Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παναγιωτόπουλος: Η άμυνα της χώρας δεν είναι κομματική υπόθεση, αλλά εθνική - Νέο μήνυμα σε Τουρκία

Παναγιωτόπουλος: Η άμυνα της χώρας δεν είναι κομματική υπόθεση, αλλά εθνική - Νέο μήνυμα σε Τουρκία
Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του 
«Όλοι συμφωνούμε πως το ζήτημα της Εθνικής Άμυνας της χώρας δεν είναι κομματική υπόθεση, αλλά εθνική, επομένως δεν προσφέρεται ως πεδίο για στείρα κομματική αντιπαράθεση, αλλά για συζήτηση και εποικοδομητική κριτική επί συγκεκριμένων προτάσεων πεδίων, σχεδιασμών, πολιτικών που αναπτύσσει το υπουργείο», ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Μήνυμα σε Τουρκία

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε ισχυρό μήνυμα αποτροπής προς κάθε κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα, είπε: «Ο σκοπός της προσπάθειάς μας είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.
Η αποτροπή είναι η πεποίθηση προς κάθε κατεύθυνση ότι εξαιτίας της ετοιμότητας και των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας δεν συμφέρει κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον των κυριαρχικών μας συμφερόντων.
Το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το όφελος που επομένως σκοπεύει να αποκομίσει».
Περαιτέρω, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως η κυβέρνηση επιζητά «ομόνοια» και «συνεννόηση» μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων στα θέματα της εθνικής στρατηγικής και αμυντικής πολιτικής, που προασπίζουν τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση μας πολιτικής βασισμένης στις αρχές καλής γειτονίας, του σεβασμού τους Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.
Σε αυτή την κατεύθυνση, αφετηρία συνιστά, όπως είπε, η παραδοχή ότι Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν και μπορούν να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαία επωφελής, προσθέτοντας πως σε αυτό παίζουν ρόλο και οι ενδείξεις καλής συμπεριφοράς εκατέρωθεν.
«Προχθές είχα μια πρώτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογο μου Akar, όπου με διαβεβαίωσε με όλη του την καρδία ότι σκοπός του είναι να συνομιλούμε μαζί, προκειμένου να βρούμε λύσεις παρά τις διαφορές μας», δήλωσε ο ΥΕΘΑ και συνέχισε: «Τον διαβεβαίωσα ότι αυτός είναι και ο δικός μας στόχος, αλλά παράλληλα έχουμε και μια δουλειά και αυτή είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας μας μέσω της ισχυρής παρουσίας και της ισχυρής αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Συμφωνήσαμε να μιλάμε, θεωρώ πως έχει σημασία τα κανάλια επικοινωνίας να μένουν ανοιχτά ακόμα και σε περιόδους έντασης».
Ακόμα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι συμφώνησε με τον Akar να συζητήσουν από κοντά για πρώτη φορά στο περιθώριο της προσεχούς συνεδρίας των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στα τέλη του Οκτωβρίου.
Για το Κυπριακό, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι αποτελεί κορυφαίο εθνικό θέμα.
«Η Ελλάδα στέκεται με απόλυτη προσήλωση στο πλευρό της κυπριακής διπλωματίας, παρακολουθούμε στενά και συντονίζουμε μέσω των διπλωματικών καναλιών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τη λήψη μέτρων προς την Τουρκία για όλες τις παράνομες δραστηριότητες που διεξάγονται από αυτήν στην ΑΟΖ της Κύπρου», δήλωσε ο ΥΕΘΑ.
Παράλληλα, όσο αφορά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι προχωρά σε εντατική και συστηματική ενημέρωση των πρέσβεων, που συναντά κατ' ιδίαν, καθώς και σημαντικών στελεχών των υπουργείων Άμυνας χωρών ή στελεχών διεθνών αμυντικών δομών, όπως το ΝΑΤΟ και η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης