Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συμφωνία για το ελάχιστο ύψος συντάξεων και διμερής διαπραγμάτευση υπουργείου Εργασίας και Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ

Συμφωνία για το ελάχιστο ύψος συντάξεων και διμερής διαπραγμάτευση υπουργείου Εργασίας και Εθνικής για το ΛΕΠΕΤΕ
Η χθεσινή (17/9) συνάντηση, η χαμηλή εκπροσώπηση της ΕΤΕ που δήλωσε ανέτοιμη για πρόταση και το μπρα ντε φέρ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων
Σε διμερές επίπεδο μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Νότη Μηταράκη και της Εθνικής Τράπεζας θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τον ΛΕΠΕΤΕ.
Στη χθεσινή τριμερή συνάντηση (Υπουργείο-ΕΤΕ-Εκπρόσωποι εργαζομένων και συνταξιούχων) στο Υπουργείο Εργασίας η Εθνική δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμη για να υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση ακόμα.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους επισήμαναν ότι για να  υπάρξει συμφωνία το ποσό των συντάξεων δεν θα πρέπει να υπολείπεται του νόμου Πετρόπουλου, πράγμα στο οποίο συμφώνησε το Υπουργείο Εργασίας.
Το τελευταίο δήλωσε ότι συζητά να είναι μικρότερη η επιβάρυνση της Εθνικής αλλά και εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην επιβαρύνονται τα κεφάλαια της Εθνικής όπως για παράδειγμα την καταβολή αυξημένης εισφοράς προς το ΕΤΕΑΕΠ.
Η αυξημένη εισφορά αποτελεί γενικότερο δέλεαρ για την Εθνική Τράπεζα τόσο και στο σκέλος του επαγγελματικού Ταμείου.
Ωστόσο θεωρείται ότι η σχέση μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων είναι τέτοια που δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί επαγγελματικό ταμείο και έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο τις συντάξεις να αναλάβει εξ ολοκλήρου του ΕΤΕΑΕΠ με αυξημένη εισφορά από την Τράπεζα ώστε να καλύπτεται το αναλογιστικό έλλειμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εργασίας επανέλαβε και χθες τη θέση ότι δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής συντάξεων του ΕΤΕΑΕΠ δεδομένου ότι δεν έχουν καταβληθεί εισφορές από τους εργαζόμενους και την Τράπεζα.
Ωστόσο από την πλευρά των συνδικαλιστών επισημάνθηκε ότι με νόμο το ΛΕΠΕΤΕ έγινε κλειστός λογαριασμός καθώς από το 2005 και μετά όλοι οι νέοι εργαζόμενοι της ΕΤΕ εντάσσονται στο  ΕΤΕΑΕΠ και όχι στο ΛΕΠΕΤΕ όπως οι προηγούμενοι.
Σε κάθε περίπτωση πάντως χθες συμφωνήθηκε ότι το αποτέλεσμα της διμερούς συζήτησης με την ΕΤΕ και η πρόταση της τράπεζας όταν ολοκληρωθεί θα τεθεί προς συζήτηση με εργαζόμενους και συνταξιούχους προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει έδαφος για συμφωνία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης