Τελευταία Νέα
Διεθνή

Barcley (υπ. Brexit) προς Ε.Ε.: Να είστε ευέλικτοι και θα είμαστε κι εμείς - Μπορεί να φύγουμε χωρίς συμφωνία

Barcley (υπ. Brexit) προς Ε.Ε.: Να είστε ευέλικτοι και θα είμαστε κι εμείς - Μπορεί να φύγουμε χωρίς συμφωνία
Ευελιξία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα του Brexit, ζήτησε ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός Steven Barclay
Ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Stephen Barclay, ζήτησε από την Μαδρίτη όπου βρίσκεται, να δείξει ευελιξία και δημιουργικότητα στην επίτευξη συμφωνίας, αν και έμεινε στην βρετανική θέση για κατάργηση του backstop.
Οι δηλώσεις του Barcley ήρθαν μόλις 6 εβδομάδες πριν το -θεωρητικά- προγραμματισμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
Ο Barclay τόνισε πως η ημερομηνία εξόδου είναι κοντά και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αλλάξει στάση στο θέμα του ιρλανδικού backstop. "Ήδη το έχετε απορρίψει τρεις φορές" τόνισε.
Η Βρετανία επιθμείς μία συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά θα αποχωρήσει έτσι και αλλιώς είτε βρεθεί κάποια λύση είτε όχι, όπως δήλωσε ο Barclay.
"Το κόστος μιας συμφωνίας θα πρέπει να εστιάζει και στις δύο πλευρές γι' αυτό και οι δύο πρέπει να είμαστε δημουργικοί και ευέλικτοι", υπογράμμισε, τονίζοντας πως μία συμφωνία θα πρέπει να περάσει τόσο από το Βρετανικό όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο κ. Barclay δήλωσε ότι η Βρετανία ήταν έτοιμη να μοιραστεί τα "σχετικά κείμενα" κατά τη διαπραγμάτευση, αλλά δεν βιάστηκε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της ΕΕ για συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις για να επισημοποιήσει μια εναλλακτική λύση.
Ο Barclay θα συναντηθεί στην Ισπανία με τον ΥΠΕΞ Josep Borrell και μέλη της βρετανικής κοινότητας. Περισσότεροι από 300.000 Βρετανοί ζουν τώρα στην Ισπανία. Οι επιχειρηματικοί δεσμοί των δύο χωρών θα περιπλέκονταν σίγουρα στην περίπτωση ενός no deal Brexit.
Πάντως, όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που έχουν γνώση του θέματος, «η Βρετανία έχει στείλει κάποιες γραπτές προτάσεις στην ΕΕ για αλλαγή της συμφωνίας για το Brexit».
Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος της Κομισιόν σχολίασε ότι έχουν ληφθεί οι προτάσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα, σήμερα και αύριο (19-20/9/2019) θα διεξαχθούν τεχνικές συζητήσεις, ενώ αύριο ο διαπραγματευτής της ΕΕ για τον Brexit, Michel Barnier, θα συναντηθεί με τον Barclay.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης