Τελευταία Νέα
Οικονομία

Miguel Berger (Γερμανικό ΥΠΕΞ): Θα φέρουμε περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Miguel Berger  (Γερμανικό ΥΠΕΞ): Θα φέρουμε περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Περισσότερες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα υποσχέθηκε ο επικεφαλής του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του Γερμανικού ΥΠΕΞ
«Διαισθάνομαι την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης και την συμμεριζόμαστε. Προηγήθηκε η πάρα πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο. Θα συνεχίσουμε εντατικά την συνεργασία με αυτήν την ιδιαίτερα φιλική προς την οικονομία κυβέρνηση σε όλους τους τομείς. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε πολλούς», τονίζει ο Miguel Berger, επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.
 Συμπληρώνει δε πως μετά το μνημόνιο «οι προϋποθέσεις υφίστανται και χαιρόμαστε που η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης το 2020. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την παρουσία μας για να φέρουμε περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα».
Ο Berger, ο οποίος έλαβε μέρος στη συζήτηση «Γεωστρατηγική για την Ευρώπη» που έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας (19-20 Σεπτεμβρίου) λέει σχετικά πως «Θα καταφέρουμε να έχουμε ένα ρόλο στον κόσμο στο μέλλον.
Το κομβικό όμως στοιχείο για να το επιτύχουμε είναι η συνοχή των κρατών μελών της EE».
Κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική υπάρχει ήδη, πρέπει όμως «να ενισχυθεί ο διεθνής ρόλος του ευρώ», υπογραμμίζει ο Berger.
Θεωρεί, μάλιστα, ότι πρέπει να εκδοθούν και ευρωομόλογα (eurobonds), παρόλο που υπάρχουν σχετικές διαφωνίες στην Γερμανία, «θα πρέπει όμως να σταθμίσουμε μεταξύ των κινδύνων που υπάρχουν από την μια πλευρά, αλλά από την άλλη να θέσουμε και το ερώτημα εάν θέλουμε να ενισχύσουμε το ρόλο του ευρώ διεθνώς, οπότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς τα εκεί», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα γιατί οι Κινέζοι επένδυσαν στην Ελλάδα της κρίσης και δεν το έκαναν οι Ευρωπαίοι απαντά: «Καλή ερώτηση, την οποία θα έπρεπε να θέσει κανείς στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Η Κίνα διέκρινε την γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αυτό που ανησυχεί εμάς, είναι ότι όταν δημιουργούνται σχήματα όπως η “Πρωτοβουλία 17+1” η Κίνα κερδίζει σε πολιτική επιρροή και θα μπορούσε να διασπάσει την Ευρώπη.
Κάθε χώρα βέβαια προσπαθεί να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις και αυτό είναι φυσικά θεμιτό», τονίζει, ενώ προσθέτει πως «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεσμεύονται από τα ευρωπαϊκά standards που οι Κινέζοι δεν τα έχουν. Αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά μας την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης