Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μικρομεσαία στο επίκεντρο λόγω αποτελεσμάτων

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Μικρομεσαία στο επίκεντρο λόγω αποτελεσμάτων
ΑΓΟΡΑ: Είχε λίγη μεταβλητότητα αλλά κράτησε το θετικό πρόσημο σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και δύσκολα αν δεν εμφανιστούν καταλύτες και νέο χρήμα θα ξεπεράσουμε τα προηγούμενα υψηλά. Η διατήρηση πάντως της αγοράς πάνω από τις 860 μονάδες είναι θετική εξέλιξη.

Τα αποτελέσματα φέρνουν αρκετές μετοχές στο προσκήνιο και είτε υπάρχουν πωλήσεις είτε σημαντικές αγορές. Σήμερα αρκετές μικρομεσαίες βρέθηκαν με μεγάλες απώλειες ή κέρδη λόγω πρώτου εξαμήνου.

Στα βαριά χαρτιά ξεχώρισε για μία ακόμη συνεδρίαση η Eurobank, ενώ ανοδικά έκλεισε και πάλι η ΔΕΗ. Η Cenergy λόγω αποτελεσμάτων είχε μικρή άνοδο αλλά στα επίπεδα που είναι δεν μπορούμε να πούμε πως έχει κάνει κάποια σημαντική κίνηση. Ωραίος και ο ΟΤΕ και υστέρησε ο ΑΔΜΗΕ.

MEVACO: Από τις ανοδικές ξεχώρισε η συγκεκριμένη λόγω ανόδου κατά 23,14% με τιμή στο κλείσιμο 1,49 ευρώ. Το 2017 είχε ζημιές 1,53 εκατ. ευρώ, το 2018 ζημιές 860 χιλ. ευρώ και στο φετινό πρώτο εξάμηνο γύρισε σε κέρδη 591 χιλ. ευρώ από ζημιά 367 χιλ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Έχει καθαρό δανεισμό μόλις 1,6 εκατ. ευρώ με EBITDA 1,17 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 15,2 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είναι στα 23 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση περιμένει πως το 2019 θα είναι η πρώτη κερδοφόρα χρήση μετά από 5 έτη. Ένας βασικός μέτοχος στο εξάμηνο εμφανίζεται με ποσοστό αυξημένο κατά 1,3% σε σύγκριση με το τέλος του 2018.

Θα ήταν δύσκολο να προβούμε σε εκτίμηση της αποτίμησης. Με τα υπάρχοντα δεδομένα μετά τη σημερινή άνοδο μας φαίνεται δίκαια αποτιμημένη, αλλά αν η βελτίωση των μεγεθών συνεχιστεί και το 2020 τότε θα μπορούσαμε να βρούμε ένα περιθώριο ανόδου.

ΛΑΝΑΚΑΜ: Για το β’ εξάμηνο του 2019, θα γίνει προσπάθεια ανάκτησης του μειωμένου τζίρου του πρώτου εξαμήνου με πωλήσεις χονδρικής, αναφέρει η εταιρεία. Επίσης έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα νέου καταστήματος της εταιρείας μας στην οδό Τσακάλωφ στον πεζόδρομο πλησίον της Πλατείας Κολωνακίου, το οποίο θα πουλάει γυναικεία ενδύματα, τσάντες, παπούτσια και αξεσουάρ. Έχει υπογραφεί Μισθωτήριο Συμβόλαιο και έχουν ξεκινήσει σχετικές εργασίες στο κατάστημα για να λειτουργήσει τον Νοέμβριο του 2019.

Η αξία των ακινήτων της εταιρείας είναι στα 7,67 εκατ. ευρώ και των κτιρίων στις 625 χιλ. ευρώ. Όλες οι υποχρεώσεις είναι στα 2,3 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στις 287 χιλ. ευρώ. Έχει απαιτήσεις και αποθέματα κάπου στο 1,5 εκατ. ευρώ και χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (μετοχές ΕΧΑΕ) 180 χιλ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι περίπου 6 εκατ. ευρώ.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Το turnaround story δεν ήρθε στο εξάμηνο και τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Έτσι η μετοχή δέχθηκε πιέσεις και μάλιστα με όγκο 16 χιλ. τεμάχια. Έκλεισε στα 0,7350 ευρώ με απώλειες 12,50%.

Η αποτίμηση των 6,1 εκατ. ευρώ ωστόσο παραμένει χαμηλή με βάση τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά θέλουμε λίγη παραπάνω προσπάθεια από τη διοίκηση. Σημαντική η μείωση του EBITDA και αύξηση ζημίας στις 283 χιλ. από 51 χιλ. ευρώ.

Έχει 13,4 εκατ. ευρώ σε ταμείο και απαιτήσεις και 11,6 εκατ. ευρώ σε αξία κτιρίων και οικοπέδων. Ο δανεισμός είναι στα 9,4 εκατ. ευρώ. Εδώ είναι ένα θέμα με την αξία των ακινήτων και των κτιρίων, του καθαρού δανεισμού, της αποτίμησης και των προοπτικών της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αν μπορέσει να συνδυαστούν όλα αυτά θα μπορούσε να δει μεγάλα νούμερα. Αλλιώς λίγο πιο κάτω αποκτά νόημα μία τοποθέτηση λόγω αξίας περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με την αποτίμηση.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ: Βγήκαν αρκετά κομμάτια αλλά μπήκε και εντολή αγοράς στα 0,89 ευρώ 50 χιλ. τεμαχίων, η οποία έστειλε μήνυμα σε αυτούς που ήθελαν να πιέσουν την τιμή.

ΣΑΤΟ: Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή με την αποτίμηση να διολισθαίνει περαιτέρω. Στα 0,0165 ευρώ και στο -15,38% με όγκο 520 χιλ. τεμάχια.

ΠΕΡΣΕΥΣ: Τα αποτελέσματα αλλά κυρίως η ανησυχία για τις απαιτήσεις από τη Σελόντα, πίεσαν τη μετοχή. Στο -11,48% και στα 1,08 ευρώ με όγκο 18 χιλ. τεμάχια.

CENTRIC: Μεγάλες εντολές αγοράς πήγαν τη μετοχή στα 0,25 ευρώ αλλά οι πωλητές συνέχισαν να έχουν αρκετά προς πώληση. Ο όγκος και πάλι μεγάλος. Στα 0,2470 ευρώ με άνοδο 6,47% και όγκο 415 χιλ. τεμάχια.

ΕΥΔΑΠ: Πάνω που γράφαμε για την ωραία της συμπεριφορά στο ταμπλό ήρθε το σημερινή -3,58% για να μας διαψεύσει. Στα 7,80 ευρώ το κλείσιμο.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Έκανε όγκο 95 χιλ. τεμάχια και έκλεισε με άνοδο 7,83%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης