Fed: Μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% στην κλίμακα 1,75% - 2% με σενάριο QE - Ψύχραιμη αντίδραση από τη Wall - Αιχμές Trump

Fed: Μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% στην κλίμακα 1,75% - 2% με σενάριο QE - Ψύχραιμη αντίδραση από τη Wall - Αιχμές Trump
Τρία στελέχη της Fed διαφώνησαν με την απόφαση - «Άντεξε» η Wall Street
Σε μείωση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε η Fed με αποτέλεσμα αυτό να διαμορφώνεται μεταξύ 1,75% και 2%, σε μία κίνηση που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές.
Παράλληλα μείωσε και το επιτόκιο το οποίο καταβάλει στις τράπεζες που καταθέτουν σε αυτή τα πλεονάζοντα αποθεματικά τους κατά 30 μονάδες βάσης, σε μία ακόμη προσπάθεια να οδηγήσει χαμηλότερα το overnight repo rate, μετά από δύο δημοπρασίες που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες αλλά δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση από τη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να διευρύνουν τις απώλειές τους, καθώς στην ανακοίνωση της τράπεζας δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη μελλοντική της στάση αναφορικά με τα επιτόκια, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι αυξήθηκαν τα μέλη που διαφώνησαν με τη μείωση.
Image
Πάντως η αμερικανική αγορά αντιμετώπισε τελικά με περισσότερη ψυχραιμία την όλη κατάσταση,  μετά και από την ομιλία του κ. Powell, καθώς υπήρξε υπόνοια ότι η Fed μπορεί να επαναφέρει το QE.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Ιουλίου 2019, όπου επίσης η Fed είχε μειώσει τα επιτόκια, είχαν διαφωνήσει δύο στελέχη, ενώ στην τρέχουσα συνεδρίαση διαφώνησαν τρία στελέχη.
Βάσει των περίφημων «dot pot» της Fed, στα οποία καταγράφονται οι προσωπικές απόψεις κάθε μέλους του διοικητικού της συμβουλίου, πέντε στελέχη τάσσονται υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο επίπεδο 2%-2,25%, πέντε τάχθηκαν υπέρ της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης αλλά τόνισαν ότι επιθυμούν τα επιτόκια να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο έως το τέλος του 2019 και επτά τάχθηκαν υπέρ μίας ακόμη μείωσης εντός του 2019.

Trump: Καλή η απόφαση της Fed, έπρεπε να είχε ενεργήσει νωρίτερα - Αναδίπλωση μετά τα πυρά

Την θέση ότι η απόφαση της Fed να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 0,25% είναι καλή διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος στην πρώτη του αντίδραση είχε εξαπολύσει σφοδρά πυρά κατά της διοίκησης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
«Νομίζω ότι είναι καλή.
Πιστεύω πως ειλικρινά έπρεπε να είχαν ενεργήσει ταχύτερα» ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Καλιφόρνια ο Trump, ο οποίος αρχικά είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση.
«Ο Jay Powell και η ομοσπονδιακή τράπεζα απέτυχαν για άλλη μια φορά.
Καθόλου κότσια, καμία λογική, κανένα όραμα!
Φριχτός επικοινωνιακός τύπος!» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμα του ο Trump.
Image
Powell: Δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, ανάγκη για επιθετική μείωση επιτοκίων

H Fed δεν είναι ανάγκη να προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, καθώς η αμερικανική οικονομία δεν έχει αυτήν την ανάγκη, τόνισε ο επικεφαλής της τράπεζας, Jerome Powell, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίασή της.
«Εάν η οικονομία αρχίζει να υποχωρεί, τότε ένας πιο εκτεταμένος κύκλος επιτοκίων θα είναι η κατάλληλη τακτική.
Δεν βλέπουμε να ισχύει κάτι τέτοιο και δεν αναμένουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Προσφέρε, όμως, μία αχτίδα αισιοδοξία στην αγορά, καθώς απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση, υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει εκ νέου «αύξηση του ισολογισμού», υπονοώντας ότι εάν κριθεί απαραίτητη ο Fed θα επαναφέρει σε χρήση το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επανέλαβε ότι η τράπεζα παρακολουθεί στενά όχι μόνο τις εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο και την πορεία της διεθνούς οικονομίας, με περισσότερη προσοχή να δίνεται στις οικονομίες Ευρώπης και Κίνας.
Υποστήριξε ακόμη ότι οι εμπορικές εντάσεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κάτι θετικό για την ανάπτυξη και θα πρέπει να υπάρχει ψύχραιμη αντιμετώπισή τους.
Αναφερόμενος στο θέμα της ρευστότητας και των προβλημάτων που έχουν εμφανισθεί στην αγορά overnight repo rate περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Fed διαθέτει όλα τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση και φυσικά θα τα χρησιμοποιήσει.

H ανακοίνωση της τράπεζας


Όπως αναφέρει η τράπεζα στην ανακοίνωσή της «οι πληροφορίες που ελήφθησαν μετά την συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούλιο δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με μέτριο ρυθμό. Τα κέρδη από θέσεις εργασίας ήταν σταθερά κατά μέσο όρο τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Αν και οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξάνονται με έντονους ρυθμούς, οι σταθερές επενδύσεις και οι εξαγωγές των επιχειρήσεων έχουν αποδυναμωθεί.
Σε δωδεκάμηνη βάση, ο συνολικός πληθωρισμός και ο πληθωρισμός για στοιχεία εκτός από τα τρόφιμα και την ενέργεια είναι κάτω από το 2%.
Τα μέτρα αντιστάθμισης του πληθωρισμού που βασίζονται στην αγορά παραμένουν χαμηλά, τα μέτρα που βασίζονται σε έρευνες για τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αλλάζουν πολύ.
Συνεπής με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών.
Υπό το πρίσμα των επιπτώσεων των παγκόσμιων εξελίξεων όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές καθώς και τις μειωμένες πιέσεις στον πληθωρισμό, η επιτροπή αποφάσισε να μειώσει το στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 1-3 / 4 έως 2 τοις εκατό.
Η δράση αυτή υποστηρίζει την άποψη της επιτροπής ότι οι πιο πιθανές εξελίξεις είναι η διαρκής επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, οι ισχυρές συνθήκες της αγοράς εργασίας και ο πληθωρισμός κοντά στο συμμετρικό στόχο 2% της επιτροπής, αλλά οι αβεβαιότητες σχετικά με αυτές τις προοπτικές παραμένουν.
Καθώς η διοίκηση εξετάζει τη μελλοντική πορεία του στόχου για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις της εισερχόμενης πληροφόρησης για τις οικονομικές προοπτικές και θα ενεργεί κατάλληλα για να διατηρήσει την επέκταση, με ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στην συμμετρικό στόχο 2%.
Κατά τον καθορισμό του χρονικού ορίζοντα και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματοποιημένες και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και το συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%.
Η αξιολόγηση αυτή θα λάβει υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, των δεικτών των πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και αναγνώσεις σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.
Ψήφισαν ο Jerome H. Powell, πρόεδρος, John C. Williams, Αντιπρόεδρος, Michelle W. Bowman, Lael Brainard, Richard H. Clarida, Charles L. Evans και Randal K. Quarles.
Αντίθετος ήταν ο James Bullard, ο οποίος προτιμούσε σε αυτή τη συνάντηση τα επιτόκια να διαμορφωθούν μεταξύ 1,5% και 1,75% και οι  Esther L. George και Eric S. Rosengren, οι οποίοι προτίμησαν να διατηρήσουν το εύρος στόχων στο 2% έως 2,25%».
Παράλληλα η Fed έδωσε στη δημοσιότητα και τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομία, προχωρώντας σε αναβάθμιση της εκτίμησης για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2019 στο 2,2% από 2,1% που ανέμενε τον Ιούνιο 2019, ενώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η πρόβλεψη παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,9%.
Αμετάβλητες και οι εκτιμήσεις της τράπεζας για τον πληθωρισμό και την ανεργία
Image

(Πρώτη ενημέρωση, 18/09/2019, 21.00 μμ)
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS