Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χατζηδάκης: Δεν θέλουμε να πουλήσουμε τη ΔΕΗ στο σύνολο της – Δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής

Χατζηδάκης: Δεν θέλουμε να πουλήσουμε τη ΔΕΗ στο σύνολο της – Δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής
Παραλάβαμε τη ΔΕΗ σε δραματική κατάσταση, της έλειπαν πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ είπε ο κ.Χατζηδάκης
Την θέση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε τη ΔΕΗ σε δραματική κατάσταση καθώς υπήρχε μια «μαύρη τρύπα» άνω των 900 εκατομμυρίων ευρώ διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση δεν θέλει να πουλήσει τη ΔΕΗ στο σύνολο της μια και άλλωστε, όπως είπε, δεν υπάρχει και κανείς ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής για να την αγοράσει στην κατάσταση που είναι.
«Πράγματι παραλάβαμε μία κατάσταση δραματική, έπρεπε να την εξηγήσουμε.
Διότι χρειαζόταν να ληφθούν κάποια μέτρα, εάν δεν εξηγούσα ποια ήταν η κατάσταση θα φαινόμασταν σαν παράξενοι τύποι να το πω κομψά οι οποίοι έχουν χόμπι να παίρνουν μέτρα.
Η ΔΕΗ για να έρθει "με τη μύτη έξω από το νερό" λείπανε πάνω από 900 εκατομμύρια και υπήρχε πρόβλημα βιωσιμότητας.
Αυτό το πρόβλημα προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το δίμηνο και ελπίζω ότι την άλλη εβδομάδα που θα βγει η επόμενη έκθεση του ορκωτού ελεγκτή να είναι θετική» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Χατζηδάκης.
Ερωτηθείς πώς κατάφερε η κυβέρνηση να βρει τα χρήματα που έλειπαν, ο κ.Χατζηδάκης είπε ότι αυτό επετεύχθη «με τις παρεμβάσεις που έγιναν στα τιμολόγια και ευτυχώς είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση η μείωση του ΦΠΑ και από εμάς η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και βεβαίως και το δημόσιο θα καταβάλει κάποιες οφειλές που είχε, τα λεγόμενα ΥΚΩ»
Απαντώντας στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απαξιώνει τη ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως «επί Τσίπρα η μετοχή ήταν στα 7,2 ευρώ και έπεσε στο 1,2 ευρώ, με εμάς από το 1,2 ευρώ την παραμονή των ευρωεκλογών έχει πάει στα 3 ευρώ».
Επιχειρώντας να εξηγήσει το γιατί συμβαίνει αυτό ο κ.Χατζηδάκης τόνισε πως «η αγορά καταλαβαίνει ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που έχει ένα σοβαρό σχέδιο» ενώ στην ερώτηση γιατί οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που πουλούν ρεύμα χρεώνουν πολύ λιγότερο την κιλοβατώρα από τη ΔΕΗ ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «υπάρχει ανταγωνισμός και κάθε επιχείρηση καθορίζει το τιμολόγιό της. (…)»
«Πρακτικά τι συνέβη.
Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε το μοντέλο της "μικρής ΔΕΗ" που είχε υιοθετηθεί με τον Σαμαρά, δηλαδή να φύγει μία φέτα της ΔΕΗ να ιδιωτικοποιηθεί για να βάλει τα λεφτά η ΔΕΗ στην τσέπη της και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις έκανε τη συμφωνία Κομισιόν – Τσίπρα ότι η ΔΕΗ θα πάει από το 90% στο 50% έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος.
Για να επιτευχθεί αυτό έγιναν οι περιβόητες δημοπρασίες ΝΟΜΕ στις οποίες η ΔΕΗ πουλούσε ρεύμα στους ανταγωνιστές της κάτω του κόστους της» είπε ο υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο πλαίσιο μέτρων που προβλέπει μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
«Δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τη ΔΕΗ στο σύνολό της.
Διότι πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει κανένας αγοραστής.
Εμείς έχουμε ως στρατηγικό στόχο να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, σας λέω μετά λόγου γνώσεως ότι δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής τώρα διότι η ΔΕΗ στην κατάσταση που είναι δεν την αγοράζει κανείς» τόνισε ο κ.Χατζηδάκης.
Σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως υπάρχει απαξίωση των λιγνιτών λόγω της πολιτικής της ΕΕ για το διοξείδιο του άνθρακα.
«Θα υπάρξει ένα πρόγραμμα σταδιακής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων το οποίο είναι χρήσιμο για τη ΔΕΗ.
Θα πάμε σταδιακά λαμβάνοντας υπόψιν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά η πολιτική μας είναι αυτή και διαπραγματευόμαστε με την ΕΕ και μία κάλυψη ευρείας κλίμακας, χρηματοδοτική, διότι αλλάζει η ζωή στην Πτολεμαΐδα, στην Κοζάνη κλπ» ανέφερε ο υπουργός.
Σε σχέση με τα ΕΛΠΕ ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «στα Ελληνικά Πετρέλαια σε αντίθεση με αυτό που σας είπα για τη ΔΕΗ πήραμε τη σκυτάλη από τον κ. Τσίπρα και συνεχίζουμε αυτό που είχε προγραμματίσει ο κ. Τσίπρας».
«Ο κ. Τσίπρας μερικές μέρες πριν τις εκλογές στην τρίτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας  είχε συμφωνήσει ότι το ΤΑΙΠΕΔ μετά την αποτυχία της προηγούμενης προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ θα διερευνήσει όλες τις προοπτικές, όλες τις εκδοχές» ανέφερε ο κ.Χατζηδάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης