Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με χαμηλό τζίρο, προσπαθεί να βγάλει αντίδραση

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Με χαμηλό τζίρο, προσπαθεί να βγάλει αντίδραση
ΑΓΟΡΑ: Με χαμηλό τζίρο και μικρή άνοδο ξεκίνησε η συνεδρίαση. Οι εταιρείες που δημοσίευσαν αποτελέσματα βρίσκονται στο επίκεντρο. Το turnaround της Cenergy δίνει άνοδο 3% στη μετοχή. Μετά το κλείσιμο δημοσιεύει η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ πλησιάζουμε στη λήξη της περιόδου δημοσίευσης άρα θα ενταθεί ο ρυθμός.

OTE: Σύμφωνα με το τοπικά μέσα της Ρουμανίας, o ΟΤΕ είναι κοντά στο να λάβει το πράσινο φως από την κυβέρνηση για την πώληση του τμήματος σταθερής στην γαλλική Orange. Ωστόσο η διάθεση του τμήματος της κινητής ίσως αποδειχθεί πιο δύσκολη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Σε υψηλά 19 ετών πλέον η μετοχή, ενώ από την αρχή του έτους ενισχύεται περίπου 55% έχοντας συμπληρώσει 5 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Η αποτίμηση είναι στα 145,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση εξαμήνου τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 12,4 εκατ. ευρώ από 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 132,6 εκατ. ευρώ και υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 9 εκατ. ευρώ (p/bv 1,2x).

Υπάρχουν στο εξάμηνο σημαντικά έσοδα από επενδύσεις, από πώληση χρηματοοικονομικών στοιχείων και από αποτίμηση χρηματοοικονομικών στοιχείων. Ο όμιλος έχει στην κατοχή του ομόλογα εταιρικά- εισηγμένα ύψους 41,8 εκατ. ευρώ, κρατικά ομόλογα 240 εκατ. ευρώ και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού 44,8 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής δείχνει πως η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί μία εξίσου καλή πορεία στο δεύτερο εξάμηνο για την εισηγμένη. Σε επίπεδα κοντά στα τρέχοντα βρίσκει μία καλή αντίσταση. Δε χρειάζεται κυνήγι ενώ και όσοι έχουν σημαντικά κέρδη δε μπορούσαν να κατοχυρώσουν μερικά.

ΠΕΡΣΕΥΣ: Η εταιρεία είχε εδώ και χρόνια υψηλή εξάρτηση από τον βασικό μέτοχο τον όμιλο Σελόντα και τώρα η συνέχεια δίνεται στις δικαστικές αίθουσες. Είναι μεγάλες οι απαιτήσεις που έχει επομένως υπάρχει ένα ρίσκο για όσους έχουν μετοχές. Διαπραγματεύεται κάτω από την καθαρή θέση, αλλά το ύψος των συνολικών απαιτήσεων είναι μεγάλο με το μεγαλύτερο μέρος να είναι από τη Σελόντα.

Η μετοχή στο ξεκίνημα όπως είναι λογικό, υποχωρεί 8,2% και βρίσκεται στα 1,12 ευρώ με όγκο 2 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 19,2 εκατ. ευρώ.

CENERGY: Βελτιωμένα είναι τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 496,7 εκατ. ευρώ από 451 εκατ. ευρώ, τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA στα 28,6 εκατ. ευρώ από 16,4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 8 εκατ. ευρώ από ζημιά 2,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 4,3 εκατ. ευρώ από ζημιά 1 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή θέση είναι στα 804,5 εκατ. ευρώ μειωμένη από 855,4 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2018 και ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε στα 487 εκατ. ευρώ από 473 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι στα 256,7 εκατ. ευρώ που σημαίνει πως η μετοχή παίζει με χαμηλό p/bv, ενώ θέλει καλύτερη κερδοφορία ώστε να έχει και χαμηλό p/e.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ (απάντηση): Η στήλη λόγω θεμελιωδών μεγεθών δεν παρακολουθεί τη συγκεκριμένη μετοχή. Μία αναδιάρθρωση των δανείων δε λύνει το πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα.

ΕΛΤΟΝ: Δεν πήγε καλά το εξάμηνο. Μειώθηκε ο τζίρος στα 67,3 εκατ. ευρώ από 70,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 1,93 εκατ. ευρώ από 2,3 εκατ. ευρώ. Αυξήθηκαν οι απαιτήσεις και τράβηξαν υψηλότερα τις συνολικές υποχρεώσεις, ενώ έκαναν και λίγο αρνητικές τις λειτουργικές ταμειακές ροές (-253 χιλ. ευρώ).

Θα σημειώσουμε πως περιμέναμε μία τέτοια πορεία, οι ρυθμοί στην Ελλάδα ανακάμπτουν και περιμένουμε πωλήσεις στα ίδια με τα περσινά στο σύνολο της χρήσης. Επίσης δε θα έχει φέτος προβλέψεις λόγω επισφαλειών στο δεύτερο εξάμηνο, άρα ίσως βελτιωθεί σημαντικά το σύνολο της χρήσης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης