Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καμία πιθανότητα συνάντησης Trump-Rouhani (πρόεδρος Ιράν) στον ΟΗΕ

Καμία πιθανότητα συνάντησης Trump-Rouhani (πρόεδρος Ιράν) στον ΟΗΕ
Οι πιθανότητες συνάντησεις μεταξύ του Αμερικανού και του Ιρανού προέδρου έχουν εκμηδενιστεί
Δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να συναντηθούν ο Trump με τον Rouhani στο περιθώριο του ΟΗΕ, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο.
Η μακροχρόνια έχθρα μεταξύ των δύο δεν έχει σταματήσει και οι πιθανότητες συνάντησης μετά και τα προ δεκαημέρου γεγονότα έχουν μηδενιστεί.
"Οι πιθανότητες μιας συνάντησης είναι μηδενικές. Ξέρουν τι να κάνουν. Θα πρέπει να επιστρέψουν στην συμφωνία για τα πυρηνικά να άρουν κυρώσεις και να τερματίσουν αυτή την άδικη μέγιστη πίεση στο Ιράν. Στη συνέχεια, βέβαια, μπορούν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες στο πλαίσιο της συμφωνίας ", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.
Η αντιπαράθεση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκοτν έχει ενταθεί εδώ και ένα χρόνο, όταν το 2018 ο πρόεδρος Trump αποχώρησε από την συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, επιβάλλοντας επανειλημμένως κυρώσεις.
Στην ομιλία του προς τον ΟΗΕ, ο Trump κατηγόρησε το Ιράν ότι "διψά για αίμα" και κάλεσε τα άλλα έθνη να συμπορευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να ασκήσουν πίεση στο Ιράν μετά τις επιθέσεις του στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας στις 14/9.
Ο Rouhani εμφανίστηκε σχετικά πιο διαλλακτικός λέγοντας πως αν η Ουάσινγκτον άρει τις κυρώσεις τότε θα μπορούσε να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
"Η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των ζητημάτων ... αυτή η συνάντηση μας δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε πού βρισκόμαστε", δήλωσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Javad Zarif.
Παρά τις προσπάθειες του Macron να επανέλθουν σε συνομιλίες οι δύο χώρες, αυτό δεν φαίνεται προς το παρόν πιθανό.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Saudi Aramco δέχθηκαν επίθεση με drone. Πρώτες οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Σαουδική Αραβία κατηγόρησαν το Ιράν για την επίθεση. Η Τεχεράνη αρνήθηκε τις κατηγορίες, δήλωσε όμως έτοιμη για πόλεμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης