Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογικό νόμο που θα δίνει αυτοδυναμία με 37% σχεδιάζει η κυβέρνηση – Δημοσκοπική κυριαρχία της ΝΔ με 39,5% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογικό νόμο που θα δίνει αυτοδυναμία με 37% σχεδιάζει η κυβέρνηση – Δημοσκοπική κυριαρχία της ΝΔ με 39,5% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ
O νέος εκλογικός νόμος θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2020 - Διευρύνει η ΝΔ το δημοσκοπικό της προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Σε εκλογικό σύστημα, που θα προβλέπει ότι το πρώτο κόμμα θα διασφαλίζει την αυτοδυναμία εάν συγκεντρώνει ποσοστό 37% προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι να αυξήσει το όριο του 3% που απαιτείται, προκειμένου ένα κόμμα να εισέλθει στη Βουλή, όπως γράφει η «Καθημερινή της Κυριακής».
Πληροφορίες αναφέρουν, πως ο νέος εκλογικός νόμος θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή περί τα τέλη του έτους ή το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2020.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το bonus θα είναι κλιμακωτό, δηλαδή θα αυξάνεται ανάλογα με το ποσοστό που θα συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα.
Όμως η κλιμάκωση με ποσοστό περί το 37% θα δίνει στο πρώτο κόμμα 151 έδρες και τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό, με κάθε πρόσθετη ποσοστιαία μονάδα, το πρώτο κόμμα θα εκλέγει άλλους τρεις βουλευτές.
Δηλαδή με 39% θα φθάνει τις 157 έδρες και με 40% τις 160.
Παράλληλα στις σκέψεις της κυβέρνησης δεν βρίσκεται το ενδεχόμενο να αυξήσει το πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Όπως αναφέρεται, υψηλότερο όριο του 3% μπορεί να ισχύει σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, αλλά βρίσκεται εκτός της ελληνικής πολιτικής κουλτούρας, όπως έχει διαμορφωθεί καθ΄όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. 
Επίσης η διάταξη δεν θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων μόνο από τα «άμεσα» ενδιαφερόμενα κόμματα, όπως την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Εκτιμάται επίσης πως θα πυροδοτούσε επιπρόσθετες σφοδρές αντιπαραθέσεις, τόσο με το ΚΚΕ, όσο και με το Κίνημα Αλλαγής.
Επισημαίνεται πάντως παρότι στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για κλιμακωτό bonus στο πρώτο κόμμα, που αποτελεί πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής, πολύ δύσκολα η «Χαριλάου Τρικούπη» πολύ δύσκολα θα συναινέσει σε έναν εκλογικό νόμο, που θα δίνει αυτοδυναμία με ποσοστό 37%.
Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει στο παρασκήνιο συζητήσεις μεταξύ στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου και συνεργατών της Φώφης Γεννηματά για το ζήτημα του εκλογικού νόμου.
Ωστόσο οι «δίαυλοι επικοινωνία» έχουν ατονήσει.
Πάντως ακόμη και ένα υπάρξει συμφωνία ΝΔ – Κινήματος Αλλαγής, ο νέος εκλογικός νόμος δεν πρόκειται να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους, ώστε να ισχύσει από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, που εκ των πραγμάτων θα διεξαχθεί με απλή αναλογική.  
 
Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 16,5%

Εν τω μεταξύ τρεις μήνες μετά τις εκλογές (7/7/2019) και η ΝΔ διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που φθάνει πλέον το 16,5%.
Η ΝΔ συγκεντρώνει το 39,5% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου έρευνας της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής».

Ειδικότερα:

ΝΔ:         39,5%
ΣΥΡΙΖΑ:     23%
ΚΙΝΑΛ:      6,1%
ΚΚΕ:         5,8%
ΜέΡΑ25:   3,8%
ΕΛ.ΛΥΣΗ:  3,3%

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους πολίτες σε ποσοστό 63% ενώ το 73% εκτιμά ότι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί τα καθήκοντά του με τρόπο που θέτει την Ελλάδα σε σωστή τροχιά.
Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια που η πλειονότητα των πολιτών (56%) εκτιμά ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και μόλις το 30% πιστεύει το αντίθετο.
Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας αξιολογείται αρνητικά σε ποσοστό 59% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 62%
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 48% έναντι 19% του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός είναι και πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με ποσοστό 69% ενώ ακολουιεί με 40% ο Αλέξης Τσίπρας.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση λαμβάνει υψηλές βαθμολογίες από τους πολίτες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τη φορολογική πολιτική, την οικονομία και την προσέλκυση επενδύσεων ενώ προβληματική είναι η εικόνα της σε ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό και μακεδονικό.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης