Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Η Ελλάδα χρειάζεται διόρθωση του φορολογικού της συστήματος

tags :
JP Morgan: Η Ελλάδα χρειάζεται διόρθωση του φορολογικού της συστήματος
Το ερώτημα είναι πώς η κυβέρνηση θα πετύχει τον φιλόδοξο στόχο για ανάπτυξη 4% το 2020
Μια φιλική προς την ανάπτυξη διόρθωση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει την μεγάλη προτεραιότητα, αναφέρει η JP Morgan, μεταφέροντας όμως την αισιοδοξία των ελληνικών τραπεζών για την φιλοαναπτυξιακή ατζέντα μεταρρυθμίσεων που προωθείται.
Η Ελλάδα πρόκειται να καταγράψει για τρίτο συνεχές έτος αύξηση του ΑΕΠ το 2019 στο 2,4% (ΔΝΤ πρόβλεψη - 19 Απριλίου, Τράπεζα της Ελλάδος στο 1,9%), με τον ρυθμό σταδιακά να υποχωρεί έως το 1,2% έως το 2022.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η τρέχουσα δυναμική της ανάπτυξης απέχει πολύ από τα επίπεδα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη τη συρρίκνωση κατά 27% του ΑΕΠ σε μόλις οκτώ χρόνια το 2008-2016.
Μια φιλική προς την ανάπτυξη διόρθωση του φορολογικού συστήματος πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.
Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, βέβαια, η JP Morgan δεν κρύβει την αισιοδοξία της σχετικά με την ατζέντα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Η νέα κυβέρνηση έχει στόχο να παραδώσει ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων ύψους 6 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια με επίκεντρο τις φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ η πρόσθετη αύξηση που προκύπτει αναμένεται να οδηγήσει σε φορολογικά έσοδα ύψους 4 δισ. ευρώ, με εξοικονόμηση απόδοσης ύψους 2 δισ. ευρώ.
Αυτό, μαζί με επενδύσεις ύψους 60 δισ. ευρώ από ιδιωτικές πηγές, θα οδηγούσε την Ελλάδα προς το στόχο αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 4%.
Είναι σημαντικό, να διατηρηθεί το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία διαθέτει 158 έδρες στη Βουλή, να εξαντλήσει την τετραετή θητεία της.
Image

... όμως αξιωματούχοι και ειδικοί της βιομηχανίας πιστεύουν ότι τα σχέδια, ενώ είναι θετικά, επί του παρόντος στερούνται κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες

Το ερώτημα είναι πώς η κυβέρνηση θα πετύχει τον φιλόδοξο στόχο για ανάπτυξη 4% το 2020.
Η JP Morgan δεν κρύβει τον σκεπτικισμό σχετικά με τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων.
Εξετάζοντας τα σχέδια από μια δημοσιονομική, ανταγωνιστική και τραπεζική προοπτική, ο δημοσιονομικός τομέας φαίνεται να είναι ο κύριος τομέας όπου η κυβέρνηση έχει παράσχει ένα εκτεταμένο σχέδιο δράσης, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στις φορολογικές περικοπές.
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση θέλει να μειώσει σταδιακά τους εταιρικούς φόρους από 28% σε 20% το 2021 και το φόρο εισοδήματος για τους χαμηλόμισθους από 22% σε 9%, ενώ έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές στον φόρο ακίνητης περιουσίας.
Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα γύρω από τον στόχο του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα για το 2022, με το οποίο δεσμεύτηκε η Ελλάδα στην Ευρώπη σε αντάλλαγμα για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ιδίως στο μέτωπο του 2,5-3%.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει τώρα το 2019 αυξημένες δαπάνες, λόγω προεκλογικής περιόδου.
Παράλληλα, ενώ η νέα κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την ανταγωνιστικότητα και την αγορά εργασίας (επιταχυνόμενες ιδιωτικοποιήσεις, επιτάχυνση της αδειοδότησης, συλλογικές διαπραγματεύσεις κ.λπ.), οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία υλοποίησης φαίνεται να είναι περιορισμένες μέχρι στιγμής.
Ομοίως, ενώ οι τράπεζες τονίζουν ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα και έχει δεσμευτεί να τα διορθώσει, ελάχιστες ήταν οι λεπτομέρειες του σχεδίου δράσης.
Παρ 'όλα αυτά, οι τράπεζες και οι τοπικοί συμμετέχοντες απολαμβάνουν το γεγονός ότι υπάρχει μια αυξημένη αίσθηση επείγουσας ανάγκης και μερικές από τις υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων έχουν ήδη παραδοθεί.
Στο άμεσο μέλλον αναμένεται η υπογραφή επενδυτικών σχεδίων όπως το Ελληνικό (έργο 8 δισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 2,4% και να δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής), θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό μήνυμα στους επενδυτές και τους πιστωτές.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης