Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Tσακίρης: Πτώση στην πώληση των σνάκς - Στα 6,22 εκατ. ευρώ ο τζίρος

tags :
Tσακίρης: Πτώση στην πώληση των σνάκς - Στα 6,22 εκατ. ευρώ ο τζίρος
Μείωση σημείωσαν οι πωλήσεις της της εταιρείας σνακς Tsakiris....
Μείωση σημείωσαν οι πωλήσεις της της εταιρείας σνακς Tsakiris, η οποία από το 2004 ανήκει στον Όμιλο της Coca Cola Τρία Έψιλον.
Η εταρεία, που αποτελεί μία από τις παλαιότερες του είδους της στην Ελλάδα, είδε το 2018 το τζίρο της να υποχωρεί στα 6,22 εκατ ευρώ από 6,39 εκατ ευρώ το 2017, ενώ όσο αφορά το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 12.218,38 ευρώ, έναντι κερδών 362.411,03 ευρώ.
Σύμφωνα με τη διοίκηση, στόχος της εταιρίας για την επόµενη χρήση είναι η αύξηση του υπάρχοντος µεριδίου της αγοράς, ειδικότερα στο εξωτερικό, λαµβάνοντας υπόψη τις στοχευµένες ενέργειες που έχουν αποφασισθεί από την διοίκηση της εταιρίας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η πορεία της εταιρίας στα επόµενα χρόνια προβλέπεται ασφαλής και αποδοτική, αν ληφθούν υπόψη τα µέτρα που ελήφθησαν από το διοικητικό συμβούλιο και τους προϋπολογισµούς των επόµενων χρόνων που έχουν εκπονηθεί.
Στην Ελλάδα τα τσιπς ανακαλύφθηκαν από την Τσακίρης, το 1954.
Εκείνη την εποχή ο Γεώργιος Τσακίρης δημιουργεί την πρώτη μονάδα παραγωγής σνάκς πατάτας στο υπόγειο του σπιτιού του στην Αθήνα.
Ο εξοπλισμός του ήταν τότε απλές και καθημερινές συσκευές. Τό κόψιμο της πατάτας γίνεται χειρωνακτικά με κοπίδι και τα τσιπς τηγανίζονται σε μικρή φριτέζα κάρβουνου.
Τα τσιπς τοποθετούνται σε διαφανείς σακούλες και η συσκευασία τους γίνεται στο χέρι.
Τη διανομή στα κοντινά θερινά σινεμά και ζαχαροπλαστεί την κάνει ο ίδιος ο Γ. Τσακίρης πεζός.
Στις αρχές του 1960 το εργαστήριο μεταφέρεται σε μεγαλύτερο χώρο στο Μεταξουργείο και η διανομή πλέον γίνεται με μοτοσυκλέτα.
Τέλος της δεκαετίας, καθώς η ζήτηση αυξάνεται, το εργαστήριο μεταφέρεται στο Γκάζι.
Η διαδικασία παραγωγής γίνεται πλέον σε στάδια και τα προϊόντα Τσακίρης διατίθενται και στα περίπτερα.
Το 1990 τη διοίκηση της επιχείρησης αναλαμβάνει ο γιος του κ. Τσακίρη, ο κ. Γρ. Τσακίρης, ο οποίος είχε μακρόχρονη θητεία δίπλα στον πατέρα του.
Στα τέλη της δεκαετίας του '90, το 1997, δημιουργείται η σύγχρονη μονάδα παραγωγής στην Αταλάντη, με συνολική δυναμικότητα 750 κιλών ανά ώρα.
Τα πράγματα όμως στην αγορά έχουν αλλάξει.
Η επένδυση τελικά της Αταλάντης ήταν πολύ μεγάλη για να την αντέξει η επιχείρηση.
Από την άλλη πλευρά, ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί. Έτσι το 1999 η οικογένεια Τσακίρη αναγκάζεται να πουλήσει το 69% της Τσακίρης ΑΒΕΕ στον όμιλο Plias, ενώ τον Ιανουάριο του 2002 μεταβιβάζει και το υπόλοιπο 31%.
Τον Ιανουάριο του 2004 η Τσακίρης εξαγοράζεται από την Coca-Cola 3Ε.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης