Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στο… νήμα πήραν κεφάλι οι αγοραστές

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Στο… νήμα πήραν κεφάλι οι αγοραστές
ΑΓΟΡΑ: Ωραίο κλείσιμο σε υψηλό ημέρας και σε θετικό έδαφος με υψηλό όπως αναμενόταν λόγω FTSE, τζίρο. Οι αγοραστές απορρόφησαν τις εκροές και ενίσχυσαν τις τιμές των μετοχών στις τελικές δημοπρασίες. Ξεπέρασε τα 130 εκατ. ευρώ ο τζίρος με τα πακέτα να κάνουν τα 15,2 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες η εικόνα ήταν μικτή. Εθνική και Eurobank ξεχώρισαν και λόγω ανόδου και λόγω κερδών. Η Εθνική έκανε νέο υψηλό 13 μηνών ενώ η Eurobank είναι λίγο κάτω από το υψηλό της. Πειραιώς και AlphaBank υστέρησαν. Έκαναν μεγάλο τζίρο πάντως οι τράπεζες.

Αλλά τώρα διαβάστε τι γράφουμε: «Νέο υψηλό 13 μηνών η Εθνική». Δηλαδή μετά από τόσα χρόνια αναμονής, η Εθνική είναι σε ψηλά 13 μηνών. Έχει δηλαδή απεγκλωβίσει όσους αγόρασαν μέχρι τα 2,76 ευρώ. Μια ματιά στο υπόλοιπο ταμπλό του ΧΑ, δίνει την απάντηση στο γιατί η στήλη δεν ασχολείται με τις τράπεζες.

ΟΤΕ: Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και στα 12,85 ευρώ βάζει στόχο τώρα τα 13 ευρώ. Καλή η κίνηση της μετοχής από τα 12 ευρώ. Για blue chip μιλάμε πάντα.

LAMDA: Έκοψε προς τα κάτω εκθετικό 200άρη και κοιτάζει τον αντίστοιχο απλό, ο οποίος διέρχεται από τα 7,32 ευρώ. Έχει κάποιες στηρίξεις λίγο πιο πάνω αλλά αν φύγει κάτω από το διακοσάρη τότε πάμε για 7,10-7 ευρώ. Χρειάζεται λίγη προσοχή.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Αντίδραση με καλό ανοδικό μάζεμα προς το τέλος της συνεδρίασης. Φάνηκε πως ο πωλητής άρχισε να υποχωρεί και αμέσως ο αγοραστής άρχισε να τραβάει τη μετοχή υψηλότερα. Στις δημοπρασίες ζητούσαν από τους πωλητές στα κομμάτια στα 2 ευρώ αλλά τελικά έκλεισε στα 1,9880 ευρώ με άνοδο 2,79% και όγκο 840 χιλ. τεμάχια.

ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ: Έγιναν κάποιες περίεργες κινήσεις στο τέλος και η μετοχή έκλεισε στα 2,12 ευρώ με απώλειες 3,64% και όγκο 23 χιλ. τεμάχια. Έχουμε την εντύπωση πως και εδώ έχουν μπει «καινούριοι» στη μετοχή και θέλουν να «ξεβολέψουν» τους παλιούς όπως έχουμε δει τον τελευταίο καιρό και σε άλλα χαρτιά.

Μάζεψαν μέχρι τα 2,20 ευρώ αλλά στο κλείσιμο κάποιοι την ήθελαν κάτω, και το πέτυχαν. Η στήλη για είσοδο θέλει τιμές καλύτερες από τις τρέχουσες και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι κάτω από τα 2 ευρώ. Στην αποτίμηση των 16 εκατ. ευρώ νομίζουμε πως στο έτος θα έχει κέρδη που θα δίνουν υψηλό p/e.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Δεν μπαίνουν στις δημοπρασίες πλέον οι περίεργες εντολές, αν και μέσα στη συνεδρίαση είχαν βάλει μία μεγάλη εντολή αγοράς στα 2,50 ευρώ κάποιοι, μάλλον γιατί περίμεναν ότι δε θα την κάνει, αλλά μόλις πήγε η μετοχή 2,51 ευρώ την πήγαν λίγο πιο κάτω και μετά την απέσυραν.

SATO: Μεγάλες πωλήσεις όπως αναμενόταν. Η συμφωνία εξυγίανσης οδηγεί σε λύση και εκκαθάριση. Λογικά δε μένει κάτι για τους μετόχους αλλά και να μείνει η διαδικασία παίρνει χρόνο, άρα λογικό κάποιοι να φεύγουν.

ΒΑΡΑΓΚΗΣ: Εδώ έχουμε μία αντίστοιχη διαδικασία εξυγίανσης χωρίς λύση και εκκαθάριση και φυσικά προσφέρεται σε ελκυστικότερη αποτίμηση. Το ράλι είναι μεγάλο στις τελευταίες συνεδριάσεις, όποτε ο όγκος επέτρεπε στη μετοχή να κλείσει στο +20%.

FORTHNET (απάντηση): Μόνο κάποιες υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Αν για παράδειγμα υπάρξει κούρεμα και επέκταση των δόσεων των δανείων με χαμηλότερα επιτόκια θα μπορούσε να υπάρξει όφελος που θα βελτίωνε την καθαρή θέση. Αυτό έχουμε δει σε κάποιες άλλες εταιρείες που έγινε μικροκουρεματάκι.

Αν γίνει μεγάλο κούρεμα θα είναι ακόμα καλύτερο. Θα είναι ωστόσο αρκετό ώστε να γυρίσει θετική την καθαρή θέση, να βγει η μετοχή από την επιτήρηση και να αρχίσουν να βελτιώνονται τα αποτελέσματα; Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αν και το βρίσκουμε κομματάκι δύσκολο. Ωστόσο η αγορά προεξοφλεί βελτίωση του ισολογισμού μετά την εξαγορά Μαρινάκη (παίζει το σενάριο ότι θα ολοκληρωθεί) και ωθεί τη μετοχή υψηλότερα.

Μεγάλος και ο όγκος στις τελευταίες συνεδριάσεις. Σήμερα με 119 χιλ. τεμάχια η μετοχή έκλεισε στο +17,17% και στα 0,4640 ευρώ. Η αποτίμηση στα 80 εκατ. ευρώ. Συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Έκανε όγκο 3 χιλ. τεμάχια και έκλεισε με απώλειες 4,60% και στα 0,83 ευρώ με αποτίμηση οριακά κάτω από 7 εκατ. ευρώ. Περιμένουμε αποτελέσματα εξαμήνου, αλλά θεωρούμε πως η αξία της εταιρείας αν ρευστοποιηθεί θα είναι μεγαλύτερη από την αποτίμηση στο ταμπλό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης