Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

H κρίση στο πετρέλαιο λόγω Aramco επέδρασε σε τράπεζες και ΧΑ -0,69% στις 861 μον. – Ράλι στα ελληνικά ομόλογα 1,49% με spread 197 μ.β.

H κρίση στο πετρέλαιο λόγω Aramco επέδρασε σε τράπεζες και ΧΑ -0,69% στις 861 μον.  – Ράλι στα ελληνικά ομόλογα 1,49% με spread 197 μ.β.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις διεθνείς εξελίξεις μετά την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco αλλά και στο road show στο Λονδίνο 18 Σεπτεμβρίου....
(upd16)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 861 μονάδες εντός της πρώτης ζώνης στήριξης των 860-865 μονάδων, με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Alpha Bank -2,5% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips και με κύριο χαρακτηριστικό τις ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην πορεία του πετρελαίου εξαιτίας της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco με άμεση επίδραση στην παγκόσμια οικονομία.

Ειδικότερα, η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται πλέον στο πόσο γρήγορα θα μπορέσει η Σαουδική Αραβία να ανακάμψει από τη μείωση της παραγωγής που σημειώθηκε εξαιτίας της επίθεσης, η οποία ανέρχεται περίπου στα 5,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως ενώ η αποκατάσταση της παραγωγής ενδέχεται να διαρκέσει εβδομάδες, και όχι ημέρες όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά…. σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας.
Από την άλλη, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται και στο road show της ΕΧΑΕ που πραγματοποιείται το διήμερο 18 - 19 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα και με τη συμμετοχή 31 εταιρειών από όλες τις κατηγορίες κεφαλαιοποιήσεων του ΧΑ ενώ έχουν κλειστεί ήδη αρκετά ραντεβού μεταξύ διαχειριστών και διοικήσεων των εταιρειών.
Εν τω μεταξύ, ο ΟΤΕ εκδίδει 7ετές ομόλογο ύψους 500 εκατ με επιτόκιο 0,99% και κουπόνι 0,875%, με εκτιμώμενες προσφορές 2,45 δισεκ. που υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό 5 φορές και με συμβούλους την Goldman Sachs και την BNP Paribas.
Επίσης, προς έκδοση ομολογιακού 400 – 500 εκατ. ευρώ το αμέσως προσεχές διάστημα προχωρούν και τα ΕΛΠΕ ενώ με βάση ενδείξεις το επιτόκιο θα κινηθεί μεταξύ 2,6% και 3%.

Στα της αγοράς, στις τράπεζες ασκήθηκαν πιέσεις σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -2,5% η οποία έχασε σχεδόν όλα τα χθεσινά της κέρδη ενώ οι υπόλοιπες περιόρισαν τις απώλειες στις δημοπρασίες..
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, επικράτησαν πτωτικές τάσεις, με ττις μεγαλύτερες πιέσεις σε Jumbo, Lamda, Φουρλής, ΕΧΑΕ.. ενώ ανοδικά έκλεισαν ΟΤΕ, Viohalco, ΟΛΠ...
Στην αγορά ομολόγων σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου, την 1η Οκτωβρίου 2019 με στόχο να αντληθούν 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 1,7%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο είχε εκδώσει 10ετές ομόλογο στις 5 Μαρτίου με επιτόκιο 3,90%.
Από την άλλη, οι πρώτες διερευνητικές επαφές για την  επαναγορά των ομολόγων του PSI+ ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ δεν απέδωσαν,  καθώς οι κρούσεις που έχουν υπάρξει κυρίως σε αμερικανούς επενδυτές – και ασφαλιστικά ταμεία – δεν βρήκαν δελεαστική την οικονομική πρόταση.
Σήμερα, ράλι καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 1,49% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 0,90%.
Από την άλλη, το ελληνικό CDS έχει βελτιωθεί στις 198 μονάδες βάσης από 210 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5359 μονάδες βάσης από 5138 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν στο άνοιγμα της αγοράς με τον  Τραπεζικό Δείκτη στο -0,66% και τον Γενικό Δείκτη -0,05%.
Περί της 13:45, με πιέσεις στις τράπεζες αλλά αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips και ο Γενικός Δείκτης  κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,97%
Λίγο πριν τις 16:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες και και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,01%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 793,97 μονάδες με πτώση -1,34%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,69% στις 861 μονάδες έχοντας υψηλό στις 868,16 μονάδες και χαμηλό στις 859,54 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,3 εκατ. ευρώ και όγκου 6,57 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 6,39 εκατ. τεμάχια αξίας 5,28 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 30,3 χιλ. τεμάχια αξίας 382 χιλ. ευρώ, ο TITC 50 χιλ. τεμάχια αξίας 905 χιλ. ευρώ και ο Sarantis διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 811 χιλ. ευρώ.

Κινήσεις μετοχών και ειδήσεις της ημέρας

Η εντυπωσιακή βελτίωση στο κόστος δανεισμού των ελληνικών ομολόγων λόγω της ΕΚΤ... έχει άμεση επίδραση και στα εταιρικά ομόλογα.
Εταιρίες με μεγάλη πιστοληπτική διαβάθμιση όπως ο ΟΤΕ λόγω της Deutsche Telecom δανείζεται σε έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 0,90% που είναι ιστορικό χαμηλό εταιρικού δανεισμού στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο ΟΤΕ εκδίδει 7ετές ομόλογο ύψους 500 εκατ με επιτόκιο 0,99% και κουπόνι 0,875% και με εκτιμώμενες προσφορές 2,45 δισεκ. που υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό 5 φορές.
Η διαδικασία έκδοσης πραγματοποιείται με συμβούλους την Goldman Sachs και την BNP Paribas ενώ επί της ουσίας, ο ΟΤΕ αναχρηματοδοτεί ομόλογο που διαθέτει επιτόκιο 3,5%, με το νέο δανεισμό που φέρει επιτόκιο 0,99%.
Επίσης, προς έκδοση ομολογιακού 400 – 500 εκατ. ευρώ το αμέσως προσεχές διάστημα προχωρούν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).
Με βάση ενδείξεις το επιτόκιο θα κινηθεί μεταξύ 2,6% και 3%.
Ο στόχος είναι τα 400-500 εκατ. να αντληθούν σχετικά σύντομα ώστε ακολούθως να προχωρήσει η διάθεση μέσω placement του 10% με 15% των ΕΛΠΕ, έναντι 260-400 εκατ. ευρώ από το ΤΑΙΠΕΔ..
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σχεδιάζει να ανοίξει τη διαδικασία πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής τον Οκτώβριο του 2019.
Πέραν του καναδικού fund Fairfax και ο κινεζικός όμιλος Fosun θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εκ νέου, για την Εθνική Ασφαλιστική.
Υπενθυμίζεται ότι η Fosun είχε συμμετάσχει στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, προσφέροντας 650 εκατ. ευρώ, αλλά ο διαγωνισμός τότε δεν τελεσφόρησε.
Αν και η Εθνική υπολογίζει ότι λόγω της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε το τίμημα να αυξηθεί ενώ σε ένα ουδέτερο σενάριο υπολογίζει ότι θα πάρει 800 εκατ ευρώ ποσό που κεφαλαιακά είναι σχεδόν ουδέτερο.
Από την άλλη, θα απαιτηθούν περίπου 6 μήνες, οπότε κατά τον Απρίλιο του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και θα έχει φανεί εάν το Fairfax ή η Fosun θα αγοράσει τελικώς την Εθνική Ασφαλιστική.
Εάν η Εθνική Ασφαλιστική περάσει στο Fairfax, η Eurolife θα παραμείνει ανεξάρτητη ασφαλιστική εταιρία, το Fairfax θα αγοράσει το 20% που κατέχει η Eurobank και σε μέλλοντα χρόνο ίσως αποφασίσει να συγχωνεύσει τις δύο ασφαλιστικές εταιρίες.
Νέα συνάντηση για το ΛΕΠΕΤΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2019 μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, με το Υπουργείο Εργασίας να έχει καλέσει την Εθνική τράπεζα και τους Συνταξιούχους και Εργαζόμενους της Τράπεζας να συμφωνήσουν πριν αυτό παρέμβει και πριν εκδοθεί δικαστική απόφαση που θα δημιουργεί τετελεσμένα.
Αν κερδίσει η ΕΤΕ οι συνταξιούχοι θα πρέπει να περιοριστούν σε επικουρικές συντάξεις 175 ευρώ (υπονοώντας ότι θα νομοθετήσει εκ νέου) ενώ αν κερδίσουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι η Εθνική είναι πολύ πιθανό να έχει ως βασικούς μετόχους τους συνταξιούχους καθώς θα πρέπει να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της προς το ΛΕΠΕΤΕ.
Ο Υφυπουργός Εργασίας κ Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο αυτό πρότεινε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζόμενων και Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επαγγελματικό ταμείο που θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές της ΕΤΕ και των εργαζομένων και θα παρέχει πρόσθετη επικουρική και παράλληλα το ΕΤΕΑΕΠ να παρέχει στους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ επικουρική σύνταξη 175 ευρώ μηνιαίως και στους επόμενους συνταξιούχους επικουρική ανάλογη των εισφορών με βάση πάντοτε τα 175 ευρώ.
To ενδιαφέρον της Emma Capital για την εξαγορά της Vivartia επιβεβαιώνει η MIG.
Σημειώνει ωστόσο ότι αυτό το διάστημα δεν είναι σε θέση να εισέλθει σε συζητήσεις, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την αναχρηματοδότητηση του εταιρικού δανεισμού.
Τους βασικούς όρους αναχρηματοδότησης δανείων, συνολικού ποσού 582.6 εκατ. ευρώ υπέγραψε τον περασμένο μήνα με τις πιστώτριες τράπεζές του ο όμιλος Ελλάκτωρ, ενώ για τον τομέα παραγωγής ΑΠΕ εξασφαλίστηκε πέραν της αναχρηματοδότησης, νέες γραμμές πίστωσης 80,5 εκατ. ευρώ.
H Eldorado Gold θα αναζητήσει στρατηγικό εταίρο για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του έργου στις Σκουριές, δήλωσε σήμερα (16/9) ο CEO της καναδικής εξορυκτικής εταιρίας George Burns στο περιθώριο του Denver Gold Forum.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως η εταιρεία είναι διατεθειμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο να καταβάλλει υψηλότερα δικαιώματα εκμετάλλευσης στην Ελλάδα.
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Eldorado για να εξασφαλίσει υψηλότερα δικαιώματα χρήσης και θέσεις εργασίας.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 861 μονάδες, στην πρώτη ζώνη στήριξης των 860 -865 μονάδων  και ακολουθούν οι 850 μονάδες, η ζώνη των 835-825 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση, εντοπίζεται στην ζώνη των 875-880 μονάδων και ακολουθούν  οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 793 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 780 μονάδων και ακολουθούν οι 750 μονάδες, η ζώνη των 735-725 μονάδων και η ισχυρή στήριξη των 700 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση παραμένει η ζώνη των 800-810 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 850 -860 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Η μεγάλη μείωση του τραπεζικού ρίσκου αντικατοπτρίζεται στις αποδόσεις των ομολόγων που πρόσφατα εξέδωσαν οι ελληνικές τράπεζες.
Καταγράφεται εντυπωσιακή βελτίωση στις αποδόσεις των ομολόγων τόσο της Εθνικής όσο και της Πειραιώς ενώ προσεχώς με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις θα μπορούσαν οι αποδόσεις στα ομολογιακά tier 2 που χρησιμοποιούνται ως κεφάλαιο να υποχωρήσουν στο 4,5%.
Προφανώς η συγκυρία ευνοεί όσες τράπεζες θα εκδώσουν νέα tier 2 όπως η Alpha bank ή tier 1 που μελετάει η Eurobank.
Σημειώνεται ότι η Πειραιώς έχει εκδώσει ομολογιακό tier 2 ύψους 400 εκατ ευρώ με επιτόκιο 9,75% ενώ η Εθνική, ομολογιακό tier 2 ύψους 400 εκατ και επιτόκιο 8,25%.
Οι εκδόσεις ήταν επιτυχείς καθώς οι τράπεζες συγκέντρωσαν τα απαραίτητα κεφάλαια ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Επιστολές προς τις τράπεζες αποστέλλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία προτίθεται να διερευνήσει κατά πόσον ταυτίζεται η πολιτική τους σε θέματα προμηθειών ιδιαίτερα με την πρόσφατη εφαρμογή πολύ υψηλότερων προμηθειών από την πλευρά των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ότι αφορά τη χρήση των ATM's άλλων τραπεζών.
Ο λόγος για τον οποίον οι τράπεζες ενισχύουν αισθητά τις προμήθειές τους δεν είναι άλλος από το γεγονός πως τα πιστωτικά ιδρύματα λόγω της περιορισμένης πιστωτικής επέκτασης αναζητούν πόρους προκειμένου να ενισχύσουν τα έσοδά τους.
Η αύξηση στις προμήθειες συντελέσθηκε μαζί με την εφαρμογή της πολύ αυστηρής ευρωπαϊκής νομοθεσίας βάση της οποίας δεν επιτρέπεται ο διαχωρισμός ανάμεσα σε Έλληνες και λοιπούς Ευρωπαίους πολίτες όταν πρόκειται για αναλήψεις μετρητών ή μεταφορές ποσών και πληρωμές.

Η επικαιρότητα

Με πρόβλεψη για πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2019 και με σενάρια για εφάπαξ παροχές τον Δεκέμβριο έχει ξεκινήσει να συντάσσεται ο προϋπολογισμός του 2020, με τα βασικά του μεγέθη να «φιλτράρονται» ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, παράλληλα με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, θα κατατεθεί στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή και έως τις 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θολό είναι ακόμη το τοπίο με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της περιόδου 2020-2023, το οποίο θα έπρεπε κανονικά να είχε κατατεθεί από τον περασμένο Ιούνιο.
Με έναυσμα τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σημαντικές επαφές υψηλού επιπέδου με ηγέτες ξένων χωρών
Όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες η συνάντηση Trump – Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον, δεν το επιβεβαιώνουν επισήμως και απλώς δηλώνουν χαρακτηριστικά, πως «είναι πολύ πιθανό, εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».
Επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένεται και η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός με τον Recep Tayyip Erdoğan την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου σε ουδέτερο έδαφος, στα Ηνωμένα Έθνη.
Με 394 υπέρ και 206 κατά η C. Lagarde έλαβε την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο, να είναι η επόμενη πρόεδρος της ΕΚΤ.
Θα ακολουθήσει και η (τυπική) έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής, με τα καθήκοντα να τα αναλαμβάνει την 1η Νοεμβρίου 2019.
Ωστόσο, η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του ΔιεθνούςΝομισματικού Ταμείου θα χρειαστεί τώρα όλες τις πολιτικές της ικανότητες για να διασφαλίσει ότι η ΕΚΤ δεν θα παραμείνει ανεξέλεγκτη από την αρχή της θητείαςτης.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τρίτη (17/9) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις γύρω από την επίθεση που έγινε στις εγκαταστάσεις της Aramco πριν από μερικές ημέρες.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,06%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -1,74% στις 2978,12 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -1,47% στις 26726 μονάδες

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτέςπαρακολουθούν τις εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία, στον απόηχο της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco αλλά και ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία αναμένεται να μειωθούν τα επιτόκια για δεύτερη φορά φέτος.
Εν τω μεταξύ, πτώση σημειώνει σήμερα το πετρέλαιο, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 68 δολ. ανά βαρέλι, μετά το ράλι που σημείωσε τις προηγούμενες ημέρες, στον απόηχο της επίθεσης που έγινε στις εγκαταστάσεις της Aramco το περασμένο Σάββατο (14/9).
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,70%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,10%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,33%, ο S&P στο -0,12%, ο Nasdaq με οριακή πτώση -0,05% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,63% (9,40 δολ)

Πτωτικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές -  Απώλειες -2,5% στην Alpha Bank 

Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank η οποία έχασε σχεδόν όλα τα χθεσινά της κέρδη ενώ οι υπόλοιπες περιόρισαν τις απώλειες στις δημοπρασίες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5930 ευρώ με πτώση -0,77% με όγκο 1,26 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,6760 ευρώ με πτώση -2,5% με όγκο 2,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0740 ευρώ με πτώση -0,84% με όγκο 409 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,83 ευρώ με πτώση -0,60%  με όγκο 9,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,08 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4720 ευρώ, με πτώση -1,87% και κεφαλαιοποίηση 657 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4420 ευρώ με πτώση -2,10%, με όγκο 230 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,80 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 274 εκατ. ευρώ

Πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Jumbo, Lamda, Φουρλής, ΕΧΑΕ..
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν ΟΤΕ, Viohalco, ΟΛΠ, ΕΛΠΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 29,51 με άνοδο +0,37% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,90 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,68 ευρώ με άνοδο +0,79% και αποτίμηση 6,09 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,7760 ευρώ με πτώση -0,86% και αποτίμηση 644 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1050 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 488 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,90 ευρώ με πτώση -0,50% και αποτίμηση 3,18 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,02 ευρώ, με άνοδο +0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,60 ευρώ με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,52 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,87 ευρώ με πτώση -0,50% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,97 ευρώ με πτώση -3,58% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,39 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,33 ευρώ με πτώση -2,56% και με κεφαλαιοποίηση στα 276 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1404 ευρώ με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση 132 εκατ. ευρώ.

Νέο ράλι στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,49% - Σε χαμηλά ετών το spread στις 197 μονάδες βάσης  

Νέα σημαντική ανάκαμψη σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων οδηγώντας τις αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά, απόρροια της αβεβαιότητας που προκαλείται λόγω πετρελαίου και βεβαίως λόγω ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,49%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,90%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,49% με το αμερικανικό 10ετές 1,84% παρ΄ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 59 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1% με 0,80%...ωστόσο τέτοια επιτόκια κάτω από οποιοδήποτε σενάριο δεν θα δικαιολογούνται.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,40 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,37% με απόδοση αγοράς 0,39% και απόδοση πώλησης 0,35%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,77 μονάδες βάσης και απόδοση 0,56%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 στο 0,79%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,73 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95% με το ιστορικό χαμηλό 0,95% στις 17 Σεπτεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 104,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,54 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39% με απόδοση αγοράς 1,41% και απόδοση πώλησης 1,37%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,01 μονάδες βάσης και απόδοση 1,48% με απόδοση αγοράς 1,49% και απόδοση πώλησης 1,47%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 στο 1,49%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 123,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 125,78  μονάδες βάσης και απόδοση 2,20%.
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 130,83 μονάδες βάσης και απόδοση 2,40%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,40% σημειώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 197 μονάδες βάσης από 204 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 198 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.359 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,98% ή 198 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Nευρικότητα στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης και στην Γερμανία

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν όλες τις πιθανές κινήσεις της ΕΚΤ στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 και σε γενικές γραμμές συντηρούν τα κέρδη τους.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,90% στις 17 Σεπτεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/9/2019 στο -0,48% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,743%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,90% ενώ το ιστορικό χαμηλό 0,758% σημειώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,52%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης