Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Γιατί δεν …χαίρεται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κων. Φέγγος (VERSAL): Γιατί δεν …χαίρεται το Χρηματιστήριο Αθηνών
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, προέδρου της VERSAL ΑΕΠΕΥ
Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι ο κόσμος είναι χαρούμενος.
Τα spreads των ομολόγων λένε ότι η μακρόχρονη κρίση τελείωσε.
Το χρηματιστήριο όμως λέει ότι οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί.
Φυσικά κινούμαστε σε επίπεδα τιμών που θεωρούνται υψηλά αν τα συγκρίνουμε με την πορεία των τελευταίων πέντε ετών.
Όμως οι τράπεζες από ατμομηχανή του χρηματιστηρίου παραμένουν το βαρίδι του δείκτη, ο τζίρος δεν δικαιολογεί αισιοδοξία και οι περισσότερες μετοχές παλινδρομούν.
Επίσης δεν έχει βρεθεί ο κλάδος που θα διεγείρει το χρηματιστήριο και θα δημιουργήσει ενδιαφέρον.
Στο τελευταίο roadshow του χρηματιστηρίου σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν «ευχάριστο», που σημαίνει ότι κανείς δεν έφυγε τρέχοντας για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που δημιουργείται στην Ελλάδα.  
Την προηγούμενη φορά που είχε αλλάξει η κυβέρνηση, σαν εργαλείο ανάπτυξης είχε ανακοινωθεί το crowdfunding, το οποίο ποτέ δεν υλοποιήθηκε σωστά.  
Οι πολλές υποσχέσεις που δεν εκπληρώνονται, δημιουργούν δυσπιστία.
Τώρα ούτε εργαλείο ανάπτυξης δεν ανακοινώθηκε.
Φυσικά, η κυβέρνηση είναι υπέρ των επενδύσεων, φυσικά τα εμπόδια θα λυθούν, φυσικά όλοι προσδοκούμε τους επενδυτές και μετά …. πάμε για τη δεξίωση.
Αν δεν προσελκύσεις το ενδιαφέρον του υποψήφιου επενδυτή με κάτι πρωτότυπο και αν μετά δεν υλοποιήσεις τις υποσχέσεις, δύσκολα θα τον κάνεις να εκταμιεύσει.  
Και η Ελλάδα θέλει χρήματα.
Η αναπροσαρμογή των δεικτών FTSE την Παρασκευή, πάλι έφερε μειώσεις των σταθμίσεων των Ελληνικών μετοχών και εκροές.  
Φυσικά τα ποσά δεν είναι εντυπωσιακά αλλά παραμένουν εκροές.
Με το κλείσιμο του triple witching στα παράγωγα την Παρασκευή, η Ελλάδα μπαίνει σε ένα νέο κύκλο.  
Ότι θέσεις είχαν δημιουργηθεί προ των εκλογών εξέπνευσαν και οι θέσεις που παραμένουν εκφράζουν τις προσδοκίες για το μέλλον.
Στο εξωτερικό επίσης ισχύει το γεγονός ότι το κλείσιμο του triple witching ανοίγει το δρόμο για νέες θέσεις ενόψει του τέλους του έτους. Κάποιοι αναλυτές παραμένουν εξαιρετικά απαισιόδοξοι αλλά μέχρι τώρα οι αγορές τους διαψεύδουν και κινούνται ανοδικά.
Στην Ελλάδα, από ότι φαίνεται θα χρειαστεί καιρός για να δούμε ουσιαστικές κινήσεις.  
Οι κινήσεις μέχρι τώρα, θυμίζουν συσσώρευση, δηλαδή απροθυμία των εχόντων μετοχές να πουλήσουν και επιθετικές κινήσεις από μεριάς των αγοραστών για να τους φοβίσουν, χωρίς όμως να έχουν καμιά διάθεση να ανεβάσουν τις τιμές ή ιδιαίτερη βιασύνη για τη δημιουργία θέσεων.
Η υλοποίηση του Ελληνικού απαιτεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για τη LAMDA και όσο δεν ανακοινώνεται η τιμή της αύξησης, όλοι περιμένουν να πάρουν μετοχές φθηνά.  
Το ίδιο φαίνεται να ισχύει για πολλές άλλες μετοχές καθόσον όσοι θέλουν να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα χρειαστούν λεφτά, δηλαδή αυξήσεις, δηλαδή προνομιακές τιμές σε σχέση με τις τιμές διαπραγμάτευσης στον χρηματιστήριο.
Όταν ο επενδυτής γνωρίζει ότι σε περίπτωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μιας εισηγμένης θα αγοράσει τις μετοχές φθηνότερα, γιατί να βιαστεί να δημιουργήσει θέση.  Εκτός αν πιεστεί από κάποια άνοδο των τιμών, που θα προκαλέσει άλλος επενδυτής.
Προσωρινά όλοι φαίνεται να περιμένουν.
Στον τομέα των νέων εισαγωγών στον χρηματιστήριο, κάτι φαίνεται να κινείται αλλά κανείς δεν βιάζεται να κάνει το πρώτο βήμα, καθόσον οι τζίροι δεν ενθουσιάζουν.
Τεχνικά μια κίνηση πάνω από τις 880 μονάδες του δείκτη, θα δοκιμάσει τα μέχρι τώρα απαράβατα επίπεδα των 900 μονάδων και θα δημιουργήσει αισιοδοξία για καλύτερες μέρες.  Στηρίξεις παραμένουν οι 865 μονάδες οι 850 μονάδες, οι 835 και πάει λέγοντας.

Κων. Φέγγος, πρόεδρος VERSAL ΑΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης