Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα επίμαχα σημεία της ελληνικής οικονομίας εστιάζει από σήμερα η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση - Συμφωνία έως Eurogroup 4/12

tags :
Στα επίμαχα σημεία της ελληνικής οικονομίας εστιάζει από σήμερα η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση - Συμφωνία έως Eurogroup 4/12
Σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2019, η τέταρτη αξιολόγηση μπαίνει σε ακόμη πιο βαθιά νερά
Με απώτερο σκοπό η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση να καταλήξει σε συμφωνία πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, στο οποίο θα κριθεί η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ξεκίνησαν χθες οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.
Η πρεμιέρα έγινε με τα δημοσιονομικά, τα θέματα του τομέα της ανάπτυξης και των επενδύσεων αλλά και τα εκκρεμή προαπαιτούμενα από το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. Από την  πρώτη κόλας συνάντηση επιβεβαιώνεται ότι κυβέρνηση και θεσμοί συγκλίνουν στην εκτίμηση πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019 ενώ οι προβολές για το 2020 δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Οι συναντήσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι και διήρκεσαν μέχρι το απόγευμα, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ανοίγει, όπως ήταν φυσικό, πρώτος την αυλαία αυτών των επαφών και να ακολουθούν οι Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης.
Σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2019, η τέταρτη αξιολόγηση μπαίνει σε ακόμη πιο βαθιά νερά, αφού από το κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα περάσει και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, για δράσεις και προαπαιτούμενα που συνδέονται με τα εργασιακά και την κοινωνική πολιτική, ενώ το απόγευμα τη σκυτάλη θα πάρουν οι συζητήσεις για τα χρηματοπιστωτικά και για το μεγάλο θέμα των «κόκκινων» δανείων.
Οι τέσσερις εκπρόσωποι των δανειστών θα μείνουν μέχρι την Τετάρτη στην Αθήνα, ανακεφαλαιώνοντας την ίδια μέρα τις διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές για τα θέματα της ενέργειας και του μοντέλου Target, όπου το αρχικό χρονοδιάγραμμα είναι ανέφικτο και η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή του το καλοκαίρι του 2020. Άλλωστε το υπουργείο Ενέργειας εξετάζει η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ να γίνει με ορίζοντα διετίας, με το επιχείρημα ότι από το 2020 ξεκινά η εφαρμογή του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή του target model.
Αύριο Τετάρτη 25/9, τελευταία μέρα του κύκλου αυτής της αξιολόγησης, θα συζητηθούν και οι εκκρεμότητες από τον φάκελο της δημόσιας διοίκησης, όπως η ολοκλήρωση του 3ου κύκλου αξιολογήσεων-κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, ενώ σημαντική θέση στην ατζέντα έχουν και οι αποκρατικοποιήσεις.
Με τους θεσμούς θα συζητηθεί το νέο σχέδιο συνολικά για τις ιδιωτικοποιήσεις με μετρήσιμους στόχους, με αιχμή τα ΕΛΠΕ και την προώθηση της επένδυσης στο Ελληνικό.
Αναφορά θα υπάρξει και στις νέες ενέργειες για την επιτάχυνση των διαδικασιών στην Εγνατία Α.Ε., στη ΔΕΠΑ, στους περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στην ΕΥΔΑΠ. Σε ό,τι αφορά το Υπερταμείο, οι καθυστερήσεις έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο διορισμός επαγγελματικών μελών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων μη εισηγμένων ΔΕΚΟ και αυτό που εξετάζεται είναι η αλλαγή των μισθολογικών δεδομένων, ώστε οι θέσεις να γίνουν ελκυστικές για στελέχη της ιδιωτικής αγοράς.

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης