Ενέργεια

Σχεδόν 34 εκατ.ευρώ έχει διαθέσει η ΔΕΗ στην EDS των Σκοπίων

tags :
Σχεδόν 34 εκατ.ευρώ έχει διαθέσει η ΔΕΗ στην EDS των Σκοπίων
Η ΔΕΗ έχει διαθέσει εγγυήσεις 27 εκατ. ευρώ προς τη θυγατρική της στην όμορφη χώρα
Σε σχεδόν 34 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια που έχει διαθέσει μέχρι σήμερα η ΔΕΗ για την περίφημη πλέον εμπορική εταιρία των Σκοπίων, EDS, που ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας και εξαγοράστηκε από τη ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2018, λίγο διάστημα πριν την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη εξαγορά που έχει καταγγελθεί τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όσο και από το ΚΙΝΑΛ.
Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα εξαγοράς της εταιρίας όπως είχε ανακοινωθεί από τη διοίκηση του Μανόλη Παναγιωτάκη ανερχόταν σε 4,8 εκατ ευρώ που καταβλήθηκαν στον έως τότε ιδιοκτήτη της EDS Κότσο Ανγκιούσεφ με την υπογραφή της συμφωνίας εξαγοράς.  

Αξιοποίηση των 15,9 εκατ. ευρώ

Πέραν όμως των 4,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του Α΄ εξαμήνου του 2019, η ΔΕΗ έχει διαθέσει προς την Energy Delivery Solutions EDS Doo (EDS), συνολικού πιστωτικού ορίου, για δάνεια του Ομίλου EDS, μέχρι του ποσού των 22 εκατ. ευρώ, που αφορούσε κεφάλαιο κίνησης.
Από τις εγγυήσεις αυτές στις 30 Ιουνίου 2019 είχε χρησιμοποιηθεί ποσό ύψους 15,9 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορούσε εκταμιευμένα ποσά δανείων.
Επίσης, πάντα σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ, στις 30 Ιουνίου 2019 υφίστατο εγγύηση της ΔΕΗ για πιστωτικές γραμμές της EDS Doo (EDS) με τις εταιρείες προμήθειας Η/Ε, Grand Energy Distribution EOOD και Petrol D.D. ύψους έως 5 εκατ. ευρώ.

Μετασχηματισμός σε ανώνυμη εταιρία

Εξάλλου τον Ιούλιο του 2019, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ της ΔΕΗ υπό τον κ. Παναγιωτάκη ενέκρινε τον εταιρικό μετασχηματισμό της θυγατρικής εταιρίας EDS DOOEL Skopje από Μονοπρόσωπη ΕΠΕ σε Ανώνυμη Εταιρία (JSC).
Παράλληλα ενέκρινε την καταβολή ποσού 1,8 εκατ ευρώ ως αρχικό κεφάλαιο με σκοπό να κλείσει η αρνητική θέση της εταιρίας για το 2018, να καταβληθεί το υποχρεωτικό από το Δίκαιο της Βόρειας Μακεδονίας ποσό για το μετασχηματισμό της εταιρείας σε Ανώνυμη Εταιρεία και να προκύψει θετική καθαρή θέση για την έναρξη της λειτουργίας της σε Α.Ε.
Η καταβολή του ποσού πραγματοποιήθηκε στις 7.8.2019.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας τον Οκτώβριο του 2018 (η εξαγορά έγινε τον Απρίλιο του 2018) τα οικονομικά αποτελέσματα της EDS, για το 2017 ήταν ζημιογόνα κατά 5,4 εκατ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις της ανέρχονταν στα 18,7 εκατ. ευρώ έναντι 17,8 εκατ. το 2016, ενώ τα έσοδά της ήταν στα 88,3 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες στα 93,7 εκατ. ευρώ.
 
Πηγή: www.worldenergynews.gr

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης