Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Κύπρου - Στο «Ba2» η αξιολόγηση

Moody's: Αναβαθμίζεται σε θετικό το outlook της Κύπρου - Στο «Ba2» η αξιολόγηση
Αναβάθμιση του outlook της Κύπρου από τη Moody’s
Σε θετικές -από σταθερές- αναβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης της Κύπρου η Moody's Investors Service, επιβεβαιώνοντας παράλληλα σε «Ba2» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται δύο παράγοντες και, κυρίως, το ότι η έκθεση της Κύπρου σε κινδύνους γεγονότων συνεχίζεται να υποχωρεί.
Η δράση της κυβέρνησης και οι ενέργειες των τραπεζών πιθανόν να οδηγήσουν σε περαιτέρω σημαντική μείωση των NPEs τους επόμενους 18 μήνες.
Τα NPEs έφθασαν στο 30,6% των ακαθάριστων χορηγήσεων τον Μάρτιο του 2019 από 49,8% τον Μάιο του 2016, ενώ η Moody's αναμένει ότι να μειωθούν κατά το ήμισυ τους επόμενους 12-18 μήνες.
Αυτό θα οφείλεται, πρώτον, στο σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης (Εστία) που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου -η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 15η Νοεμβρίου.
Το σχέδιο έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη περιοχή των NPEs, δηλαδή τα ενυπόθηκα δάνεια που υποστηρίζονται από τις κύριες κατοικίες.
Το «Εστία» αναμένεται να βοηθήσει στην επανεκκίνηση των πληρωμών σε στεγαστικά δάνεια ύψους άνω των 1,1 δισ. ευρώ -11% των συνολικών NPEs τον Μάρτιο του 2019.
Δεύτερον, αναμένεται οι τράπεζες να ολοκληρώσουν περαιτέρω σημαντικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κατά την περίοδο.
Η τιτλοποίηση και η πώληση προβληματικών δανείων διευκολύνθηκαν από έναν νέο νόμο περί τιτλοποίησης και από τροποποιήσεις στη νομοθεσία που διέπει την πώληση δανείων.
Ο δεύτερος παράγοντας για την αναβάθμιση των προοπτικών είναι η ταχύτερη του αναμενομένου υποχώρηση του δημοσίου χρέους.
Ο οίκος εκτιμά πλέον ότι το χρέος θα μειωθεί φέτος στο 97% του ΑΕΠ και, λόγω των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων και του συνεχιζόμενου χαμηλού κόστους χρηματοδότησης, θα εξακολουθήσει να μειώνεται κατά περίπου 5 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως, περίπου στο 75% μέχρι το τέλος του 2023.
«Οι παράγοντες που υποστηρίζουν την βαθμολογία της Κύπρου περιλαμβάνουν τη μικρή αλλά πλούσια οικονομία της χώρας και τη βελτίωση της οικονομικής της αντοχής τα τελευταία χρόνια.
Επίσης, ενσωματώνει τα αποτελέσματα της κυβέρνησης για δημοσιονομική υπεραπόδοση μετά την τραπεζική κρίση της χώρας.
Ωστόσο, η Κύπρος αντιμετωπίζει πιστωτικές προκλήσεις που προκύπτουν από τη μικρή και σχετικά μη διαφοροποιημένη οικονομία της, καθώς και από υψηλά επίπεδα κυβερνητικών, μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών και χρέους νοικοκυριών.
Επιπλέον, οι αυξανόμενες πιέσεις στις δαπάνες έχουν τη δυνατότητα να σταθμίσουν τις δημοσιονομικές προοπτικές.
Τα θεσμικά όργανα της Κύπρου είναι πιο αδύναμα από αυτά των ευρωπαϊκών ομολόγων της.
Και ο ακόμη μεγάλος χρηματοπιστωτικός τομέας εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τον δεύτερο υψηλότερο λόγο NPEs στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης