Διεθνή

Juncker: Το Brexit θα γίνει σύντομα πραγματικότητα – Είναι μία τραγική στιγμή για την Ευρώπη

tags :
Juncker: Το Brexit θα γίνει σύντομα πραγματικότητα – Είναι μία τραγική στιγμή για την Ευρώπη
«Είμαι πεπεισμένος ότι το Brexit θα συμβεί», δηλώνει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν
Πεπεισμένος ότι, το Brexit θα γίνει πραγματικότητα, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
Επαναλαμβάνει δε ότι, εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, θα υπάρξουν νέα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
«Είμαι πεπεισμένος ότι το Brexit θα συμβεί», είπε στο Sky News πριν πάντως λάβει γνώση των προτάσεων του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.    
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν νέα σύνορα μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit, ο Juncker είναι κατηγορηματικός:
«Ναι ... Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εσωτερική αγορά θα διατηρηθούν».

«Μία τραγική στιγμή για την Ευρώπη»

Εξάλλου σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais τονίζει ότι, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου, είναι «μια τραγική στιγμή για την Ευρώπη».
Ο επικεφαλής της Κομισιόν, που θα αποχωρήσει από το πόστο του στις 31 Οκτωβρίου, επισημαίνει πως το Brexit «είναι αντίθετο προς την αίσθηση της ιστορίας και του πνεύματος του πρώην πρωθυπουργού Winston Churchill, ο οποίος την εποχή του συνηγορούσε υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».
«Πιστεύω πως υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να φθάσουμε σε μια συμφωνία» με το Λονδίνο, υπογραμμίζει, εντούτοις, ο Juncker, που χαρακτήρισε «εποικοδομητική και εν μέρει θετική» τη συνάντησή του την περασμένη Δευτέρα (16/9/2019) στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.
«Δεν συμμερίζομαι την ιδέα εκείνων που πιστεύουν ότι οJohnson παίζει μαζί μας και με τον ίδιο. Πιστεύω ότι προσπαθεί να βρει μια συμφωνία αποδεκτή τόσο για το βρετανικό κοινοβούλιο όσο και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» σημείωσε.
Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Juncker διατυπώνει και μια μεταμέλεια: για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε να μην παρέμβει» το 2016, όταν η Βρετανία οργάνωσε το δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ΕΕ και σχεδόν το 52% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της εξόδου.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης