Τελευταία Νέα
Speculator

Απουσιάζει η… έκπληξη από τα αποτελέσματα εξαμήνου – Τι δείχνουν τα στοιχεία των εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει

Απουσιάζει η… έκπληξη από τα αποτελέσματα εξαμήνου – Τι δείχνουν τα στοιχεία των εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει
Τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί είναι ανάλογα ή αρκετά κοντά με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Χωρίς την έκπληξη που θα δημιουργούσε θετικές εντυπώσεις στην επενδυτική κοινότητα συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις των εταιρειών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Με βάση τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί, αυτά είναι σύμφωνα ή αρκετά κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ για όσα δεν υπάρχουν εκτιμήσεις, ακόμα και τα αρκετά θετικά είναι ήδη προεξοφλημένα στις αποτιμήσεις των εταιρειών.
Το σύνολο μέχρι στιγμής δείχνει πως υπάρχει βελτίωση στην καθαρή κερδοφορία κατά 44,7%, με αυτή να διαμορφώνεται στα 1,04 δισ. ευρώ από 720 εκατ. ευρώ.
Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως στα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας.
Tα κέρδη των τραπεζών δεν εξέπληξαν τους αναλυτές, οι οποίοι συνολικά τα είδαν ως καλά όπως τις προσπάθειες για μείωση των κόκκινων δανείων.
Ο κλάδος διύλισης όπως αναμενόταν είχε αδύναμα αποτελέσματα αλλά ήδη μετά το δεύτερο τρίμηνο παρατηρείται σημαντική βελτίωση των περιθωρίων διύλισης.
ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος ικανοποίησαν τους αναλυτές, αρκετά θετικά ήταν της Τέρνα Ενεργειακής, ενώ από εταιρείες μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων η Autohellas εμφάνισε καλή κερδοφορία, η Quest δείχνει ιδιαίτερη δυναμική, όπως και η Profile.
Image
Paperpack και Παπουτσάνης επίσης είχαν σημαντική αύξηση κερδών αλλά μάλλον έχει προεξοφληθεί στις αποτιμήσεις των εταιρειών.
Στον κλάδο του μαρμάρου, Ικτίνος και Mermeren είχαν μείωση κερδών λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στο πρώτο εξάμηνο, με την Ικτίνος να λέει αρχικά πως θα καλύψει στο δεύτερο εξάμηνο την απώλεια και στη συνέχεια να αναθεωρεί την εκτίμηση και να σημειώνει πως θα έχει μείωση.
Η Ελλάκτωρ εμφάνισε καλά αποτελέσματα και δείχνει πως οι προσπάθειες για βελτίωση από τη νέα διοίκηση είναι στο σωστό δρόμο.   
Επιπλέον η Frigoglass δείχνει πως επιστρέφει στην κερδοφορία μετά από αρκετές προσπάθειες νοικοκυρέματος, αλλά η καθαρή θέση παραμένει αρνητική.
Συνολικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν μία μικρή αύξηση στις πωλήσεις από τα 17,3 δισ. ευρώ στα 17,57 δισ. ευρώ και επίσης μία οριακή βελτίωση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων από τα 2,34 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018 στα 2,42 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019.
Σημείωση: Τα ποσά που αναγράφονται στον πίνακα είναι σε χιλιάδες ευρώ. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης