Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο Trump δεν θα επιτεθεί στο Ιράν - Πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ οι ανακολουθίες στην εξωτερική πολιτική

Γιατί ο Trump δεν θα επιτεθεί στο Ιράν - Πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ οι ανακολουθίες στην εξωτερική πολιτική
Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εντολή Trump στο Πεντάγωνο να προετοιμάσει ένα σχέδιο για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, o Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται εξαιρετικά διστακτικός
Στην αποτροπή μιας πολεμικής σύρραξης στον Περσικό Κόλπο συνηγορούν όλες οι ενδείξεις, στον απόηχο της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramcο, η οποία προκάλεσε μεγάλη γεωπολιτική ανησυχία και αναταραχή στην αγορά πετρελαίου.
Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εντολή Trump στο Πεντάγωνο να προετοιμάσει ένα σχέδιο για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν, o Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται εξαιρετικά διστακτικός απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο.
Tελικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακολούθησε την πεπατημένη της επιβολής κυρώσεων.
Όπως εξηγεί το Foreign Policy σε ανάλυσή του, μια επέμβαση στο Ιράν θα αποτελούσε μεγάλο λάθος.
Κι αυτό γιατί τα ενεργειακά και πετρελαϊκά συμφέροντα στην περιοχή είναι σημαντικά και το πιθανότερο είναι να αποτρέψουν έναν πόλεμο, παρά να τον προκαλέσουν.
Ωστόσο, η Washington Post σημειώνει ότι η ανακολουθία στην εξωτερική πολιτική Trump, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την αξιοπιστία των ΗΠΑ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει να αυτοπαγιδεύτηκε στην τακτική της μέγιστης πίεσης.
Ο πρόεδρος Trump μολονότι δήλωσε ότι είναι σε επιφυλακή για πιθανή στρατιωτική επέμβαση (locked and loaded) στο Ιράν, ως απάντηση στην επίθεση στις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco, επέλεξε τελικά να δώσει εντολή στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για την αυστηροποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
«Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι οι μουλάδες θα εντυπωσιαστούν από τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβάλλει οι ΗΠΑ ως μέρος της πολιτικής "μέγιστης πίεσης" του Trump», σχολιάζει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα.
Οι υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής έναντι του Ιράν, θεωρούν την ασυνέπεια του Trump ως αδυναμία », δήλωσε στους New York Times Ali Ansari, καθηγητής ιρανικής ιστορίας.
Σύμφωνα με την Washington Post, οι σκληροπυρηνικοί έχουν δίκιο: o Trump αποδυναμώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες με την ασυνάρτητη εξωτερική πολιτική του.
«Οι εχθροί μας δεν μας φοβούνται και οι σύμμαχοί μας δεν μας εμπιστεύονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Trump υποστήριξε ότι σκέφτεται ζωηρά την στρατιωτική παρέμβαση στο Ιράν, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει ότι ο πόλεμος εξακολουθεί να είναι η τελευταία του επιλογή, καθώς εξετάζει παράλληλα πολλές παραμέτρους.
Την ίδια στιγμή ωστόσο,  υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ σε τυχόν απόφαση στρατιωτικής δράσης από τη Σαουδική Αραβία κατά του Ιράν, δήλωσε η οποία επιτείνει τη σύγχυση.
Συγκεκριμένα, σε μήνυμα του στο twitter ο Pompeo και ύστερα από τη συνάντηση του με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν «το δικαίωμα της Σαουδικής Αραβίας στην αυτοάμυνα» αναφέροντας ότι η συμπεριφορά του Ιράν «δεν θα γίνει ανεκτή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης