεωρούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια σοβαρή  παρουσία ξένου επενδυτή στην όλη διαδικασία διότι θα δώσει  ένα πακτωλό χρημάτων για να πάρει έναν ….  οροφοδιαμέρισμα  στην  …πολυκατοικία  των  ΕΛΠΕ που τη διαχείριση θα την έχει ο Όμιλος Λάτση.
Ποιος επενδυτής  θα αγοράσει το 35,5% ή ένα μικρότερο ποσοστό χωρίς να έχει τη διοίκηση της εταιρείας καταβάλλοντας μερικές εκατοντάδες  εκατομμύρια ευρώ για  να περιμένει δεκαετίες να πάρει πίσω το κεφάλαιο της επένδυσης.
Αν κάποιος αναρωτηθεί πόσο θα κάνουν τα ΕΛΠΕ με την προοπτική οι μελλοντικές έρευνες υδρογονανθράκων αποδώσουν καρπούς, γιατί βιάζεται η κυβέρνηση να  πουλήσει τη συμμετοχή της και δεν αναμένει πρώτα τα αποτελέσματα;
Το σίγουρο είναι ότι ο πωλητής προσδοκά να δελεάσει τους επενδυτές  δίνοντας  κάτι από το μέλλον και θα δούμε ποιοι θα επιδιώξουν να το αγοράσουν.
Όσο για τον Όμιλο Λάτση δεν  θα το ενοχλήσει  καθόλου να αποκτήσει  μπάτλερ  επενδυτές.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης