Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Μειώσεις φόρων, ανάπτυξη και «επιστροφή των τραπεζών» στη χρηματοδότηση της οικονομίας, στόχοι της κυβέρνησης

tags :
Σταϊκούρας (ΥΠΟΙΚ): Μειώσεις φόρων, ανάπτυξη και «επιστροφή των τραπεζών» στη χρηματοδότηση της οικονομίας, στόχοι της κυβέρνησης
Προτεραιότητα να ενισχύσουμε το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, δεδομένων των περιθωρίων που αφήνει ο δημοσιονομικός χώρος
«Το 2019 πιάνουμε με ασφάλεια τον στόχο για το 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα. Αν υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, προτεραιότητά μας είναι, ανάλογα με τις εξελίξεις να ενισχύσουμε το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Το 2020 οι μειώσεις των φόρων στα χαμηλά εισοδήματα, στα κέρδη των επιχειρήσεων και στα μερίσματα μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που σχεδιάζουμε, θα ανέλθουν σε 1,2 δισε. ευρώ».

Τάδε έφη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που παραχώρηση στο «Βήμα της Κυριακής».

Η αύξηση του δημοσιονομικού χώρου

Στη συνέντευξή του ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι είναι σε ανοιχτό διάλογο με τους θεσμούς και παραμένει αισιόδοξος πως «θα βρεθεί τρόπος προκειμένου να αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος», ώστε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας, κλειδί στην  οποία αποτελεί η «επιστροφή των τραπεζών» στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
«Για το λόγο αυτόν η κυβέρνηση προχωρεί άμεσα στην υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία».
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, τα βήματα μείωσης της φορολογίας στα οποία προέβη η κυβέρνηση αποτιμώνται, μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, περίπου στο 1,2 δισεκ. ευρώ, ωστόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι μικρότερο, δεδομένου ότι οι παρεμβάσεις αυτές έχουν αναπτυξιακό φορτίο.
Επιπρόσθετα, η αύξηση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας, η επιστροφή στην κανονικότητα, η δημοσιονομική πειθαρχία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, η προώθηση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και τα άλλα μέτρα που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση, «θα δημιουργήσουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την πρόσθετη μείωση των φόρων όπως θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2020».

Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος

Αναφορικά με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και το 2019 ο κ. Σταϊκούρας φάνηκε αισιόδοξος ότι θα ευοδωθεί.
«Η εκτίμησή μας είναι με βάση τα σημερινά δεδομένα, ότι ο στόχος θα επιτευχθεί με σχετική ασφάλεια.
Η αλλαγή του κλίματος στην οικονομία, η πειθαρχημένη εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών και η αύξηση των δημοσίων εσόδων από τον Ιούλιο συνηγορούν σε αυτό.
Έχουμε αποδείξει με τη μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ και το βελτιωμένο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών, ότι όταν υφίσταται δημοσιονομικός χώρος αυτός αξιοποιείται, επ' ωφελεία κυρίως της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδημάτων στρωμάτων.
Το ίδιο θα πράξουμε εάν προκύψει επιπλέον χώρος, με μια προτεραιότητα να είναι, ανάλογα και με τις εξελίξεις, (να αυξηθεί) το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης».
«Με τα μέτρα που υλοποιούμε, όλα τα εισοδηματικά στρώματα έχουν κέρδη αλλά σε ποσοστό τα κέρδη αυτά είναι μεγαλύτερα στα χαμηλότερα κλιμάκια», οδηγώντας σε μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων, υπογράμμισε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως, «για δηλωθέντα εισοδήματα 8.500 ευρώ η συνολική φορολογική επιβάρυνση μειώνεται, κατά μέσο όρο, 20%.
Αντίθετα για εισοδήματα άνω των 26.000 η μείωση έχει μονοψήφιο αριθμό».
Τόνισε δε, πως «η μείωση των φορολογικών βαρών στα εισοδήματα θα γίνει βήμα-βήμα, με ταυτόχρονη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μέτρα για βελτίωση της φορολογικής συνείδησης».

Η μείωση πάντως των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι στον πυρήνα της στρατηγικής, όσο και του ζητήματος των ANFAs και SMPs προκειμένου αυτά τα έσοδα να διατεθούν σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Όσον αφορά στην βιωσιμότητα του χρέους και την ανάπτυξη, η κυβέρνηση όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, προτάσσει ως βασική μεταβλητή το ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, αλλάζοντας την δημοσιονομική πολιτική στην κατεύθυνση των μειώσεων των φορολογικών συντελεστών ή υλοποιώντας διαρθρωτικές αλλαγές.
Βασικό εργαλείο της ανάπτυξης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου ήδη προχωρά η πώληση του 30% των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόοσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.
Επίσης στόχος της κυβέρνησης είναι η ορατή μείωση των χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες από 2,1 δισεκ. ευρώ που είναι σήμερα, ως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης ως το Δεκέβριο, δεδομένου ότι η καταβολή τους θα ξεκινήσει άμεσα.

Η επιστροφή των τραπεζών

«Στόχος του οικονομικού επιτελείου», όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας». Και προκειμένου να λύσει η κυβέρνηση το πρόβλημα του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης του Δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία (Asset Protection Scheme – APS).
Τέλος, όσον αφορά στο…

Το πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως, «η ουσιαστική βελτίωση και διεύρυνση της ρύθμισης από την κυβέρνηση έχουν οδηγήσει σε αύξηση του ρυθμού ένταξης σε αυτή, καθώς μέχρι την Παρασκευή 87.904 φυσικά και νομικά πρόσωπα έκαναν αίτηση και έχουν επικυρωθεί 43.395 αιτήσεις».
Η ρύθμιση θα συνεισφέρει θετικά στα δημόσια έσοδα αλλά όπως τόνισε η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση είναι και η τελευταία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης