Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Oι αγορές δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από την επίθεση στην Aramco - Στα 60 δολ. το πετρέλαιο

tags :
Capital Economics: Oι αγορές δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από την επίθεση στην Aramco - Στα 60 δολ. το πετρέλαιο
Εφόσον αποφευχθεί μία ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα παραμείνει στραμμένο στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνα και στις προοπτικές της Fed
Η επίθεση στην Saudi Aramco μονοπωλεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο στην πραγματικότητα η επίδραση στις περισσότερες αγορές ήταν περιορισμένη, σύμφωνα με την Capital Economics.
Oι αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα στις αγορές δεν θα αλλάξει, καθώς η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα σχετικά γρήγορα και οι μετοχές της ενέργειας υποχωρούν.
Εφόσον αποφευχθεί μία ευρύτερη στρατιωτική σύγκρουση, το ενδιαφέρον των επενδυτών θα παραμείνει στραμμένο στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνα και στις προοπτικές της Fed.
Αρχικά η τιμή του αργού Brent αυξήθηκε κατά περίπου 20% όταν άνοιξαν οι αγορές, αλλά στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε στο +10%, κάτω από το επίπεδό που βρισκόταν μόλις πριν από έξι εβδομάδες.
Τα νομίσματα μερικών μεγάλων εξαγωγέων πετρελαίου ενισχύθηκαν οριακά, ενώ αυτά των αναδυόμενων οικονομιών -εισαγωγών πετρελαίου δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η κλίμακα των κινήσεων ήταν μικρή.
Εν τω μεταξύ, οι περισσότερες μεγάλες αγορές σημείωσαν πτώση, μικρότερη του -0,5%.
Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην τρέχουσα αντίδραση της αγοράς και προηγούμενες αντιδράσεις στο άλμα της τιμής του πετρελαίου, είναι ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης, αντί να αυξηθεί (γράφημα 1).
Το στοιχείο αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό ενισχύθηκαν οριακά, ενδεχομένως γιατί εκτιμάται πως η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα αποδειχθεί βραχύβια, άρα η επίδραση στις τιμές καταναλωτή θα είναι μικρή.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές τονίζουν ότι βρίσκονται σε αναμονή των εξελίξεων στον Περσικό Κόλπο, καθώς δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί μια στρατιωτική κλιμάκωση η οποία θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή, οδηγώντας τις τιμές σε νέα άνοδο.
Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο για την Capital Economics είναι η αποκατάσταση της παραγωγής στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες εβδομάδες, με τις τιμές να υποχωρούν στα 60 δολ, το βαρέλι έως τα τέλη του 2019.

Image

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης