Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αποκλείεται το ενδεχόμενο, η Βουλή να σηκώσει τα χέρια ψηλά απέναντι στον Παπαγγελόπουλο;

tags :
Αποκλείεται το ενδεχόμενο, η Βουλή να σηκώσει τα χέρια ψηλά απέναντι στον Παπαγγελόπουλο;
Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο, η Βουλή να δηλώσει αναρμόδια και η δικογραφία για τον κ. Παπαγγελόπουλο να επιστρέψει άρον-άρον στη Δικαιοσύνη
Για την υπόθεση της Novartis έχουν χυθεί τόνοι μελανιού, έχουν γίνει καυγάδες σε τηλεπαράθυρα, ενώ έχουν ακουστεί και χιλιάδες υποσχέσεις από όλες τις πλευρές για διαλεύκανση της υπόθεσης.
Το θέμα το σήκωσε κατά κύριο ο ΣΥΡΙΖΑ με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, να κάνει λόγο για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του κράτους».
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε λίγο πολύ και ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ουκ ολίγες φορές αναφέρθηκε στο θέμα ακόμα και από το βήμα της Βουλής.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, όπου συμμετείχαν και προστατευόμενοι μάρτυρες, στοχοποιήθηκαν πρώην και νυν υπουργοί αλλά και πρώην πρωθυπουργοί, με το όνομα του Αντώνη Σαμαρά να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.
Ο τελευταίος, δε, έχει αναγάγει το θέμα της Novartis σε προσωπική υπόθεση λέγοντας ουκ ολίγες φορές το περιβόητο «θα τους πάω μέχρι τέλους».
Τελικά, όμως, από εκεί που επρόκειτο για το σκάνδαλο του αιώνα, "ετοιμάζεται" προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο και τους χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis με υπόνοιες για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.
Κι εδώ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όχι μόνο γιατί ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε και έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και επειδή -σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις- δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις εναντίον του.
Ο κ. Παπαγελλόπουλος μπήκε στο κάδρο μετά τις καταγγελίες του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή, o οποίος όμως δεν τον κατονομάζει, απλά τον «φωτογραφίζει».
Ειδικότερα, ο κ. Αγγελής στην κατάθεση του περιγράφει τον ρόλο του περίφημου Ρασπούτιν και καταγγέλλει ότι στην ουσία καθοδηγούσε την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη για fast track διώξεις. Κάτι που βεβαίως η ίδια αρνείται.
Κατά συνέπεια, επί του παρόντος τουλάχιστον φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί τίποτα.
Η δικογραφία για τον κ. Παπαγγελόπουλο έχει περάσει στα χέρια της Βουλής με τη ΝΔ να γνωστοποιεί την πρόθεση της για κατάθεση πρότασης σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, χωρίς όμως να αναφέρεται σε συγκεκριμένο αδίκημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στο τραπέζι έχουν πέσει τα εξής δύο αδικήματα: η ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας και η πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 186 του Ποινικού Κώδικα.
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο κανέναν από τα δύο αδικήματα να θεωρηθεί υπουργικό και κατά συνέπεια η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης έπειτα από λίγες συνεδριάσεις να δηλώσει αναρμόδια και να επιστρέψει γρήγορα τον φάκελο στη Δικαιοσύνη.
Το σκάνδαλο Novartis δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ένα διεθνές σκάνδαλο.
Με τη μόνη διαφορά ότι στις άλλες χώρες η υπόθεση δεν έχει την ίδια αντιμετώπιση. Αντιθέτως, η έρευνα έχει προχωρήσει σε βάθος και δεν έχει γίνει εργαλείο πολιτικής εκμετάλλευσης. Στις ΗΠΑ, ειδικά, έχουν επιβληθεί βαρύτατα πρόστιμα στη Novartis για σειρά υποθέσεων, ενώ υπάρχουν και άλλες που είναι υπό διερεύνηση.
Στην Ευρώπη, η ιταλική επιτροπή ανταγωνισμού επέβαλε τον Μάρτιο του 2014 στη Novartis πρόστιμο 92 εκατ. ευρώ.
Στην Ελλάδα, όμως, ακόμα δεν έχει αποδειχθεί το σκάνδαλο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης