Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις ΗΠΑ στις 22/9 ο πρωθυπουργός – Τα τέσσερα κρίσιμα ραντεβού του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Στις ΗΠΑ στις 22/9 ο πρωθυπουργός – Τα τέσσερα κρίσιμα ραντεβού του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
Στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο πρόεδρο, T. Erdogan
Στην Αμερική και τις γειτονικές μας χώρες στρέφει το βλέμμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το επόμενο διάστημα.
Μετά την ευρωπαϊκή του περιοδεία σε Βερολίνο , Παρίσι και Χάγη, ο κ. Μητσοτάκης στις 22/9 θα βρεθεί στις ΗΠΑ, όπου θα παραμείνει μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου και θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες, αρχής γενομένης στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου με τον Τούρκο πρόεδρο T. Erdogan.
Παράλληλα, στο τελικό στάδιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, είναι και οι διεργασίες για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, D. Trump, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται ακόμη δυο συναντήσεις, αυτή με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Z. Zaev και τον Αλβανό πρωθυπουργό, E. Rama.
Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Realnews, προγραμματίζει επαφές και με οικονομικούς κολοσσούς, με κεντρικό στόχο τις επενδύσεις.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλείσει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan, J. Dimon.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα που πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, όπως σημειώνει συνεργάτης του, υπηρετεί μία συγκεκριμένη στρατηγική με απώτερο στόχο να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση της χώρας.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ενισχύει τους ευρωπαϊκούς δεσμούς ξεκινώντας τις επαφές με τον E. Macron, την A. Merkel και τον Μ. Rutte, ενώ είχε στο ενδιάμεσο επικοινωνία και με αξιωματούχους των Βρυξελλών.
Συνάντησε τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  Klaus Regling, ενώ ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Πάντως, την  αποδοχή του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, δείχνει το γεγονός ότι για πρώτη φορά  η χώρα μας, μέσω του Ευρωπαίου επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, αναλαμβάνει αντιπροεδρία στην Κομισιόν.

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Erdogan

Η Αθήνα πλέον περνά στο επόμενο στάδιο και σχεδιάζει την πρώτη επαφή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, αν και οι δυο άνδρες έχουν ξανασυναντηθεί όταν ο Κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Erdogan ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον κ. Μητσοτάκη για την ανάληψη της πρωθυπουργίας.  
Στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους για την ατζέντα της συνάντησης, ωστόσο το στίγμα έχει ήδη δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ λέγοντας πως «μόνο όταν συνομιλείς μπορείς  να παρουσιάζεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά, τις θέσεις της πατρίδας σου, ώστε  να μπορείς να εκτονώνεις την ένταση και να βρίσκεις τελικά λύσεις, οι οποίες θα είναι αμοιβαία αποδεκτές».
Σημειώνεται ότι εντός της εβδομάδας στην Αθήνα θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, ενόψει της κοινής γραμμής που πρόκειται να ακολουθήσουν τη Νέα Υόρκη και ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί και να ζητά συνδιαχείριση στα ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ, πέρα από το προσφυγικό και τη συζήτηση για το Κυπριακό.  

Συνάντηση πρωθυπουργού με Trump

Μια πιθανή συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, D. Trump, θα έχει ιδιαίτερη σημασία και μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αναδείξει τη γεωστρατηγική θέση και τον σταθερό ρόλο της χώρας μας στη ΝΑ Μεσόγειο, σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας βρίσκονται σε κρίση.
Μάλιστα, η Ουάσιγκτον δείχνει ενδιαφέρον για τη συνάντηση, καθώς έχει ανοιχτά ζητήματα στην περιοχή που σχετίζονται με την αμυντική συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών.
Άλλωστε, την Αθήνα θα βρεθεί στις 4 ή 5 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, αλλά και τον αρχηγό της αξιωματυικής αντιπολίτευσης, Α. Τσίπρα.   

Συναντήσεις με Rama και Zaev

Ο κ. Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη αναμένεται να έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Z. Zaev, η οποία αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της συμφωνία των Πρεσπών για την οποία είναι αντίθετη η ΝΔ.  
Ακόμη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Αλβανό πρωθυπουργό, E. Rama, στο πλαίσιο της οποίας η ελληνική πλευρά θα θέσει επί τάπητος το θέμα της ελληνικής μειονότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης