Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι «Clinton» στη Wall αν παραπεμφθεί ο Trump - Ο ρόλος της Γερουσίας και οι εκλογές του 2020

Ράλι «Clinton» στη Wall αν παραπεμφθεί ο Trump - Ο ρόλος της Γερουσίας και οι εκλογές του 2020
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν τελικά παραπεμφθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, θα καταγράψουν ράλι, ακριβώς όπως συνέβη στην περίπτωση Clinton
Για ράλι στη Wall Street σε περίπτωση που η Βουλή των Αντιπροσώπων παραπέμψει τον Donald Trump, κάνουν λόγο οι αναλυτές, με το ιστορικό παράδειγμα της παραπομπής του πρώην Αμερικανού προέδρου Bill Clinton να αποτελεί «οδηγό».
Μέχρι στιγμής, οι αγορές αποφεύγουν το ρίσκο, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν τελικά παραπεμφθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, θα καταγράψουν ράλι, ακριβώς όπως συνέβη στην περίπτωση Clinton.
Σύμφωνα με το CNBC, η ιδέα της παραπομπής Trump για την υπόθεση της Ουκρανίας, στον απόηχο της ανακοίνωσης από τη εκπρόσωπο των Δημοκρατικών Nancy Pelosi, αρχικά επηρέασε αρνητικά τις αγορές.
Ωστόσο, οι αγορές ανέκαμψαν μετά τη δημοσιοποίηση της συνομιλίας Trump με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, από την οποία αποδεικνύεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν απείλησε να διακόψει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.
H Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πολύ πιθανό να παραπέμψει τον Trump, ωστόσο θεωρείται απίθανο να «περάσει» από τη Γερουσία, την οποία ελέγχει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Την ίδια ώρα, οι αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας, τις σχέσεις με το Ιράν και την επίδραση που θα έχει η έρευνα για την παραπομπή στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Σύμφωνα με την JP Morgan, το γεγονός ότι οι δηλώσεις και η συμπεριφορά Trump στο εμπορικό μέτωπο επηρεάζουν σημαντικά τη Wall, η επίδραση της έρευνας για την παραπομοή του, είναι πιθανό να επηρεάσει τις τιμές μετοχές και assets που σχετίζονται με το εμπόριο.
Μόλις δημοσιοποιήθηκε το memo της συζήτησης με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι αγορές ανέκαμψαν από τα χαμηλά, ο χρυσός υποχώρησε από τα υψηλά του και οι αποδόσεις τω ομολόγων αυξήθηκαν.
Ωστόσο μέσα σε μια ώρα, οι αγορές σημείωσαν ράλι, μετά τα bullish σχόλια του Trump για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα.
Οι στρατηγικοί αναλυτές χρησιμοποιούν ως ιστορικό παράδειγμα την αντίδραση της Wall Street στην παραπομπή του Bill Clinton το 1999.
Ο S&P 500 σημείωσε ράλι 28% από τον Ιανουάριο του 1998, όταν αποκαλύφθηκε η σχέση του τότε προέδρου των ΗΠΑ με τη Monica Lewinsky, έως την παραπομπή του το 1999, σύμφωνα με την Bespoke.

Image
«Υπήρξε μια πτώση 20% ενδιάμεσα, ωστόσο αυτή οφειλόταν στη ρωσική κρίση και όχι στα όσα συνέβαιναν στον Λευκό Οίκο», σχολιάζει ο συνιδρυτής της Bespoke Paul Hickey.
Σύμφωνα με την LPL Financial, ο S&P 500 κατέγραψε άλμα 39,2% τη χρονιά που ακολούθησε την έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή του Bill Clinton.
Ωστόσο, στην περίπτωση της παραπομπής του Richard Nixon για το Watergate, ο δείκτης - βαρόμετρο της Wall υποχώρησε 33,4%.

Image
Ο Nixon παραιτήθηκε πριν τον παραπέμψει το Κογκρέσο.
Σύμφωνα με τον Hickey, πρέπει να σημειωθεί ότι η αμερικανική οικονομία βρισκόταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση τη δεκαετία του '70, επί προεδρίας Nixon.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της JP Morgan σημειώνουν ότι η περαιτέρω επίδραση στις αγορές θα καθοριστεί από τις προεδρικές εκλογές του 2020, η οποία φυσικά και είναι πιθανό να επηρεαστεί από τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης