Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παγκόσμιος συναγερμός μετά την επίθεση στην Aramco - Η 11η Σεπτεμβρίου της ενέργειας - Το Ιράν «δείχνουν» οι ΗΠΑ - Έκρηξη για Brent (+14%) στα 68,74 δολ.

Παγκόσμιος συναγερμός μετά την επίθεση στην Aramco - Η 11η Σεπτεμβρίου της ενέργειας - Το Ιράν «δείχνουν» οι ΗΠΑ - Έκρηξη για Brent (+14%) στα 68,74 δολ.
Συναγερμός για την παγκόσμια οικονομία η επίθεση στην Aramco - Φόβοι για τιμή του Brent ακόμη και στα 100 δολάρια
Καμπανάκι κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί η επίθεση και μάλιστα με υλικό τελευταίας τεχνολογίας τον ανταρτών Χούτι της Υεμένης, ενάντια σε εγκαταστάσεις της κορυφαίας πετρελαϊκής εταιρείας της υφηλίου, Aramco στη Σ. Αραβία.
Την ίδια ώρα οι υπόνοιες εκ μέρους τόσο της Σ. Αραβίας όσο και των ΗΠΑ ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται το Ιράν, με κατηγορία ότι η εκτόξευση του drone πραγματοποιήθηκε από ιρανικό έδαφος, επαναφέρει τους φόβους για κλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά τη δημιουργία νέων συνθηκών για εκτόξευση των τιμών πετρελαίου.
Ήδη κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι δεν διστάζουν να υποστηρίξουν ότι ο μαύρος χρυσός μπορεί να φθάσει ακόμη και στο επίπεδο των 100 δολαρίων, γεγονός που θα θέσει σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση την, ήδη, εύθραυστη παγκόσμια οικονομία.
Άλλωστε στην έναρξη της συνεδρίασης στο Λονδίνο, η τιμή του Βrent εκτινάχθηκε κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε όρους δολαρίου από την πρώτη παρουσία του συμβολαίου στις αγορές το 1988.
H Aramco υπολογίζει ότι οι επιθέσεις στη μονάδα της θα μειώσουν την παραγωγή του βασιλείου κατά περίπου 5,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περισσότερο από 50% ή κατά 5 εκατ. βαρέλια.
Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 5% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός που πυροδοτεί εκ νέου σενάρια τρόμου για εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια στιγμή, εκφράζονται φόβοι για αποσταθεροποίηση της περιοχής, με τις ΗΠΑ να κατονομάζουν το Ιράν ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις αυτές και με τον πρόεδρο Trump να δηλώνει ότι γνωρίζει ποιος είναι ο ένοχος και ότι περιμένει από τη Σαουδική Αραβία να του πει ποιος θα είναι ο τρόπος αντίδραση, αφήνοντας για πρώτη φορά υπόνοιες για στρατιωτική απάντηση.
Ορισμένοι αναλυτές χαρακτηρίζουν την επίθεση στην Aramco ως την 11η Σεπτεμβρίου στην ενέργεια.
To πετρέλαιο τύπου brent κατέγραψε το μεγαλύτερο ενδοσυνεδριακό άλμα των τελευταίων 30 ετών.
Image
Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό (WTI) οδηγήθηκαν σε εντυπωσιακή πορεία, καθώς το πρώτο εμφάνισε ημερήσια κέρδη άνω του 14% και το δεύτερο άνω του 13%, καταγράφοντας μία από τις πιο ισχυρές ανόδους τους εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Image
Image


Οι αντιδράσεις

Όπως ήταν φυσικό υπήρξε σειρά έντονων αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα, καθώς όλοι ανησυχούν για τις συνέπειες αλλά και για τυχόν νέες επιθέσεις από τη στιγμή που οι αντάρτες Χούτι ανακοίνωσαν ότι εν συνόλω οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco θα συνεχίσουν να αποτελούν στόχο τους.
Την θέση ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος άφησε σαφείς υπόνοιες για στρατιωτική απάντηση από την πλευρά των ΗΠΑ.
«Ο πετρελαϊκός εφοδιασμός της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκε επίθεση.
Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι με βάση τις επαληθεύσεις, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα δράσουμε!» έγραψε στο twitter ο Trump, επισημαίνοντας ότι υπάρχει άφθονο πετρέλαιο ύστερα από την απόφαση του να χρησιμοποιηθούν τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου προκειμένου να εφοδιαστούν κανονικά οι αγορές.
«Επίσης ενημέρωσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις εγκρίσεις από πετρελαιαγωγούς, επί του παρόντος σε διαδικασία αδειοδοτήσεων στο Τέξας, και σε άλλες Πολιτείες» ανέφερε ο πρόεδρος των  ΗΠΑ.
Σε νεότερο tweet ο πρόεδρος Trump προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές ότι οι ΗΠΑ είναι ενεργειακά ανεξάρτητες και δεν χρειάζονται αργό πετρέλαιο από την Μέση Ανατολή.
"Είμαστε τόσο καλά με την ενέργεια τα τελευταία χρόνια. Είμαστε εξαγωγέας ενέργειας και νούμερο ένα παραγωγός στον κόσμο. Θα βοηθήσουμε τους συμμάχους μας", ανέφερε, επαινώντας τον εαυτό του.
Τη θέση ότι πίσω από στις εγκατάστασης της Aramco στη Σαουδική Αραβία ήταν το Ιράν εκφράζουν οι ΗΠΑ.
«Το Ιράν επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Rick Perry και τονίζει ότι το Ιράν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο γι' αυτή την εξέλιξη.
Τέλος, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι η επίθεση στη Σαουδική Αραβία είναι επίθεση στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα.
Για μία μεγάλη απειλή για την «περιφερειακή ασφάλεια» και κίνδυνο αποσταθεροποίησης προειδοποίησε η ΕΕ την Κυριακή (15/9/2019), μετά από τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία.
«Η χθεσινή επίθεση με drones σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία αποτελεί πραγματική απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια», τόνισε η  επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini σε δήλωσή της.
«Σε μια εποχή όπου οι εντάσεις στην περιοχή βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, αυτή η επίθεση υπονομεύει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για διάλογο», σημείωσε η Mogherini, ζητώντας «μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κλιμάκωσης».
Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις με στόχο σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από τις οποίες προκλήθηκαν προβλήματα στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
«Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τις χθεσινές επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και στο Χουράις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο το οποίο εκφράζει επίσης την «αμέριστη αλληλεγγύη» του προς τη Σαουδική Αραβία.
«Αυτές οι ενέργειες το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιδεινώσουν τις περιφερειακές εντάσεις και τον κίνδυνο σύγκρουσης.
Είναι επιβεβλημένο να σταματήσουν» προστίθεται στην ανακοίνωση του Παρισιού.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Dominic Raab καταδίκασε τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κάνοντας λόγο για απόπειρα παρακώλυσης των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου.
«Πρόκειται για μια παράτολμη απόπειρα να καταστραφεί η περιφερειακή ασφάλεια και να παρεμποδιστούν οι παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει απερίφραστα τέτοιου είδους συμπεριφορές», έγραψε ο Raab στο Twitter.
Ο Raab πρόσθεσε ότι νωρίτερα είχε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Mike Pompeo σχετικά με τις επιθέσεις.
Η κυβέρνηση της καγκελαρίου A. Merkel θα παρατείνει την απαγόρευση στις εξαγωγές γερμανικών οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε σήμερα (16/9) γερμανική κυβερνητική πηγή, δείχνοντας τον πόλεμο στη γειτονική Υεμένη και την άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών να αποσύρουν την εναντίωσή τους στην άρση του μορατόριουμ.
Οι συντηρητικοί της Merkel και οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι της συμφώνησαν σε μια συνθήκη συνασπισμού να απαγορεύσουν τις εξαγωγές όπλων σε χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση της Υεμένης.
Στην Υεμένη, ένας συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία πολεμά τους αντάρτες Χούτι για περισσότερα από τέσσερα χρόνια σε μια σύγκρουση που θεωρείται ευρέως ως ένας πόλεμος διά αντιπροσώπων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τον περιφερειακό αντίπαλό της, το σιιτικό Ιράν.
Η απαγόρευση στις γερμανικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων παρατάθηκε τελευταία φορά τον Μάρτιο.
Χωρίς άλλη παράταση, θα έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Reuters: Θα χρειαστούν μήνες για να επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα η παραγωγή της Aramco

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την επιστροφή της παραγωγής σε κανονικούς ρυθμούς, μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, ίσως χρειαστούν μήνες για να επιστρέψει η παραγωγή στα κανονικά επίπεδα.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά δύο πηγές στο διεθνές πρακτορείο Ειδήσεων, η κατάσταση παραμένει πολύ άσχημη.

Σ. Αραβία: Θα συνεχιστούν οι εξαγωγές, παρά τα προβλήματα

Οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστούν κανονικά αυτήν την εβδομάδα, καθώς το βασίλειο θα αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση, ανέφερε μια πηγή στο πρακτορείο Reuters.
Η πηγή αυτή είπε ότι είναι ακόμη ασαφές για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτή η διακοπή, σημειώνοντας μόνο ότι οι ζημιές είναι «μεγάλες» και δεν είναι εφικτό να αποκατασταθούν μέσα σε μια νύχτα.
Ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα Wall Street Journal είπε ωστόσο ότι το ένα τρίτο της παραγωγής θα αποκατασταθεί μέχρι την Δευτέρα (16/9).
«Διασφαλίζουμε ότι δεν θα παρουσιαστούν ελλείψεις στην αγορά, μέχρι να επανέλθουμε πλήρως», πρόσθεσε.

Νέα εμπόδια στην IPO της Saudi Aramco μετά τις επιθέσεις

Την περαιτέρω καθυστέρηση της δημόσιας πρότασης τη Saudi Aramco εξετάζουν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, μετά τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στη Wall Sreet Journal.
Η Aramco εξετάζει μία δημόσια πρόταση σε δύο μέρη.
Ωστόσο τα σχέδιά της έχουν καθυστερήσει, λόγω της επιφυλακτικότητας των επενδυτών σχετικά με την αποτίμησή της.
Οι επιθέσεις ενισχύουν τις υπάρχουσες επιφυλάξεις, καθώς προστίθεται άλλο ένα ρίσκο, το οποίο είναι μάλλον ασυνήθιστο για τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν IPO.
Πρόκειται για τον κίνδυνο νέων επιθέσεων οι οποίες μπορεί να πλήξουν την παραγωγή και να οδηγήσουν την Aramco σε μείωση εσόδων και κερδών.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τη εμπιστοσύνη των επενδυτών στη μακροπρόθεσμη επενδυτικής της αξίας.

Το χρονικό της επίθεσης

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2019,  όταν  δύο εγκαταστάσεις της γιγάντιας σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco έγιναν στόχοι επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), με αποτέλεσμα να προκληθούν πυρκαγιές τις οποίες έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας.
An industrial plant strips natural gas from freshly pumped crude oil at Saudi Aramco's Shaybah oil field at Shaybah in Saudi Arabia's Rub al-Khali desert (File)
Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις της Aramco στο Αμπκάικ και το Χουράις, που θεωρούνται δικαίως η καρδιά της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Λίγες ώρες αργότερα η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Ανατολική Επαρχία του βασιλείου.
Image
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι Χούτι ανέπτυξαν 10 drones εναντίον των εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις και η οργάνωση ανακοίνωσε πως θα διευρύνει τις επιθέσεις της στη Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται ενός συνασπισμού που πολεμά εναντίον των Χούτι στην Υεμένη.

Από το Ιράκ ξεκίνησαν τα drones;  - Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας και στο Κουβέιτ

Ιρακινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προήλθε από το Ιράκ, το οποίο συνορεύει με το Κουβέιτ.
Ωστόσο, η Βαγδάτη διέψευσε το ενδεχόμενο αυτό και δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει δυναμικά όποια οργάνωση χρησιμοποιήσει την ιρακινή επικράτεια.
Saudi Arabia Drones Attack Oil Production 190915 EC
Το Κουβέιτ διερευνά την εμφάνιση ενός drone πάνω από την επικράτειά του και συντονίζει τις ενέργειές του με τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου.
Image
«Η ηγεσία των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες έρευνες σχετικά με την εμφάνιση ενός drone πάνω από την ακτή της πόλης του Κουβέιτ και τι μέτρα ελήφθησαν για την αντιμετώπισή του», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο στο λογαριασμό του στο Twitter.
Image
Ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ Jaber al-Mubarak al-Sabah τόνισε ότι, πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια σε ζωτικής σημασίας πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, όπως αναφέρει το Reuters.
Image
Ποιοι είναι οι αντάρτες Χούτι που χτύπησαν τη Σαουδική Αραβία

Ως ένα θεολογικό κίνημα του Ισλάμ που κήρυττε την ειρήνη ξεκίνησαν οι σιίτες Χούτι, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο της διεθνούς κρίσης μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.
Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2014 με επίκεντρο την Υεμένη, η οποία βρίσκεται στην χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του πλανήτη σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι 56.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες, η χειρότερη επιδημία χολέρας στον σύγχρονο κόσμο αποδεκατίζει τον πληθυσμό και σχεδόν οι μισοί από τους 28 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας απειλούνται από τον λιμό.
Το κίνημα των Χούθι δημιουργήθηκε στην δεκαετία του 1990 από τον Χουσεϊν Μπαντρεντίν αλ Χούθι, μέλος της σιιτικής μειονότητας Ζαϊντίγια (Ζαϊντιστές), της Υεμένης, η οποία αριθμεί περίπου το 1/3 του πληθυσμού της χώρας.
Ο αλ Χούθι σκοτώθηκε από στρατιώτες το 2004 και τα ηνία της οργάνωσης έχει αναλάβει πλέον ο αδερφός του, Αμπντούλ Μαλίκ.
Οι Ζαϊντίγια (Ζαϊντιστές), ήταν μία ισχυρή δύναμη στα βόρεια της Υεμένης αλλά έχασαν μέρος της εξουσίας τους στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (1962-1970).
Στην δεκαετία του 1980 περιθωριοποιήθηκαν καθώς κέρδισαν έδαφος οι θρησκευτικές ιδέες των σαλαφιστών σουνιτών, οι οποίοι στηρίζονται από την Σαουδική Αραβία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κληρικοί Ζαϊντίγια να οπλίσουν τους οπαδούς τους και να ξεκινήσουν εχθροπραξίες με το Ριάντ και τους συμμάχους του.
Το 2012 οι διαδηλώσεις και η αναταραχή κατά του προέδρου της Υεμένης και συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ επέτρεψαν στους Χούθι, που ήταν το μοναδικό κίνημα με στρατιωτική εμπειρία, να καταλάβουν την εξουσία στα εδάφη στα βόρεια της χώρας.
Στη συνέχεια αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις συνομιλίες για την μεταβατική κυβέρνηση μετά την πτώση Σάλεχ.
Το 2015 συμμάχησαν με τον Σάλεχ, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάαα και έδιωξαν τον πρόεδρο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χαντί.
Λίγο αργότερα μία συμμαχία αραβικών κρατών με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε εναέριες επιθέσεις προκειμένου να τους ανατρέψει.
Οι στρατιωτικές κινήσεις των Χούθι, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, προσομοιάζουν με τους Βιετκόνγκ του Βιετνάμ, των αντάρτικων ομάδων της Λατινικής Αμερικής και την παντοδύναμη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Τα διεθνή ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η Τεχεράνη, που ανήκουν στον ίδιο θρησκευτικό κλάδο με τους Χούθι τους ενίσχυσαν με όπλα, πυραύλους και στρατιωτική εκπαίδευση στην μάχη τους εναντίον του σουνιτικού βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι ακριβώς η επιρροή της Τεχεράνης στου Χούθι.
Οι Χούθι κατά το παρελθόν έχουν αγνοήσει επιδεικτικά τις συμβουλές του Ιράν στη διάρκεια του πολέμου στην Υεμένη.
Για παράδειγμα αρνήθηκαν να υπακούσουν στο ιρανικό αίτημα να μην καταλάβουν την πρωτεύουσα της Υεμένης το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης