Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNNBusiness: Γιατί ο Trump έχει το «πάνω χέρι» στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

CNNBusiness: Γιατί ο Trump έχει το «πάνω χέρι» στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
Όσο η κινεζική οικονομία χάνει τη δυναμική της, τόσο αυξάνονται τα διαπραγματευτικά ατού των ΗΠΑ
Την άποψη ότι ο Donald Trump έχει όλα τα πλεονεκτήματα με το μέρος του στον εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, εκφράζει σε άρθρο γνώμης του στο CNNBusiness ο James D. Schultz, ειδικός επί επιχειρήσεων αλλά και νομικών θεμάτων για το αμερικανικό δίκτυο.
Σύμφωνα με τον Schultz «Η Κίνα έχει πρόβλημα - οι πολίτες της το γνωρίζουν και ο Trump το γνωρίζει.
Στην πραγματικότητα, ο Trump γνώριζε καθ 'όλη τη διάρκεια ότι η σκληρή στάση του ενάντια στην Κίνα θα επηρέαζε αρνητικά την οικονομία των ΗΠΑ.
Μην τον παρεξηγείτε.
Αυτό είναι ένα «παιχνίδι» που θα διαρκέσει καιρό.
Δεν πρόκειται να υπάρξει «αμοιβαία υποχώρηση» ή ενδιάμεσες συμφωνίες.
Ακριβώς επειδή οι Κινέζοι συμφώνησαν να αγοράσουν αμερικανική σόγια και χοιρινό κρέας δεν σημαίνει ότι ο Trump είναι πρόθυμος να γυρίσει, σύντομα, στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Και αυτή είναι ακριβώς η σωστή κίνηση.
Τα εμπορικά τερτίπια της Κίνας χρονολογούνται εδώ δεκαετίες, καλύπτοντας πολλαπλές προεδρικές διοικήσεις.
Αντί να αλλάζουν συνεχώς στάση οι Αμερικανοί πρόεδροι, τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί, κάποιος πρέπει να παραμείνει σταθερός και να περιμένει την κινεζική οικονομία να καταρρεύσει σιγά-σιγά.
Και αρχίζουμε να βλέπουμε σημάδια ότι συμβαίνει αυτό.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Ιούλιο 2019 εμφάνισε τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης εδώ και 17 χρόνια.
Η αποδυνάμωση της κινεζικής οικονομίας οφείλεται κυρίως στον εμπορικό της πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ηγέτες της Κίνας ευθύνονται μόνο για τις πράξεις τους.
Αποχώρησαν από μια συμφωνία τον Μάιο, όπως τόνισε ο κορυφαίος διαπραγματευτής του Trump, Peter Navarro, στο Yahoo Finance.
Το επίκεντρο της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον Navarro, ήταν μια συμφωνία 150 σελίδων που αφορούσε τα λεγόμενα "επτά σημεία" ή όπως τα ονομάζει ο Navarro τα "επτά θανατηφόρα αμαρτήματα" της Κίνας: χειραγώγηση νομισμάτων, κυβερνοεπιθέσεις, πώληση φεντανύλης στις ΗΠΑ, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας , «εξαναγκαστική» μεταφορά τεχνολογίας, το ντάμπινγκ για προϊόντα και τις επιδοτούμενες κρατικές επιχειρήσεις.
Η συμφωνία είχε κλείσει και τότε οι Κινέζοι τη στήριξαν, υποστηρίζει ο Navarro.
Τώρα, έχουν μια επιλογή.
Μπορούν να παρακολουθήσουν την οικονομία τους να συνεχίζει να αποδυναμώνεται ή να υπογράψουν τη συμφωνία που τους προσφέρθηκε. Είτε θέλουν να το παραδεχτούν είτε όχι, η τελευταία είναι η καλύτερη επιλογή τους σήμερα - και το ίδιο θα ισχύει και έξι μήνες από τώρα.
ΟTrump έχει ενώσει τη χώρα ενάντια στην Κίνα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Harvard/CAPS Harris Poll, το 67% των Αμερικανών καταναλωτών πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η  Κίνα για τις αθέμιτες εμπορικές πολιτικές της.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Trump κέρδισε την προεδρία κατά πρώτο λόγο.
Οι άνθρωποι στην πατρίδα μου στην Πενσυλβάνια, όπου ο Trump κέρδισε, εν μέρει, λόγω των ψήφων των Δημοκρατικών της εργατικής τάξης που ενδιαφέρονται περισσότερο για το ότι οι δουλειές τους μεταφέρονται σε άλλες χώρες.
Το ίδιο ισχύει και για πολιτείες όπως το Wisconsin και το Ohio.
Τους επόμενους μήνες, η έγκριση της συμφωνίας Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά θα αποτελέσει προτεραιότητα για τη διοίκηση του Trump.
Η εμπορική συμφωνία, η οποία έχει διμερή στήριξη, θα αντικαταστήσει την απαρχαιωμένη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών και θα οδηγήσει σε δικαιότερη εμπορική και οικονομική ανάπτυξη για τη χώρα μας.
Θα εκπληρώσει επίσης μια προεκλογική υπόσχεση του Trump.
Η USMCA θα υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, τους αγρότες που συνεργάζονται με το Μεξικό και τον Καναδά, θα προστατεύσει την πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ και, σύμφωνα με το Γραφείο του Αμερικανικού Εμπορικού Αντιπροσώπου, θα παράσχει τα ισχυρότερα και πληρέστερα πρότυπα εφαρμογής οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας.
Θα στείλει επίσης ένα σαφές μήνυμα στην Κίνα.
«Η Συμφωνία της Βόρειας Αμερικής ... [η USMCA] θα ενισχύσει τις θέσεις του προέδρου, καθώς ζητάμε από την Κίνα να τερματίσει τις εμπορικές παραβιάσεις που χαρακτήρισαν τις δεκαετίες του παρελθόντος", δήλωσε ο αντιπρόεδρος Mike Pence μιλώντας στο Ίδρυμα Heritage , ένα συντηρητικό think tank στην Ουάσιγκτον
Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες διαπραγματεύσεις στην αμερικανική ιστορία και ο Trump αρνήθηκε να συνθηκολογήσει ενάντια στην αντιπολίτευση τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών καθώς και της Wall Street.
Και οι τρεις συνειδητοποιούν ότι ο Trump παίζει σωστά.
Όσο ατροφεί η οικονομία της Κίνας, το Πεκίνο θα είναι πιο διατεθειμένο να κάνει μια συμφωνία.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα πρόκειται να πάρουν χρόνο. Χρειάστηκαν δεκαετίες για να αποφασίσει ένας πρόεδρος ότι οι Κινέζοι δεν μπορούν να ξεγελούν επ’ άπειρον το όλο σύστημα.
Η Κίνα μπορεί να δοκιμάσει ακόμη και να περιμένει με την ελπίδα ότι ο Trump θα χάσει τις προεδρικές εκλογές του 2020 και η Κίνα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια δημοκρατική κυβέρνηση που θα είναι πιο πρόθυμη να συμβιβαστεί.
Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα από το Πεκίνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης