Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Χατζηδάκης κινδυνολόγησε όχι άδικα, ο Στάσσης υποσχέθηκε ανάκαμψη το 2020, η EY τα είδε όλα οκ… και η ΔΕΗ με μόλις 9,42 εκατ EBITDA

tags :
Ο Χατζηδάκης κινδυνολόγησε όχι άδικα, ο Στάσσης υποσχέθηκε ανάκαμψη το 2020, η EY τα είδε όλα οκ… και η ΔΕΗ με μόλις 9,42 εκατ EBITDA
Η ΔΕΗ συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο ασθενή στο ελληνικό επιχειρείν.
Τι μας έδειξαν τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου του 2019 της ΔΕΗ;
Με ζημίες 274,8 εκατ ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2019 και με μόλις 9,42 εκατ EBITDA προ φόρων τόκων προβλέψεων και αποσβέσεων έσοδα…η ΔΕΗ χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση.
Όμως για να αποτιμηθούν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ στο α΄ 6μηνο του 2019 που ήταν και προϊόν ωραιοποιήσεων και λογιστικών τρικ θα πρέπει να αποτιμηθούν τα εξής
-Οι σχεδόν καθημερινές αναφορές του υπουργού Κ. Χατζηδάκη ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ την έχει χαρακτηρίσει την ΔΕΗ ως τελείως χρεοκοπημένη εταιρία.
- Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ο Στάσσης ο οποίος προέβλεψε ότι οι παρεμβάσεις εξυγίανσης θα αποδώσουν στο α΄ 6μηνο του 2020.
-Η EY η εταιρία ορκωτών ελεγκτών η οποία επικαλούμενη το λογιστικό πρότυπο 34 τα βρήκε όλα οκ όλα μια χαρά.
Τα ρητορικά ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής
Η ΔΕΗ είναι χρεοκοπημένη εταιρία όπως αναφέρει ο Χατζηδάκης ή είναι όλα ΟΚ όπως διαπίστωσε η εταιρία ορκωτών ελεγκτών EY;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε δραματικά επιδεινωμένη χρηματοοικονομική θέση.
Μπορεί οι δηλώσεις Χατζηδάκη να εμπεριείχαν και κινδυνολογία αλλά ας δούμε ορισμένα δεδομένα
-Η ΔΕΗ εμφανίζει καθαρά EBITDA που είναι πολύ ουσιώδης δείκτης για μια εταιρία μόλις 9,42 εκατ και με αυτά τα 9,42 εκατ η ΔΕΗ πρέπει να αντιμετωπίσει 3,89 δισεκ. μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο δανεισμό με τα τραπεζικά δάνεια να ανέρχονται σε 2 δισεκ.
-Τα ΕΒΙΤDA ήταν επιδεινωμένα λόγω 275 εκατ από ΝΟΜΕ, 122 εκατ από εκπομπές CO2, 80,9 εκατ από φυσικό αέριο και 30,3 εκατ από υγρά καύσιμα.
-Ο κυριότερος δείκτης όμως της ΔΕΗ που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην εταιρία είναι ότι έχει κύκλο εργασιών 2,305 δισεκ. και δαπάνες 2,29 δισεκ. ευρώ.
Με τέτοιο ισολογισμό οποιαδήποτε εταιρία θα ήταν στο χείλος της καταστροφής.
Να σημειωθεί ότι με τέτοιο ισολογισμό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται κεφαλαιοποίηση 675 εκατ στο χρηματιστήριο.

Συμπέρασμα

Οι επιδόσεις της ΔΕΗ θα βελτιωθούν στο β΄ 6μηνο του 2020.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι με τις αυξήσεις των τιμολογίων η βελτίωση των εσόδων ήταν οριακή.
Η ΔΕΗ συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο ασθενή στο ελληνικό επιχειρείν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης