Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις - Αναγκαία η μείωση των NPLs των ελληνικών τραπεζών

tags :
Draghi: Η Ελλάδα θα ενταχθεί στο QE εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις - Αναγκαία η μείωση των NPLs των ελληνικών τραπεζών
«Δεν αρκούν οι προσπάθεις της ΕΚΤ, θα πρέπει να εφαρμοστούν και μεταρρυθμίσεις αλλά και πολτική στήριξης της ανάπτυξης από τις χώρες της Ευρωζώνης», τόνισε ο Draghi
Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου ο κ. Draghi υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι να εξασφαλιστεί ότι διατηρούνται οι ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα
Υπήρξε σημαντική αν όχι εξαιρετική πρόοδος στη χώρα τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και ερχόμενη από μια πολύ σοβαρή κατάσταση απολαμβάνει ανάπτυξη και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την αξιοπιστία που έχει η Ελλάδα αυτές τις ημέρες, τις πολύ καλές συνθήκες σε ότι αφορά την πρόσβαση στις αγορές, υποστήριξε.
«Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνει υπόψη η δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε.
Συνολικά οι αγορές δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη συνολική πρόοδο της χώρας, συμπλήρωσε.
Μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η μείωσή τους παραμένει σημαντική, όχι μόνο για τη χώρα, καθώς δημιουργούν τριγμούς στον τραπεζικό σύστημα και περιορίζουν τις δανειοδοτήσεις.
«Αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να πληγωθεί η κουλτούρα πληρωμών και χωρίς να πληγωθεί το τραπεζικό σύστημα και ο ιδιωτικός τομέας», είπε συμπληρώνοντας ότι πρέπει να διατηρείται η κοινωνική συνοχή με διάφορες πολιτικές, κυρίως δημοσιονομικές.
Τέλος αναφερόμενος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο Μ. Ντράγκι απάντησε ότι η συμμετοχή εξαρτάται από την «επιλεξιμότητα» (σ.σ. η Ελλάδα δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα).
«Είμαι αρκετά πεπεισμένος (pretty confident) ότι αν η πρόοδος συνεχίσει να είναι σημαντική στο θέμα των μεταρρυθμίσεων θα υπάρχουν συνθήκες στις οποίες θα μπορεί να συμμετάσχει στο QE, αλλά πρόοδος πρέπει να γίνει.
 
Η πολιτική της ΕΚΤ

Παράλληλα αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους η ΕΚΤ προχώρησε τόσο στη μείωση των επιτοκίων όσο και στην επαναφορά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο κ. Draghi επεσήμανε ότι η χαλάρωση στον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης οφείλεται και σε εξωγενείς παράγοντες, όπως τα προβλήματα στο διεθνές εμπόριο, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργούν οι γεωπολιτικές αναταραχές.
Επεσήμανε ότι ένα από τα προβλήματα είναι η υποχώρηση της μεταποίησης, η οποία απειλεί να μεταφερθεί και σε άλλους τομείς της οικονομίας, πιέζοντας ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ τόνισε ότι ήταν απόλυτα αναγκαίες, καθώς σε περιόδους αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη η χρήση μίας πιο επιθετικής νομισματικής πολιτικής.
Όσο για το σύστημα κλιμακωτής χρέωσης επιτοκίων στις τράπεζες που καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην ΕΚΤ, υποστήριξε ότι έγινες για δύο λόγους: ως προστασία για τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά και ως κίνητρο προκειμένου να διοχετεύσουν περισσότερα κεφάλαια στην πραγματική οικονομία.
«Τα συμβατικά και μη συμβατικά μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ κατά την τελευταία δεκαετία ήταν επιτυχημένα όσον αφορά την αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών κινδύνων, την αποκατάσταση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και την παροχή ουσιαστικής στήριξης στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν λειτουργεί μόνη της και άλλες οικονομικές πολιτικές είναι σημαντικές.
Χρειάζεται μία συνεκτική οικονομική στρατηγική στη ζώνη του ευρώ, η οποία να συμπληρώνει και να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να παραμείνουμε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο της επίτευξης μιας γνήσιας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης