Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική αναταραχή στη Βρετανία - Johnson: Δυσκολεύει η συμφωνία για το Brexit - Δεν υποκύπτει στις πιέσεις για παραίτηση, συνεδριάζει 25/9 η Βουλή

Πολιτική αναταραχή στη Βρετανία - Johnson: Δυσκολεύει η συμφωνία για το Brexit - Δεν υποκύπτει στις πιέσεις για παραίτηση, συνεδριάζει 25/9 η Βουλή
Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019
(upd) Πολιτική αναταραχή έχει προκαλέσει στη Βρετανία η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει παράνομη την αναστολή της λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων. 
Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν εξήγησε επαρκώς τους λόγους για την αναστολή της λειτουργίας, απόφαση η οποία αποτελεί πλήγμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος δέχεται ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί και να προχωρήσει σε προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ωστόσο σύμφωνα με πηγές της Downing Street, ο Johnson δεν σκοπεύει να υποκύψει στις πιέσεις.
Η αναστολή απέτρεψε τη Βουλή από το να εκτελεί τα καθήκοντά της, δηλαδή να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία, όπως έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο.
Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019, στις 13:30 ώρα Ελλάδας. 
O Βorris Johnson δήλωσε ότι διαφωνεί με την απόφαση, ωστόσο θα τη σεβαστεί.
Εκτίμησε επίσης ότι οι εν λόγω εξελίξεις δυσκολεύουν τη σύναψη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.
O πρωθυπουργός της Βρετανίας θα επιστρέψει νωρίτερα από τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση της Βουλής.

Ο Johnson είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αναστείλει και πάλι την λειτουργία του κοινοβουλίου, αυτήν την φορά διασφαλίζοντας τη νομιμότητα της πράξης του, ωστόσο εκτιμάται ότι δύσκολο θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, δεδομένων των σφοδρών αντιδράσεων.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων John Bercow καλωσόρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και τόνισε ότι το σώμα πρέπει να συνεδριάσει άμεσα.
Όπως αναφέρει στη δήλωσή του:
«Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι το κλείσιμο του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες ήταν απλώς συνήθης πρακτική.
Προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμά τους, έχουν λάβει υπόψη το δικαίωμα και το καθήκον του κοινοβουλίου να συνεδριάζει σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία.
Η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να συνεδριάσει χωρίς καθυστέρηση.
Για το σκοπό αυτό, θα ενημερώσω τους επικεφαλής των κομμάτων για το κατεπείγον του θέματος».

Johnson: Δυσκολεύει η συμφωνία για το Brexit

Ο Bρετανός πρωθυπουργός  δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εναντίον του πλήττει τις προσπάθειές του για να εξασφαλίσει συμφωνία για το Brexit, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωσης στις 31 Οκτωβρίου.
«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, ό,τι και να γίνει, αλλά το συνταρακτικό για μας τώρα είναι να κάνουμε μια καλή συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.
«Και γι΄αυτό προσπαθούμε αυτήν την στιγμή. Και, για να είμαι ειλικρινής, αυτή η προσπάθεια δεν διευκολύνεται και πολύ με τέτοια πράγματα από το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια»...
«Σύμφωνα με τον νόμο, ως αυτός έχει, φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου και έχω μεγάλες ελπίδες ότι θα πάρουμε μία συμφωνία και νομίζω ότι αυτό που θέλουν οι άνθρωποι αυτής της χώρας να δουν είναι τους βουλευτές να συνέρχονται και να εργάζονται για το εθνικό συμφέρον για να έρθει σε πέρας αυτό το πράγμα και αυτό θα κάνουμε».

Downing Street: Ο Johnson δεν σκοπεύει να παραιτηθεί

Πηγή της Downing Street δήλωσε από την Νέα Υόρκη ότι ο Boris Johnson δεν θα παραιτηθεί και ότι θα επιστρέψει στο Λονδίνο μετά την σημερινή του ομιλία στα Ηνωμένα Εθνη, επισπεύδοντας κατά λίγες ώρες την αναχώρησή του, ώστε να βρίσκεται αύριο το πρωί στο Κοινοβούλιο.
Ο βρετανός πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική συνομιλία σήμερα με υπουργούς της κυβέρνησής του.
Οταν ερωτήθηκε για το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, τις εργασίες του οποίου επρόκειτο να ανοίξει την Κυριακή, απάντησε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τις ημερομηνίες που θα συνεδριάσει το σώμα.

Corbyn: Λάθος του Johnson το κλείσιμο της Βουλής - Να αποσύρει το no deal, εκλογές άμεσα

Έκκληση στον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson να σκεφτεί τη στάση του μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει παράνομη την αναστολή λειτουργίας του Βρετανικού Κοινοβουλίου απηύθυνε ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn.
«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δείχνει ότι ο πρωθυπουργός ενήργησε λανθασμένα με την απόφαση του να κλείσει το Κοινοβούλιο, κίνηση που δείχνει απέχθεια για τη Δημοκρατία και κατάχρηση εξουσίας» είπε ο Corbyn.
«Θα απαιτήσω την άμεση επαναλειτουργία του κοινοβουλίου, ώστε να θέσουμε ερωτήματα στον πρωθυπουργό και να απαιτήσουμε να σεβαστεί τους νόμους», τονίζει ο ηγέτης των Εργατικών στη δήλωσή του.
Ο Corbyn κάλεσε τον Johnson να σεβαστεί τους νόμους, να αποσύρει από το τραπέζι το no deal Brexit και να προκηρύξει εκλογές, σεβόμενος τη δημοκρατία.

Για φίμωση κατηγορείται ο Johnson

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγορείται ότι ανέστειλε την λειτουργία του κοινοβουλίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο μόνον εβδομάδες πριν από την 31 Οκτωβρίου, για να φιμώσει την αντιπολίτευση και να προχωρήσει στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ακόμη και χωρίς συμφωνία διαζυγίου.
Ο Johnson υποστηρίζει ότι η διακοπή της λειτουργίας του κοινοβουλίου ήταν απαραίτητη για να προετοιμάσει και να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο τέλος του Ιουλίου.
Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του θα περιληφθούν στην παραδοσιακή ομιλία του Θρόνου η οποία θα εκφωνηθεί από την βασίλισσα Ελισάβετ όταν θα συγκληθεί εκ νέου το κοινοβούλιο.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστέλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για τον λόγο αυτόν.
Επιπλέον, το βρετανικό κοινοβούλιο διακόπτει την λειτουργία του για λίγες εβδομάδες τον Σεπτέμβριο, όταν διεξάγονται τα ετήσια συνέδρια των πολιτικών κομμάτων.
Αλλά η διακοπή αυτή, κυρίως εξαιτίας της χρονικής της διάρκειας, έχει προκαλέσει αγανάκτηση στην πατρίδα του κοινοβουλευτισμού, προκαλώντας διαδηλώσεις και προσφυγή στην δικαιοσύνη.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο έπειτα από δύο χωριστές δικαστικές αποφάσεις: μία του ανώτερου δικαστηρίου του Λονδίνου, το οποίο θεώρησε ότι δεν είχε δικαιοδοσία επί μίας πολιτικής απόφασης, η άλλη, δικαστηρίου της Σκωτίας, που έκρινε «παράνομη» την απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού.

Barnier (ΕΕ): Δεν υπάρχει κανένας λόγος αισιοδοξίας για τις διαπραγματεύσεις

Την θέση πως δεν υπάρχει κανένας λόγος αισιοδοξίας για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ΕΕ – Μ. Βρετανίας για το Brexit διατύπωσε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Michel Barnier, ο οποίος προειδοποίησε ότι η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων εφόσον η Μ. Βρετανία φύγει από την ΕΕ θα είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Σε δηλώσεις του ο Barnier εμφανίστηκε εξαιρετικά απαισιόδοξος, προειδοποιώντας ότι η διαμάχη για το backstop στα ιρλανδικά σύνορα είναι το ένα μεγάλο πρόβλημα.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, όπως είπε, είναι μια μελλοντική συμφωνία με τη Μ. Βρετανία για το ελεύθερο εμπόριο, η οποία θα πρέπει να καλύπτει από την αεροπορία και την αλιεία μέχρι τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών.
«Κάθε μια από αυτές τις ρυθμίσεις θα απαιτεί την έγκριση από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ αλλά και από κάποιες περιοχές όπως συνέβη με τη CETA» υπογράμμισε ο Barnier, αναφερόμενος στην εμπορική συμφωνία ΕΕ – Καναδά, η οποία συνάντησε ενστάσεις στη γαλλόφωνη περιοχή του Βελγίου.
«Μην υποτιμάτε τη δυσκολία της έγκρισης» είπε ο Barnier, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ θα πιέσει στις συνομιλίες αυτές προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι βασικές προβλέψεις σε όλα από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι την κρατική βοήθεια δεν θα δώσει κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη Μ. Βρετανία.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα παραμείνουν γείτονες και οι εταιρείες μας θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
Αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αυτός ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι δίκαιος» είπε ο Barnier, ο οποίος σχετικά με τις συνομιλίες για το Brexit, υποστήριξε πως θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.
«Μερικές φορές λέω ότι το Brexit είναι μια σχολή υπομονής και αποφασιστικότητας…
Είμαστε ανοικτοί να δούμε τις ιδέες και τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου» υποστήριξε ο Barnier.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης