Διεθνή

Με πτώση 0,5% έκλεισε ο χρυσός, στα 1.499,5 δολάρια - Στο -1,1% για την εβδομάδα

tags :
Με πτώση 0,5% έκλεισε ο χρυσός, στα 1.499,5 δολάρια - Στο -1,1% για την εβδομάδα
Με πτώση έκλεισε ο χρυσός
Με πτώση της τάξεως του 0,5% έκλεισαν σήμερα (13/9) τα futures Δεκεμβρίου 2019 για τον χρυσό, στα 1.499,5 δολάρια ανά μονάδα, αντιστρέφοντας την άνοδο ενδοσυνεδριακά.
Για το σύνολο της εβδομάδας, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου υποχώρησε κατά 1,1%.
Σε ό,τι αφορά στο ασήμι, κατέρρευσε 3,3% στα 17,56 δολάρια ανά ουγγιά.
Αρνητικά στην τιμή του χρυσού συνέβαλε η άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα διεθνώς, αλλά και η βελτίωση της (δείκτης Michigan) καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, η ελαφρά πτώση του δείκτη δολαρίου (ICE US Dollar Index) μετρίασε τις απώλειες του χρυσού.
Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες, το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε σε χαμηλά ενός μήνα, και συγκεκριμένα στα 1.494,45 δολ. ανά ουγγιά, εν μέσω αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Μία νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσε να βοηθήσει τον χρυσό, αλλά άλλοι παράγοντες, όπως η υπερβολική θέση του Comex και η σταδιακή άνοδος των αποδόσεων, είναι αρνητικές, ενώ μια ανθεκτική χρηματιστηριακή αγορά λειτουργεί αρνητικά.
Χθες (12/9) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,5%, καθώς και ότι θα ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς καθαρών περιουσιακών στοιχείων με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ από την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή του Investing.com, Barani Krishnan, η απόφαση της ΕΚΤ αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα ώστε να προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επόμενης εβδομάδας.
«Με την ΕΚΤ να θέτει έναν ματριοπαθή τόνο και τον πρόεδρο Donald Trump να συνεχίσει τις πιέσεις μέσω Twitter για χαμηλότερα επιτόκια, είναι πιθανό ότι οι αγορές θα αναζητήσουν περισσότερο μετριοπάθεια από τη Fed κατά την επόμενη εβδομάδα», επεσήμανε η καναδική TD Securities σε σημείωμά της.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις, όπως είχε κάνει και τον περασμένο Ιούλιο, ενώ η TD Securities διευκρινίζει ότι η απόφαση της Fed θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον χρυσό προς το παρόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης