Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα «ντεσού» της ΑΜΚ της Lamda - Ο πληθωρισμός «χαρτιών» και η εσωτερική αξία της εταιρείας

Τα «ντεσού» της ΑΜΚ της Lamda - Ο πληθωρισμός «χαρτιών» και η εσωτερική αξία της εταιρείας
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι πλέον ανοίγει η συζήτηση για το μέλλον της νέας εταιρείας
Η «μαμούθ» αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ  της Lamda Development δεν έφερε τον πανικό στις τάξεις των επενδυτών παρότι επικράτησαν οι πωλητές.
Χθες (19/9) η τιμή της μετοχής υποχώρησε στα 7,75 ευρώ σημειώνοντας πτώση 3,25%.
Οι μετοχές που άλλαξαν χέρια έφθασαν τις 410.953 με το συνολικό τζίρο να διαμορφώνεται στα 3,2 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της εταιρείας δεν αιφνιδίασε την αγορά καθώς αναμένονταν μια τέτοια εξέλιξη. 
Πάντως οι αναλυτές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την επικείμενη ΑΜΚ αλλά και τη στάση του βασικού μετόχου της «Consolidated LAMDA Holdings», συμφερόντων οικογένειας Λάτση,  ο οποίος με ανακοίνωση δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που του αντιστοιχούν και  είναι πρόθυμος να καλύψει τις μετοχές, που τυχόν θα παραμείνουν αδιάθετες.
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι πλέον ανοίγει η συζήτηση για το μέλλον της νέας εταιρείας αφού θα προχωρήσει στην υλοποίηση επένδυσης συνολικού ύψους  8 δισ  ευρώ  
Είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για τα ευρωπαϊκά καθώς ένας πακτωλός κεφαλαίων θα επενδυθεί στον τομέα των τουριστικών υπηρεσιών και της  ψυχαγωγίας.
Η Lamda Development θα πρέπει να επενδύσει συνολικά 2,5 δις. ευρώ από ίδια  κεφάλαια και τα υπόλοιπα ύψους 5,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τραπεζικό δανεισμό.
Τα πρώτα 650 εκατ. ευρώ θα έρθουν από την ΑΜΚ η οποία ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολο της.
Η διοίκηση της εταιρείας κρατά κλειστά τα «χαρτιά» της, τα οποία όμως θα ανοίξει  λίγες ημέρες πριν από την  ημερομηνία της γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 10 Οκτωβρίου 2019.
Οι αναλυτές αποτιμούν την εσωτερική αξία της εταιρείας στα 6,4 ευρώ ως εταιρεία χαρτοφυλακίου ακινήτων.
Άρα η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από την εσωτερική αξία της εταιρείας.
Η προσέγγιση αυτή μπορεί να ανατραπεί μόνο όταν αλλάξει το καταστατικό της εταιρείας.
Ωστόσο η αγορά προβληματίστηκε εν μέρει ότι η διοίκηση ανακοίνωσε ότι για την συγκέντρωση του ποσού των 650 εκατ. ευρώ θα εκδοθούν νέες κοινές μετοχές με τον  αριθμό τους να φθάσει μέχρι τις 2.166.667.000 και η ονομαστική αξία της μετοχής  τα 0,30 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή.
Ο σημερινός αριθμός μετοχών της  εταιρείας ανέρχεται σε 79.721.775 μετοχές.
Στην περίπτωση που η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είναι 0,30 ευρώ οι μέτοχοι επενδυτές θα πάρουν 27 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά.
Το σενάριο αυτό δεν είναι αρκετά ισχυρό καθώς η τιμή διάθεσης δεν ανταποκρίνεται  στην εσωτερική αξία της εταιρείας άρα αναζητείται μια πιο ενδεδειγμένη λύση στη  συγκεκριμένη περίπτωση.  
Σήμερα τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονται σε 384 εκατ. ευρώ και το μετοχικό  κεφάλαιο της εταιρείας διαμορφώνεται στα 23,9 εκατ. ευρώ ( 79.721.775 επί 0,30)
Υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ του άρτιο δίνοντας στους επενδυτές δωρεάν μετοχές για τη συμμετοχή καθώς μπορεί να αξιοποιηθεί  το αποθεματικό που ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ.  
Το ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές είναι αν η τιμή διάθεσης της μετοχής θα γίνει με premium ή με discount σε σχέση με την χρηματιστηριακή αξία της μετοχής.
Ο πληθωρισμός  των νέων μετοχών που μπορεί να φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια προβληματίζει τους επενδυτές καθώς ορισμένοι προεξοφλούν ότι Όμιλος  Λάτση άνοιξε  μία πόρτα εξόδου για  όσους μετόχους θέλουν να αποχωρήσουν και δεν πιστεύουν  στο όλο επενδυτικό εγχείρημα.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης