Τελευταία Νέα
Διεθνή

Vasle (ΕΚΤ): Μεγάλη η διάρκεια της επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη

Vasle (ΕΚΤ): Μεγάλη η διάρκεια της επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη
Η ΕΚΤ ζητεί από τις κυβερνήσεις να προσαρμόσουν τη δημοσιονομική τους πολιτική στις νέες οικονομικές συνθήκες
Οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες είναι πολύ περίπλοκες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει πιθανότατα να προχωρήσει «σε περισσότερες ενέργειες τους ερχόμενους μήνες και χρόνια», δήλωσε o Bostjan Vasle, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. 
Μιλώντας στο σλοβενικό ραδιόφωνο σημείωσε ότι, υπάρχουν «μεγάλες αβεβαιότητες και κίνδυνοι μπροστά μας» που περιλαμβάνουν την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ που πλήττει το σύστημα του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου, το δυνητικά σκληρό Brexit και την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρωζώνη  θα διαρκέσει περισσότερο από ό, τι είχε προβλέψει η ΕΚΤ στις αρχές του έτους.
Ωστόσο ο Vasle, που είναι επίσης διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας, έσπευσε να διευκρινίσει ότι, δεν προβλέπει το ενδεχόμενο ύφεσης σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Υπάρχουν, συνέχισε, τα περιθώρια για περισσότερες δράσεις, αν και η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το κόστος και την αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε νέας κίνησης.
Η ΕΚΤ αναμένει επίσης από τις κυβερνήσεις να προσαρμόσουν τη δημοσιονομική τους πολιτική στις νέες οικονομικές συνθήκες, συμπλήρωσε.
Πάντως ο Σλοβένος τραπεζίτης απέρριψε το ενδεχόμενο μίας πολιτικής «χρήμα από το ελικόπτερο», σύμφωνα με την οποία η κεντρική τράπεζα θα διανέμει κεφάλαια απευθείας στα νοικοκυριά,
«Οι ενέργειες πράξεις της ΕΚΤ ... έχουν αποδώσει. Εξασφάλισαν τις συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την αύξηση της ζήτησης και την ενίσχυση των τιμών.
Συνεπώς, διατηρούμε τη σημερινή μας στρατηγική», επισήμανε.
o Vasle ζήτησε από τις τράπεζες της Ευρωζώνης να προσαρμοστούν στις νέες αυτές συνθήκες εν μέρει με συγχωνεύσεις και ψηφιοποίηση.
Τέλος δήλωσε ότι αναμένει πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις με συναίνεση και μετά την αλλαγή της ηγεσίας της ευρωτράπεζας.
Υπενθυμίζεται πως η Christine Lagarde αναμένεται να αντικαταστήσει τον Mario Draghi στην κορυφαία αυτή θέση τον Νοέμβριο 2019.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης