Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Φαίνεται ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Aramco

tags :
Trump: Φαίνεται ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Aramco
Οι ΗΠΑ θέλουν να γνωρίζουν «μετά βεβαιότητας» ποιος ευθύνεται για την επίθεση - είναι αποφασισμένες να «βοηθήσουν» τη Σαουδική Αραβία, ο πρόεδρος ωστόσο θα ήθελε να «αποφύγει» μια σύγκρουση με το Ιράν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε απόψε ότι «φαίνεται πως το Ιράν» είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 5% η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.
Η Ουάσινγκτον κατηγορεί ευθέως την Τεχεράνη για τις επιθέσεις αυτές, το Ιράν όμως αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις, ούτε φέρει την ευθύνη, ισχυρισμό που ο πρόεδρος Trump αμφισβήτησε σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Θυμηθείτε, όταν το Ιράν κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος λέγοντας εν γνώσει του πως ήταν στον 'εναέριο χώρο' του όταν, στην πραγματικότητα, δεν ήταν καθόλου κοντά.
Επέμειναν σθεναρά σε αυτή την ιστορία ξέροντας ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο ψέμα.
Τώρα λένε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την επίθεση στη Σαουδική Αραβία.
Θα δούμε;» έγραψε ο Trump.
Οι ΗΠΑ θέλουν να γνωρίζουν «μετά βεβαιότητας» ποιος ευθύνεται για την επίθεση αυτή, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένος να «βοηθήσει» τη Σαουδική Αραβία.
Πρόσθεσε όμως ότι θα ήθελε να «αποφύγει» μια σύγκρουση με το Ιράν.
Νωρίτερα ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν έχει ανάγκη το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, τη στιγμή που η τιμή του μαύρου χρυσού είχε εκτοξευτεί στις αγορές, μετά τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, στη Σαουδική Αραβία.
Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει τους συμμάχους της Αμερικής.
 «Επειδή τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά με την ενέργεια τα τελευταία χρόνια (ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε), είμαστε εξαγωγέας ενέργειας και πλέον είμαστε ο νούμερο ένα παραγωγός στον κόσμο», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.
«Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής και στην πραγματικότητα έχουμε ελάχιστα τάνκερ εκεί κάτω, όμως θα βοηθήσουμε τους συμμάχους μας», συνέχισε.
Την Κυριακή ο Trump ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τη χρήση των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων αργού «εφόσον χρειαστεί» για να καλυφθεί το κενό από τη μείωση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία.
Οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα παραγωγός αργού στον κόσμο (12,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία). Η Σαουδική Αραβία είναι ο πρώτος εξαγωγέας στον κόσμο και διεκδικεί, μαζί με τη Ρωσία τη δεύτερη θέση όσον αφορά τον όγκο παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης