Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προς πλήρη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ -΄Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον

tags :
Προς πλήρη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ -΄Εντονο επενδυτικό ενδιαφέρον
Η ιδιωτικοποίηση θα «τρέξει» μέσω του διαχωρισμού της ΔΕΠΑ σε τρεις εταιρίες, με το Δημόσιο και τα ΕΛΠΕ να διατηρούν το 65% και 35%, αντίστοιχα, στις διεθνείς δραστηριότητες
Με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα απολύτως ξεκάθαρο μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, διαθέτοντας το σύνολο της συμμετοχής του δημοσίου τόσο στα δίκτυα όσο και στις εμπορικές δραστηριότητες και διατηρώντας τον έλεγχο μόνο της εταιρίας που θα διαχειρίζεται τις διεθνείς δραστηριότητες.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πηγές εντός του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα τροποποιείται η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης για τον διαχωρισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Σε αυτό θα προβλέπεται ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ σε τρεις εταιρίες Εμπορίας, Υποδομών και Διεθνών Δραστηριοτήτων, καθώς και ότι οι δυο πρώτες θα πάρουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, ενώ οι διεθνείς δραστηριότητες θα διατηρήσουν τη σημερινή μετοχική σύνθεση της ΔΕΠΑ, δηλαδή 65% ελληνικό δημόσιο και 35% ΕΛΠΕ.

Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας η χονδρική και λιανική αγορά

Οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των εταιριών Εμπορίας και Δικτύων θα προβλεφθούν στη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές το δημόσιο θα διαθέσει προς πώληση το 100% της συμμετοχής του.
Αυτό σημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει προς πώληση το 65% του μετοχικού κεφαλαίου κάθε μιας από τις δυο εταιρίες, αφού το υπόλοιπο 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συγκεντρωθούν όλες οι εμπορικές δραστηριότητες της σημερινής ΔΕΠΑ τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου δηλαδή θα συμπεριληφθεί προς πώληση και η ΕΠΑ Αττικής, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στην ΔΕΠΑ Υποδομών η οποία θα συμπεριλάβει στους κόλπους της την ΕΔΑ Αττικής (δίκτυο διανομής Αττικής)  και ΔΕΔΑ (δίκτυο διανομής υπόλοιπης Ελλάδας).

Επιτάχυνση των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων

Πρέπει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, μέσω του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, προωθούσε την πώληση του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του 14% της ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής περαιτέρω διάθεσης επιπλέον ποσοστού της ΔΕΠΑ Υποδομών.   
Η διαδικασία αυτή επελέγη καθώς όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του στο Reuters, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΠΑ στην οποία το ποσοστό του Δημοσίου ανέρχεται στο 65%».

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως θα είναι ισχυρό.
Άλλωστε, έντονο ήταν το ενδιαφέρον που είχε επιδείξει η αγορά για τις εμπορικές δραστηριότητες της ΔΕΠΑ, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση ενεργοποίησε τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.
Μάλιστα το ενδιαφέρον αυτό είχε εκφραστεί δημόσια από τα ΕΛΠΕ, την Μυτιληναίος και τον όμιλο Κοπελούζου.
Πρόσφατα στη ΔΕΘ φάνηκε πως τα ΕΛΠΕ δεν έχουν αλλάξει γραμμή πλεύσης, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Σιάμισιη να δηλώνει ότι η εταιρία, που σήμερα κατέχει το 35% της ΔΕΠΑ, θα διεκδικήσει πλειοψηφικό μερίδιο.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης