Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Yeni Safak: Αποστολή του Yavuz στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και θερμή σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο

Yeni Safak: Αποστολή του Yavuz στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ και θερμή σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο
Η φιλο- κυβερνητική τουρκική εφημερίδα αναφέρεται στο ενδεχόμενο σύγκρουσης και τη σημασία που έχει για την Τουρκία το πλωτό γεωτρύπανο

Στο ενδεχόμενο θερμής σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται η εφημερίδα «Yeni Safak», αν η Τουρκία αποφασίσει να στείλει το γεωτρύπανο «Yavuz» για έρευνες στα «διαφιλονικούμενα» - κατά την Τουρκία- τεμάχια 3 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τον Giourkian Kubaroglu, καθηγητή σε θέματα οικονομικής ενέργειας στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ο οποίος μιλά στην εφημερίδα, το γεωτρύπανο «Yavuz» αναμένεται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα στην ανατ. Μεσόγειο, όπως μεταδίδει το sigmalive.
 
Μπορεί να δούμε το «Yavuz» στο τεμάχιο 3

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του αποστολής στην περιοχή με επιτυχία, το «Yavuz» έδεσε στη Μερσίνα.
«Η επιστροφή του Yavuz στη Μερσίνα αντιμετωπίστηκε με πανηγύρια από τα ελληνικά ΜΜΕ. ‘
Η Τουρκία δεν κατάφερε να βρει αέριο ή  εξαιτίας των εξόδων το σκάφος αποσύρθηκε’ έγραψαν. Αλλά δεν είναι αλήθεια κάτι τέτοιο», υποστήριξε ο εδικός.
«Το Yavuz ολοκλήρωσε την πρώτη του αποστολή και επέστρεψε στη Μερσίνα. Μετά τις εργασίες συντήρησης, επισκευής και την αναπλήρωση του προσωπικού, το γεωτρύπανό μας ενδέχεται να πάει πιο νότια, έγραψαν τα μέσα ενημέρωσης. Άρα το ‘πιο νότια’ τί σημαίνει; Το ‘πιο νότια’ σημαίνει ότι θα κινηθεί μέσα σε αμφιλεγόμενες περιοχές, δηλ. σε περιοχές που η ε/κ πλευρά έχει παράσχει άδεια για έρευνες. Και ως πρώτη τέτοια περιοχή θεωρείται το αποκαλούμενο τεμάχιο 3», υποστηρίζει ο Τούρκος ειδικός.

Κίνδυνος θερμής σύγκρουσης

Η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική TOTAL που υπέγραψαν πρόσφατα συμφωνία για έρευνες φυσικού αερίου στο τεμάχιο 7, ένα μέρος του οποίου ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, έχουν λάβει –σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή- ανάλογες άδειες και στο τεμάχιο 3. «Σχεδόν όλη η περιοχή αυτή, για την οποία έχουν δώσει άδειες για έρευνες τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά, θεωρείται αμφιλεγόμενη. Επομένως, είναι πολύ πιθανό μία σύγκρουση σε μία τέτοια διαφιλονικούμενη περιοχή να μετατραπεί σε πολύ θερμή», εκτιμά ο Τούρκος ειδικός στη «Yeni Safak».
Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα θεωρεί ότι αν η Τουρκία στείλει το «Yavuz» σε κάποια «διαφιλονικούμενη», όπως την αποκαλεί περιοχή, όπως το τεμάχιο 3 και 7, θα αποτελεί ένα νέο βήμα αντίδρασης της Τουρκίας στην ένταση που καλλιεργεί η ελληνοκυπριακή πλευρά με την υπογραφή της συμφωνίας για το τεμάχιο 7 με Total και Eni.
«Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία είχε μειωθεί σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, έχει αυξηθεί και πάλι τις τελευταίες ημέρες.
Στην υπογραφή της συμφωνίας της Ε/κ διοίκησης για το τεμάχιο 7, η Τουρκία απάντησε ότι ‘δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν έρευνες στον τομέα αυτό’.
Η Τουρκία, ανάλογα με τα βήματα που θα κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ενδεχομένως να αποφασίσει να στείλει σε διαφιλονικούμενη περιοχή, εάν κριθεί απαραίτητο, το Yavuz.
Οι Τούρκοι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας τονίζουν τον κίνδυνο για θερμή σύγκρουση και απευθύνουν έκκληση για ψυχραιμία και στις δύο πλευρές.
Παρά τις εκκλήσεις της Τουρκίας ωστόσο για ψυχραιμία, η Ε/κ διοίκηση δεν κάνει πίσω στην κλιμάκωση της κρίσης.
Η πρόσφατη αδειοδότηση από την Ε/κ διοίκηση του αμφισβητούμενου από την Τουρκία τεμαχίου 7 σε ιταλικές και γαλλικές εταιρείες έχει στρέψει το βλέμμα στην αντίδραση της Άγκυρας», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης