Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικουρική 175 ευρώ με καπέλο από επαγγελματικό ταμείο προτείνει το υπ. Εργασίας για το ΛΕΠΕΤΕ

Επικουρική 175 ευρώ με καπέλο από επαγγελματικό ταμείο προτείνει το υπ. Εργασίας για το ΛΕΠΕΤΕ
Πόσο κοστίζει η πρόταση του Υπουργείου στην ΕΤΕ και τι θα συμβεί αν η δικαστική διαμάχη κριθεί υπέρ της Εθνικής και τι αν κριθεί υπέρ των εργαζομένων
Νέα συνάντηση για το ΛΕΠΕΤΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2019 μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, με το Υπουργείο Εργασίας να έχει καλέσει την Εθνική τράπεζα και τους Συνταξιούχους και Εργαζόμενους της Τράπεζας να συμφωνήσουν πριν αυτό παρέμβει και πριν εκδοθεί δικαστική απόφαση που θα δημιουργεί τετελεσμένα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο υφυπουργός Εργασίας κ Νότης Μηταράκης ήταν σαφής στην τελευταία συνάντησή του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, συνταξιούχων της ΕΤΕ και της διοίκησης της Τράπεζας επισημαίνοντας ότι δύο τινά θα συμβούν.
Αν κερδίσει η ΕΤΕ οι συνταξιούχοι θα πρέπει να περιοριστούν σε επικουρικές συντάξεις 175 ευρώ (υπονοώντας ότι θα νομοθετήσει εκ νέου) ενώ αν κερδίσουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι η Εθνική είναι πολύ πιθανό να έχει ως βασικούς μετόχους τους συνταξιούχους καθώς θα πρέπει να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της προς το ΛΕΠΕΤΕ.
Ο Υφυπουργός Εργασίας στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζόμενων και Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επαγγελματικό ταμείο που θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές της ΕΤΕ και των εργαζομένων και θα παρέχει πρόσθετη επικουρική και παράλληλα το ΕΤΕΑΕΠ να παρέχει στους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ επικουρική σύνταξη 175 ευρώ μηνιαίως και στους επόμενους συνταξιούχους επικουρική ανάλογη των εισφορών με βάση πάντοτε τα 175 ευρώ.
Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται μια συνταξιοδοτική δαπάνη για την οποία δεν υπάρχουν εισφορές επισημαίνοντας ότι για την παροχή των 175 ευρώ στους δικαιούχους σύνταξης του ΛΕΠΕΤΕ απαιτείται ετησίως το ποσό των 25 εκ ευρώ.
Από αυτά τα 12,5 εκ ευρώ προτίθεται να καλύψει το κράτος ενώ τα υπόλοιπα θα πρέπει να καλυφθούν από την Εθνική.
Η τελευταία είναι προφανές με αυτή την πρόταση του Υπουργείου ωφελείται αισθητά καθώς τα επόμενα πέντε έτη αντί για 180 εκ ευρώ θα καταβάλλει 62,5 εκ ευρώ. 
Βεβαίως με τη δημιουργία επαγγελματικού ταμείου που όροι δεν έχουν διευκρινιστεί θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον ποσά τα οποία μένει να προσδιοριστούν εφ όσον υπάρξει συμφωνία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης