Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η κατάρρευση μίας σοβαρής χώρας

Η κατάρρευση μίας σοβαρής χώρας
Η διαδικασία του Brexit ουσιαστικά εξευτελίζει τη Βρετανία
Μπορεί να έχει πάψει εδώ και αρκετές δεκαετίες να είναι αυτοκρατορία, αλλά σίγουρα η Βρετανία αποτελούσε ανέκαθεν μία σοβαρή χώρα.
Και κυρίως μία σοβαρή κοινοβουλευτική δημοκρατία.
Έως ότου ήρθε το Brexit ή ορθότερα η διαπραγμάτευση για τις συνθήκες βάσει των οποίων η χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατέστη, σχεδόν εξ αρχής, ότι οι ίδιοι οι Βρετανοί ή για να είμαστε πιο δίκαιοι οι πολιτικοί τους, δεν ήξεραν ακριβώς τι ήθελαν με το Brexit.
Δεν είχαν προετοιμάσει καν τις προτάσεις τους για τις σχέσεις τους με την ΕΕ μετά την έξοδο, δεν είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ακόμη και για έναν «έντιμο συμβιβασμό», όπως συνήθιζε να λέει και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο ένας μετά τον άλλο οι πρωθυπουργοί έχαναν τον θώκο τους και η Βρετανία το μόνο που ζητούσε ήταν συνεχείς παρατάσεις για… να μείνει λίγο μόνη της και να σκεφθεί τη σχέση της με την ΕΕ.
Ο τελευταίος στη σειρά πρωθυπουργός, ο Boris Johsnon, μπορεί να διαθέτει πληθώρα μη «ορθών» πρακτικών, αλλά σίγουρα έχει σε κάτι δίκιο.
Η διαδικασία για το Brexit δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρον.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσει ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει έξοδος χωρίς τελική συμφωνία με την Ένωση.
Η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών έχει διαφορετική άποψη, ενώ κάποιοι εξ αυτών ζητούν τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, προφανώς ελπίζοντας ότι θα καταψηφιστεί η πρόταση για έξοδο από την ΕΕ και όλα θα συνεχιστούν όπως ήταν πριν.
Βέβαια και πριν οι σχέσεις ΕΕ και Βρετανίας δεν ήταν τόσο αγαθές.
Πιθανώς να έχει δίκιο ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ότι «οι Βρετανοί ήταν πάντα part time Ευρωπαίοι.
Ήθελαν να είναι στην ΕΕ, αλλά δεν ήθελαν να ακολουθούν τις κοινές αποφάσεις και τους κανόνες».
Η συμπεριφορά του βρετανικού πολιτικού προσωπικού αποδεικνύει ότι ο Juncker δεν λέει ψέματα.
Δεν είναι λίγοι οι Βρετανοί πολιτικοί που δεν φαίνεται να ξέρουν τι ακριβώς θέλουν να κάνουν με αυτό το περίφημο Brexit και τελικά το μόνο που κατορθώνουν είναι να εξευτελίζουν μία χώρα που κάποτε αποτελούσε παράδειγμα σοβαρότητας…

Σοφία Ζαφείρη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης