Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ABN-Amro: Στο στόχαστρο Ολλανδών Εισαγγελέων για «ξέπλυμα χρήματος» και χρηματοδότηση τρομοκρατών

ABN-Amro: Στο στόχαστρο Ολλανδών Εισαγγελέων για «ξέπλυμα χρήματος» και χρηματοδότηση τρομοκρατών
Οι ολλανδικές δικαστικές αρχές, διερευνούν για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
Τα τελευταία δύο χρόνια το ένα μετά το άλλο ξεπηδούν τα σκάνδαλα που εμπλέκουν Ευρωπαϊκές Τράπεζες με νομιμοποιήσεις εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση τρομοκρατών, αποκαλύπτοντας «τρύπες» στο σύστημα εφαρμογής της νομοθεσίας από τις τράπεζες αλλά, και στο σύστημα κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου αυτών που γίνονται ευκαιρίες εκμετάλλευσης από εγκληματίες από την πρώην Σοβιετική Ένωση ή και αλλού, ακόμη και σε υψηλά ιστάμενα στην κρατική ιεραρχία πρόσωπα. Ακόμη και αρχηγούς κρατών.
Όπως αναφέρει το Bloomberg η έρευνα ξεκίνησε αναφορικά με την εμπλοκή της και το είδος της εμπλοκής της ABN Amro σε υποθέσεις AML (ξέπλυμα χρήματος) και χρηματοδότησης τρομοκρατών, KYC (η δυνατότητα να γνωρίζεις ποιος είναι ο πελάτης σου).
Με την αποκάλυψη της έρευνας στο σημερινό άνοιγμα των αγορών 26/9, οι μετοχές της ΑΒΝ σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση της τριετίας (έως και 10,3%), ενώ τα ομόλογα της τράπεζας υπέστησαν πτώση επίσης.
Και το sell off θα μπορούσε να ενταθεί εύκολα τις προσεχείς εβδομάδες ή και μήνες.
Σύμφωνα με τον τραπεζικό αναλυτή της KBW Jean-Pierre Lambert, η αβεβαιότητα που περιβάλλει την έρευνα θα μπορούσε να συνεχίσει να επιδρά αρνητικά στις μετοχές της ABN Amro.
Οι αρχές ανακάλυψαν ανακριβείς ύποπτες συναλλαγές - αλλά δεν είναι σαφές εάν έχουν ανακαλύψει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία πραγματικού ξεπλύματος χρημάτων ή φοροδιαφυγής.
Όπως υποστηρίζει ο Lambert, «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχει πραγματική νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην περίπτωση αυτή και αυτό θα προσπαθήσει ο εισαγγελέας να ανακαλύψει».
Λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα σχετικά με την έρευνα, η οποία έρχεται να προστεθεί στις περιπτώσεις νομιμοποιήσεων που έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει τις αρχές στη βόρεια Ευρώπη τονίζοντας τις αδυναμίες της περιοχής να καταπολεμήσει τη ροή των παράνομων κεφαλαίων.
Η ABN Amro βρίσκεται υπό έρευνα επειδή δεν διεξάγει επαρκείς ελέγχους, ούτε διαθέτει ή κατέχει επαρκείς αποδείξεις για συναλλαγές πελατών της, δήλωσε σήμερα 26/9, ο Ολλανδός εισαγγελέας.
Η τράπεζα επιβεβαίωσε από πλευράς της ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έρευνα στο πλαίσιο του ολλανδικού νόμου περί καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον τραπεζικό αναλυτή του Bloomberg Philip Richards, είναι αδύνατο να προβλέψουμε την έκταση των αδικημάτων της ABN Amro και το μέγεθος κάθε πιθανού προστίμου.
Η μόνη ένδειξη που έχουμε είναι ότι η τράπεζα έλαβε προβλέψεις κόκκινων δανείων ύψους 114 εκατ. ευρώ ($ 124,62 εκατ.) κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Αυτό συνέβη όταν η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας ζήτησε από την ABN Amro να αναθεωρήσει όλους τους εσωτερικούς πελάτες λιανικής, γεγονός που υποδηλώνει για παράδειγμα, ότι οι διεθνείς κύκλοι νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και οι σκιώδεις κοινοπραξίες του Μολδαβικού συνδικάτου του εγκλήματος δεν είναι στο επίκεντρο.
Η ABN Amro προειδοποίησε τότε ότι θα μπορούσαν να τις επιβληθούν κυρώσεις από τις αρχές των Κάτω Χωρών, αλλά ισχυρίστηκε ότι θα ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί το ύψος ενδεχόμενου προστίμου.
Υπάρχει ωστόσο ένας κρίσιμος παράγοντας που δείχνει να συνηγορεί υπέρ της ABN Amro: Μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκρουση συμφερόντων, καθώς η ABN Amro, εξακολουθεί να ανήκει κατά πλειοψηφία στο ολλανδικό δημόσιο μετά τη διάσωσή της από τις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Εάν η τιμή των μετοχών της ABN Amro πέσει, αυτό θα δυσκολέψει το κράτος να απαλλαγεί από το μερίδιό του 56% που κατέχει, μια δέσμευση που έλαβε η κυβέρνηση πριν από τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια της IPO της τράπεζας το 2015 και μνα το πράξει το συντομότερο δυνατό.
Και όλα αυτά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών CEO Kees van Dijhuizen στο τιμόνι της τράπεζας μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής του να παραιτηθεί με τη λήξη της θητείας του τον Απρίλιο του 2020.
Και με την τράπεζα να εξακολουθεί να αναζητά τον διάδοχό του.
Η ABN Amro δεν είναι η πρώτη ολλανδική τράπεζα που έχει ζητήματα AML: η ING Groep, ένας μεγαλύτερος ανταγωνιστής της ABN Amro, ήρθε σε συμβιβασμό να πληρώσει 775 εκατ. ευρώ (900 εκατομμύρια δολάρια) για να διευθετήσει την υπόθεση πέρυσι.
Από τότε, οι ολλανδικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν περισσότερα για τη συμμόρφωση, ενώ η ABN Amro δήλωσε ότι θα ξοδέψει άλλα 220 εκατομμύρια ευρώ (240 εκατομμύρια δολάρια) για να «εντείνει τις διαδικασίες της στον τομέα της τραπεζικής εξυπηρέτησης των καταναλωτών, των πιστωτικών καρτών και των δανείων μικρών επιχειρήσεων» σύμφωνα με τους FT.
Την Τρίτη 24/9, η γερμανική Deutsche Bank AG δέχθηκε επίσκεψη από αξιωματούχους των διωκτικών αρχών για το ρόλο της στο σκάνδαλο.Χαρακτηριστική ωστόσο είναι η περίπτωση της Danske Bank, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλο για ξέπλυμα χρημάτων ύψους 220 δισεκ. δολαρίων.
Προ ημερών μάλιστα, ο πρώην επικεφαλής της Danske Bank στην Εσθονία βρέθηκε νεκρός μετά την εξαφάνισή του από το σπίτι του τη Δευτέρα.
Καθώς το σκάνδαλο ξετυλίγεται, οι ανώτεροι τραπεζίτες της ABN θα πρέπει πιθανώς να έχουν το νου τους και τα νώτα τους καλυμμένα.
Λίγο μετά τη διάσωση της ABN Amro, μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρατηρήθηκαν μια σειρά από ύποπτες αυτοκτονίες, ενώ λίγες μέρες πριν ένα υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Danske Bank που εμπλέκεται στο σκάνδαλο της τράπεζας για ξέπλυμα χρήματος βρέθηκε νεκρός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης