Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τη σύναψη διμερούς αμυντικής συνθήκης με το Ισραήλ συζητά ο Trump

Τη σύναψη διμερούς αμυντικής συνθήκης με το Ισραήλ συζητά ο Trump
Οι δύο χώρες έχουν ήδη πολύ στενούς δεσμούς, μοιράζονται πληροφορίες, κάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και οι ένοπλες δυνάμεις τους συνεργάζονται
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αποκάλυψε το Σάββατο (14/9/2019) ότι συζήτησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu την πιθανότητα σύναψης μιας αμυντικής συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών, μόλις τρεις ημέρες πριν από τις αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ.
Με ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησε τηλεφωνικά με τον Netanyahu «την πιθανότητα να προχωρήσουμε σε μια Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, η οποία θα ενίσχυε περαιτέρω την καταπληκτική συμμαχία μεταξύ των χωρών μας».
Ο Trump πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συνεχίσουν αυτές τις συζητήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο Netanyahu από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο αναφέροντας στη δική του ανάρτηση ότι το Ισραήλ «ποτέ δεν είχε έναν μεγαλύτερο φίλο στον Λευκό Οίκο», προσθέτοντας και αυτός ότι ελπίζει ότι θα συζητήσουν αυτήν την «ιστορική Αμυντική Συνθήκη» όταν βρεθούν στη Νέα Υόρκη.
Οι δύο χώρες έχουν ήδη πολύ στενούς δεσμούς, μοιράζονται πληροφορίες, κάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και οι ένοπλες δυνάμεις τους συνεργάζονται.
Μια συνθήκη θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες υποχρεώσεις, για παράδειγμα την αυτόματη επέμβαση των ΗΠΑ στην περίπτωση που το Ισραήλ δεχτεί επίθεση.
Η χρονική στιγμή αυτής της αποκάλυψης, μερικά 24ωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι είχε ως στόχο να ενισχύσει τις πιθανότητες μιας νίκης του Netanyahu.
 Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές αυτές θα είναι αμφίρροπες.
Το Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού δίνει μάχη στήθος με στήθος με το κεντρώο «Μπλε και Λευκό» του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού Benny Gantz ο οποίος επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία του στα σκάνδαλα διαφθοράς του Netanyahu.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης