Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Eυάλωτες στους κινδύνους οι εταιρίες πετρελαίου, μετά το πλήγμα στην Aramco

tags :
Eurasia Group: Eυάλωτες στους κινδύνους οι εταιρίες πετρελαίου, μετά το πλήγμα στην Aramco
Ήδη το Ριάντ έχει μειώσει κατά 50% την πετρελαϊκή παραγωγή, μετά τις επιθέσεις των ανταρτών με drones εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco
Πτώση 2,3% καταγράφουν οι μετοχές της Σαουδικής Αραβίας και ενώ οι αγορές του Περσικού Κόλπου δείχνουν σοκαρισμένες μετά την  επίθεση των ανταρτών Χούτι στην καρδιά  της πετρελαϊκής βιομηχανίας του βασιλείου.
Ήδη το Ριάντ έχει μειώσει κατά 50% την πετρελαϊκή παραγωγή, μετά τις επιθέσεις των ανταρτών με drones εναντίον των εγκαταστάσεων της Aramco.
Η πτώση αυτή ήλθε να επιτείνει μία ήδη  δύσκολη κατάσταση για τις Σαουδαραβικές μετοχές, που έχουν πληγεί  από ακριβές αποτιμήσεις, αδύναμες τιμές πετρελαίου και ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές.
Ο δείκτης στο Ριάντ έχει χάσει όλα τα κέρδη του φέτος και έχει υποχωρήσει κατά 18% από το υψηλό του 2019 στις 9.403 μονάδες που παρατηρήθηκε στις αρχές Μαΐου.
Τα προηγούμενα κέρδη του δείκτη πυροδοτήθηκαν από την είσοδο της Σαουδικής Αραβίας στους δείκτες αναδυόμενων αγορών MSCI και FTSE Russell.
Οι επιθέσεις έρχονται σε μία κρίσιμη καμπή για τη Σαουδική Αραβία, η οποία προετοιμάζεται για την εισαγωγή της Aramco  στο χρηματιστήριο Tadawul στο Ριάντ αργότερα το 2019.
Οι επιθέσεις είναι απίθανο να αλλάξουν τα σχέδια για την πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της Aramco, αλλά μπορεί να επηρεάσουν την αποτίμηση, αναφέρει σε ανάλυσή της η Eurasia Group.
«Η τελευταία επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στο ενδιαφέρον για τις μετοχές της Aramco καθώς το πρώτο στάδιο της IPO θα είναι τοπικό.
Η διεθνής συνιστώσα της διάθεσης θα είναι πιο ευάλωτη στους γεωπολιτικούς κινδύνους», ανέφερε.
Η Aramco έχει προσλάβει εννέα τράπεζες ως κοινούς παγκόσμιους συντονιστές για να καθοδηγήσουν την IPO του πετρελαϊκού γίγαντα, που θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, ανέφερε το Reuters, αναφέροντας δύο πηγές.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης