Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα στον Περσικό Κόλπο - Η απάντηση του Ιράν

tags :
Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατεύματα στον Περσικό Κόλπο - Η απάντηση του Ιράν
Στο «κόκκινο» η ένταση στον Περσικό Κόλπο
Την αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Περσικού Κόλπου ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, ύστερα από σχετικό αίτημα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σε υψηλούς τόνους η απάντηση της Τεχεράνης.
Η απόφαση έρχεται μετά τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco, για τις οποίες Ριάντ και Ουάσιγκτον κατηγορούν την Τεχεράνη, ενισχύοντας την πίεση στην ιρανική οικονομία.
Ο ακριβής αριθμός των στρατευμάτων και ο τύπος του εξοπλισμού που θα αποσταλούν ως ενισχύσεις δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί, αλλά θα πρόκειται για έναν «περιορισμένο» αριθμό, που δεν θα είναι χιλιάδες, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγός Danford κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο.
Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις ανακοινώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (20/9) με στόχο να παραλύσει η οικονομία του Ιράν. Αυτή τη φορά στοχεύουν στην κεντρική τράπεζα και το κρατικό επενδυτικό ταμείο, προκειμένου να καταστούν αδύνατες οι όποιες εμπορικές συναλλαγές έχουν απομείνει με την Ευρώπη και την Ασία.
«Πρόκειται για τις αυστηρότερες κυρώσεις, που έχουν επιβληθεί ποτέ» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Scot Morrison, στον Λευκό Οίκο.
«Δεν έχουμε ξανακάνει κάτι τέτοιο σε αυτό το επίπεδο» πρόσθεσε.
Οι κυρώσεις επεβλήθησαν στη βάση προεδρικού διατάγματος που είχε εκδοθεί επί George Bush κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Επισήμως οι ΗΠΑ επικαλούνται τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας στην «τρομοκρατική οργάνωση», όπως χαρακτηρίζουν τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Παράλληλα παγώνουν τα όποια κεφάλαια του κρατικού επενδυτικού ταμείου στο εξωτερικό.
Πάνω από το 80% της ιρανικής οικονομίας βρίσκεται πλέον υπό την πίεση αμερικανικών κυρώσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση Trump, που αναζητεί τρόπους να προκαλέσει ζημιά σε τομείς που εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως το εμπόριο μεταποιητικών αγαθών και εξοπλισμού για μεταφορές.
Οι νέες κυρώσεις έρχονται να περιπλέξουν και τα σχέδια της Ε.Ε για έναν μηχανισμό, γνωστό ως Instex, που θα εξασφάλιζε εμπόριο αγαθών πρώτης ανάγκης με το Ιράν, για την αποφυγή μίας ανθρωπιστικής κρίσης.
Τη στάση του σκληραίνει και το υπουργείο Άμυνας.
Υπενθυμίζοντας την κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από ιρανικές δυνάμεις τον Ιούνιο, μετά την κατάσχεση ενός βρετανικού πετρελαιοφόρου από το Ιράν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία «συνιστά δραματική κλιμάκωση της ιρανικής επιθετικότητας».
«Για να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση, η Σαουδική Αραβία ζήτησε διεθνή βοήθεια για την προστασία των κρίσιμης σημασίας υποδομών του Βασιλείου και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν επίσης βοήθεια. Ως απάντηση στα αιτήματα των Βασιλειών, ο πρόεδρος ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων, που θα είναι αμυντικού χαρακτήρα και θα επικεντρωθούν κυρίως στην αεροπορία και στην πυραυλική άμυνα» πρόσθεσε.

Η σκληρή απάντηση της Τεχεράνης

Την ίδια ώρα στην Τεχεράνη, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης προειδοποιεί ότι «όποια χώρα επιτεθεί στο Ιράν θα δει το έδαφός της να μετατρέπεται στο βασικό πεδίο μάχης της σύγκρουσης».
«Όποιος θέλει η χώρα του να μετατραπεί στο βασικό πεδίο μάχης, ας το κάνει», δήλωσε ο στρατηγός Hosein Salami σε συνέντευξη Τύπου από την Τεχεράνη. «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένας πόλεμος να έρθει στο έδαφος του Ιράν».
Ο στρατηγός υπογράμμισε ότι «ακόμη και μια περιορισμένη επίθεση, δεν θα μείνει περιορισμένη. Θα επιδιώξουμε την τιμωρία και θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη καταστροφή οποιουδήποτε μας επιτεθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης